Algemeen

Cosmetica en Wetgeving

Het komt uit steeds meer onderzoeken naar voren. Reguliere cosmetica bevat chemische stoffen die slecht zijn voor je huid en gezondheid. Deze stoffen zijn giftig en soms zelfs kankerverwekkend. Ze worden opgenomen door het lichaam en bereiken uiteindelijk de bloedbaan. Verder sluiten deze stoffen (met name aardolieproducten) de huid af, waardoor afvalstoffen niet meer via de huid kunnen worden afgescheiden en de huid allergisch kan reageren. Ook de zogenaamde ‘natuurlijke producten’ van bepaalde producenten zijn absoluut niet natuurlijk als je de ingrediëntenlijst bekijkt. Te denken valt aan talk, minerale oliën, plasticdeeltjes en zelfs asbestvezels. Enkele kankerverwekkende stoffen die je in cosmetica kunt vinden zijn SLS (Sodium Lauryl Sulfaat), aluminium, parabenen, synthetische parfums, ftalaten en benzeen.

INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket wordt bij alle cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-naam.

SAMENSTELLING VAN EEN COSMETICAPRODUCT

Doel van de ingrediënt vermelding is de gebruikers van cosmetica te informeren over de samenstelling van een product. Om het voor de consument overzichtelijk te houden is eenduidige vermelding van de ingrediënten erg belangrijk. Voor veel ingrediënten zijn echter meerdere namen bekend, bijvoorbeeld chemische naam, handelsnaam of merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer iemand overgevoelig is voor een bepaalde stof. Aan het etiket van een product kan hij dan bepalen of het product voor hem geschikt is. Met behulp van de INCI-controle lees je wat de functie is van ingrediënten in cosmetica.

Voor mensen die beroepsmatig met cosmetica werken, zijn INCI-namen een belangrijk hulpmiddel. Het stelt bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten, huisartsen en dermatologen in staat hun cliënten te adviseren over het gebruik van cosmeticaproducten.

Hoewel het allemaal vermeld staat, nemen toch maar weinig consumenten de moeite om zich te verdiepen in de ingrediënten, ze vertrouwen vaak blindelings op de fabrikant, schoonheidsspecialist, verkoper in de winkel of de arts.

Cosmetica variëren van dagelijkse hygiëneproducten zoals zeep, shampoo, deodorant en tandpasta tot luxe schoonheidsproducten zoals parfums en make-up. Deze producten zijn op Europees niveau gereguleerd om de veiligheid van de consument te waarborgen EN een interne markt voor cosmetica te waarborgen.

Het professioneel verkopen ervan is ook hier in Nederland dus omgeven door strikte wet- en regelgeving om er een paar te noemen:

 • Chemische testen: zoals actieve ingrediëntenanalyse, sporenanalyse, allergenenmeting, toetsing op zware metalen in cosmetica, UV-filters, conserveringsmiddelenanalyse, NDELA testen, kwantificering 1,4-dioxane, toetsing op formaldehyde in cosmetica
 • Microbiologische analyse: houdbaarheidstest, kwantitatieve test op mesofiele bacteriën (NF ISO 21149), identificatie pathogenen, celimmuniteit 
 • In vitro testen op huidtoxiteit (ECVAM-protocollen of JO)
 • Naleving van de wetgeving en het testen van kwaliteitscontrole: veiligheid en werkzaamheid
 • Karakterisering nanomaterialen: deeltjesgrootte, stabiliteitsstudies
 • Levenscyclusbeoordeling: CO2-voetafdruk
 • Cosmetotextiel testen: veiligheid, werkzaamheid, prestaties
 • Studies over transcutane doorgang, interactieonderzoek productsubstraat
 • Stabiliteitsstudies: voorspelling minimale houdbaarheidsdatum en vervaldatum na openen
 • Onderzoek compatabiliteit van verpakking: migratieonderzoek, interactieonderzoek inhoud/verpakking
 • REACH testen

Al die testen zijn kostbaar en bepalen mede de prijs van de bodylotion of de shampoo die jij zo lekker vindt. Met deze kostenplaatjes is kleinschalige productie dan ook meestal niet te doen. Want of je er nu 1 of 10.000 verkoopt, iedere cosmeticamaker die een product verkoopt, moet hieraan voldoen. Het is voor de maker dan ook belangrijk dat hun gemaakte product een zo lang mogelijk plankleven heeft en daarom zitten er zoveel toevoegingen aan als stabilisatoren en conserveringsmiddelen.

Maar wat nu als je gewoon een puur product wilt, zonder al die toevoegingen?

Dan zit er eigenlijk maar 1 ding op, het zelf leren maken! Je kan dan kleine hoeveelheden klaarmaken die geen lang plankleven hoeven hebben.

Het is enorm frustrerend voor artisan cosmetica makers als mijzelf, die geen grote productielijn willen, maar kleine batches willen blijven maken met persoonlijke aandacht. Het is frusterend voor de klant, want die wil al die toevoegingen niet aan het product, die meer voor de producent zijn dan voor de klant en de werking van het product.

Ik wil jou helpen hierbij met mijn workshops, in de workshops leer je veelgebruikte ingrediënten kennen, je eigen formules maken en een heerlijk en eerlijk eindproduct maken, die je keer op keer kunt herhalen met je recept. Ik deel zelfs mijn zorgvuldig geselecteerde inkoopadressen met je, zodat jij zelf je spullen kunt inkopen die je nodig hebt. Bij genoeg deelnemers kunnen we zelfs bulkinkopen doen, waardoor je uiteindelijk nog minder betaald voor je ingrediënten door de kracht van samen kopen.

Zelf je cosmetica leren maken is een ware revolutie, een NEE zeggen tegen al die grote spelers die de markt domineren omdat zij wel het geld hebben om al die testen te laten uitvoeren. Die maar ingrediënten blijven toevoegen in toegestane hoeveelheden, die in grotere hoeveelheden bewezen schadelijk zijn voor de huid. Wat is het lange termijn effect?

Leer ingrediënten lezen, leer formuleren op maat, naar jouw huidtype en huidbehoefte, geniet van het proces van het zelf maken van je eigen cosmetica! Het is niet zo moeilijk!

Je huid is je grootste orgaan, educate yourself!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *