Natuurlijke Grondstoffen

Duurzame Palmolie

Het tropisch regenwoud wordt overal ter wereld in hoog tempo gekapt. Grote internationale bedrijven leggen enorme plantages aan voor palmolie. 

Het woord palmolie wordt in de publieke discussie vaak gebruikt als synoniem voor alle producten van palmoliefruit, maar er zijn verschillende soorten te onderscheiden. 1) palmolie, wordt gewonnen uit het vruchtvlees, 2) palmpitolie, wordt gewonnen uit de pit van de vrucht en 3) zogeheten derivaten en fracties, dat wil zeggen chemische producten die gebaseerd zijn op palm- of palmpitolie.

De palmolievrucht wordt in grote delen van Azië, in Afrika en in Latijns-Amerika verbouwd. Met een aandeel van één derde van de totale wereldwijde consumptie, is palm- en palmpitolie één van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De palmvrucht is zeer productief en de palmolie is, naast andere speciale eigenschappen, hittebestendig, lang houdbaar en neutraal van smaak en geur.

Vanwege deze specifieke eigenschappen worden palm- en palmpitolie vaak gebruikt in voedingsmiddelen. Bij cosmetica of reinigingsmiddelen spelen derivaten en fracties (chemische producten) een belangrijke rol zoals SLS.

Op dit moment is ongeveer 14 procent van de palmolie die wereldwijd geproduceerd wordt duurzaam volgens de criteria van de RSPO. Een groot deel van hiervan wordt verhandeld door middel van certificaten. Alleen plantages die volgens de RSPO-standaard zijn gecertificeerd kunnen certificaten aanbieden. Het systeem lijkt op dat van groene stroom.

Kritiek op certificering

De RSPO-certificering is niet zonder kritiek. Certificering van palmolie werkt niet in landen waar corruptie nog welig tiert. Er is geen sprake van dat naleving van die wetten wordt afgedwongen. Certificaten garanderen niet dat er geen palmolie wordt gebruikt waarvoor bossen zijn gekapt,

Bedrijven zouden zich verschuilen achter de certificaten voor hun plantages die wel duurzaam zijn en ondertussen op andere plantages op oude voet verder gaan. De actieorganisatie Greenpeace publiceerde onlangs een rating van de duurzaamheidinspanningen van de elf grootste palmolieproducenten in de wereld. De rating laat zien dat slechts één bedrijf, het Braziliaanse Agropalma, daadwerkelijk over de hele linie inspanningen verricht om het regenwoud en veengronden te beschermen.

Al dat gepraat ook bij die RSPO. Het geeft ons een vals gevoel dat het wel goed zit, terwijl er achter de schermen vrolijk doorgekapt wordt.

Landroof en ontbossing

Miljoenen mensen in de wereld zijn afhankelijk van het regenwoud voor hun lokale voedsel en eigen landbouw. Palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land met juridische trucs, intimidatie of geweld. Landroof noemen we dat.

Zo ziet ontbossing eruit

In deze Virtual Reality (VR) film maak je kennis met het regenwoud van Kalimantan. Je ontmoet de dieren en mensen die daar leven. En dan… verandert ineens alles. Een onthullende mini-documentaire over de komst van palmoliebedrijven.

En daarom gebruik ik geen palmolie maar tallow in mijn zeep

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *