Highlighted

Functie en opbouw van de huid

De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling.

Ook geeft de huid seintjes door naar de hersenen wanneer we in aanraking komen met pijn-, tast- en warmteprikkels. De zweetklieren in de huid leveren verder een belangrijke bijdrage aan de regulering van onze lichaamstemperatuur. Onze huid bestaat uit verschillende lagen en kunnen grofweg onderverdeeld worden in:

  • De opperhuid
    De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid.
  • De lederhuid
    De lederhuid is de middelste laag. Deze laag bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
  • Onderhuids bindweefsel
    Deze onderstel laag dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Nieuwe huidcellen

Nieuwe huidcellen ontstaan doordat de basale cellen van de opperhuid zich delen. Het duurt ongeveer een maand voordat de nieuw aangemaakte cellen naar boven schuiven. Het dode, verhoornde materiaal sterkt af en wordt afgestoten in de vorm van schilfertjes. Het aantal nieuw aangemaakte cellen en de cellen die afsterven zijn met elkaar in evenwicht.

De pigmentcellen die zich in de onderstel laag van de opperhuid bevinden zorgen onder invloed van UV-straling uit zonlicht of zonneapparatuur voor het bruine huidpigment. Deze pigmentcellen absorberen de UV-straling waardoor schade aan onderliggende weefsels voorkomen. Uitstulpingen van de opperhuid die in contact staan met de lederhuid zorgen voor de groei van haren en nagels.

Doorbloeding

Waarom is een goede doorbloeding zo belangrijk voor je huid? Door onvoldoende doorbloeding vermindert de kwaliteit van je huid. Het gevolg daarvan is een versnelde huidveroudering, die vooral zichtbaar zal zijn in en rond het gezicht.

Oorzaken en symptomen slechte doorbloeding van de huid

Vaak wordt een mindere doorbloeding van de huid veroorzaakt door externe factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld droge lucht op kantoor, barre weersomstandigheden of door teveel zonuren. Een slechte doorbloeding valt vooral op in en rond je gezicht. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een grauwe of bleke huid of teveel vocht vasthouden. Ook kan de gezichtshuid schilferig worden of je kunt last krijgen van hardnekkige acné.

Gevolgen van mindere doorbloeding van je gezichtshuid

Ook op langere termijn lijdt je gezichtshuid onder een verminderde doorbloeding. Naast directe symptomen zoals grauwheid, bleekheid of vochtophoping, veroudert een gezichtshuid met mindere doorbloeding vele malen sneller. Ook andere zichtbare delen in het gezicht, zoals de nek en rond de decolleté, kunnen door verminderde doorbloeding sneller verouderen. Daarom is het zo belangrijk om de doorbloeding van het gezicht en de hals te blijven stimuleren en reinigen. Zo ga je de zichtbare tekenen van huidveroudering het meest effectief tegen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *