Natuurlijke Grondstoffen

Etherische olie en veilig gebruik

Etherische oliën worden voornamelijk gebruikt om het onderscheidende aroma van een eindproduct te verkrijgen of voor aromatherapie,

Een etherische olie is een geconcentreerde vloeistof die de essence/aroma van een plant bevat, meestal verkregen door water- of stoomdestillatie en tegenwoordig ook soms door CO2 extractie. CO2-extracten, zijn zeer zuivere plantenextracten, geproduceerd uit een relatief nieuw en zeer efficiënt extractieproces.

Parfum is vaak de finishing touch voor je schoonheidsroutine. Niet alleen ruik je er goed door, maar je kunt je er ook goed door voelen! Helaas bevatten veel in de winkel gekochte geparfumeerde producten vervelende chemicaliën en giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Gelukkig is er een natuurlijke doe-het-zelf oplossing beschikbaar zodat je je liefde voor mooie geuren niet hoeft op te offeren.

Bij mijn Re-fill station zal je zelf je eigen blend etherische olien kunnen toevoegen aan je basisprodukt. Hierbij houden we rekening met de opbouw van een natuurlijk parfum.

Je geur is je natuurlijke handtekening.

Sandra

TOP/HEAD NOTES (~10-30% van je mengsel) introduceren het parfum en zijn meestal dun en mobiel, met diffusieve, scherpe, indringende, verheffende, verfrissende, lichte en/of vluchtige eigenschappen.

Voorbeelden: Basil, Bergamot, Eucalyptus, Fir (Douglas, Siberian), Galbanum, Grapefruit, Juniper, Laurel Leaf, Lemon, Lime, Mandarin, Neroli, Orange, Palmarosa, Peppermint, Petitgrain, Pine, Sage, Spearmint, Tangerine, Verbena, Yuzu

MIDDLE/HART-NOTES (~30-50% van je mengsel) zijn meestal vol en complex en omvatten meestal het thema of het brandpunt van het mengsel, terwijl andere het thema of het brandpunt van het mengsel versterken, aanvullen, balanceren & harmoniseren met de andere noten.

Voorbeelden: Agarwood, Amber Oil (Fossilized), Ambrette, Amyris, Angelica Root, Balsam of Peru, Cedarwood, Cistus, Cocoa, Elemi, Fir, Balsam Absolute, Frankincense, Labdanum, Liquidambar, Liquidambar Oleoresin, Myrrh, Oakmoss, Orris, Patchouli, Sandalwood, Tobacco, Tonka Bean, Vanilla, Vetiver, Violet Leaf

BASE/BOTTOM NOTES (~15-30% van je mengsel) zijn de basis waarop het parfum is gebouwd en zijn dicht, zwaar, sterk, diep, vasthoudend en ondersteunend (sommige met fixerende eigenschappen).

Voorbeelden: Agarwood, Amber Oil (Fossilized), Ambrette, Amyris, Angelica Root, Balsam of Peru, Cedarwood, Cistus, Cocoa, Elemi, Fir, Balsam Absolute, Frankincense, Labdanum, Liquidambar, Liquidambar Oleoresin, Myrrh, Oakmoss, Orris, Patchouli, Sandalwood, Tobacco, Tonka Bean, Vanilla, Vetiver, Violet Leaf

FIXATIVES:
Wat is een fixeermiddel en wat is het doel ervan in Groene Cosmetica?

  1. Vertragen de verdampingssnelheid van de meer vluchtige materialen in een parfum samenstelling, waardoor de geur van het parfum slechts geleidelijk verandert naarmate de ingrediënten vervagen
  2. Lenen een bijzondere noot aan het parfum in alle verdampingsfasen, maar tast de verdampingssnelheid van de andere materialen in het parfum niet significant aan
  3. Verbeteren, versterken en/of transporteren van de dampen en/of een combinatie van een diffuus of retentie-effect geven, meestal door toevoeging van sporen
  4. En / of zijn reukloos of bijna reukloos en geven een stabiliserende werking door het verlammen van de geur vluchtige materialen in het parfum.

*Voorzichtig: huidirriterend – gebruik in zeer kleine hoeveelheden.

Etherische olie en veiligheid

De kwaliteit van een olie kan identificeerbaar zijn aan de hand van het etiket, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat de American Food and Drug Administration de etherische oliën niet reguleren, dus er is geen manier om de waarheid van de beweringen op het etiket van de fles te bevestigen. Daarom kies ik liever voor Europese merken, deze voldoen aan veel hogere eisen en kunnen daardoor ook geen onzinnige claims maken als therapeutic grade zoals het Amerikaanse doTerra en Young Living doen. Hier zijn zelfs rechtszaken om geweest.

Voor iedereen die deze 2 namen niets zegt: Young Living en doTerra zijn 2 grote Amerikaanse netwerkmarketing (ook bekend als multi-level marketing of pyramide systeem) bedrijven die etherische olie en gezondheidsproducten verkopen. Omdat iedereen in de pyramide een deel van de winst wil krijgen zijn de producten vaak behoorlijk prijzig. Sinds een aantal jaren opereren zij ook in Europa en ze worden steeds bekender. Pluspunt is dat ze wel het gebruik van etherische olie mainstream hebben gemaakt.

Etherische olie is en natuurproduct en er zijn maar een beperkt aantal producenten (destilleerderijen) van etherische olie ter wereld. En van deze producenten betrekken meerdere merken hun etherische olie.

Natuurlijk geven deze merken niet vrij waar hun olie vandaan komt (wat ook logisch is) maar een titel als Certifified Pure Therapeutic Grade zoals doTerra hun olie noemt is pure verkooptechniek en zegt NIKS extra over de kwaliteit van de etherische olie. Je betaald alleen wel de hoofdprijs ervoor.

Bij Young Living en doTerra wordt het inwendig gebruik van etherische olie en het puur gebruiken op de huid veelvuldig aanbevolen. Echter iedereen die ervaring heeft in de aromatherapie weet dat etherische olie een zeer geconcentreerd natuurproduct is. Bij juist gebruik kan etherische olie onze gezondheid veel goed doen maar bij onjuist gebruik kan het ook schade aan ons lichaam aanrichten.

Etherische oliën zijn lange tijd verkocht zonder enige vorm van waarschuwing op het etiket. De overheid heeft dit op een gegeven moment verplicht gesteld, zodat nu op de flesjes etiketten aanwezig zijn met een aantal waarschuwingssymbolen en waarschuwing-teksten. Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe Europese regelgeving, waardoor er meer waarschuwingssymbolen en teksten op de etiketten staan. De GHS etikettering.

NIET voor inname!
Het dagelijks innemen van etherische oliën zal naar mijn mening je microbieel lichaam kunnen beschadigen. Is er een studie om dit te bewijzen? Nee. Is er een onderzoek waaruit blijkt dat dit niet het geval is? Uhhmmm nee. Maar er is wel onderzoek dat aantoont hoe krachtig deze oliën zijn bij het doden van bacteriën. En we weten dat ze in contact zullen komen met de microbioom. Het is echt geen raketwetenschap, je neemt een krachtige antibacteriële stof in en je zult je bacteriën doden, ook de goede.

Maar afgezien van de schadelijke effecten van micro-organismen, is het veilig om een extract van de etherische oliën uit een plant in te nemen? Veel oliën zijn irriterend en staan erom bekend dat ze bij sommige mensen huidgevoeligheid veroorzaken, maar MLM-vertegenwoordigers raden je aan om ‘1-2 druppels aan een glas water toe te voegen’ en het op te drinken (water en olie mengt niet) of om het onverdund op de huid te smeren.

Het is niet volledig bekend hoe etherische oliën worden gemetaboliseerd dus stay safe en doe het gewoon niet!

De etherische oliën zijn de meest krachtige stof van de plant en moeten met veel meer respect behandeld worden. De enige gevallen van ernstige schade als gevolg van het gebruik van etherische oliën zijn wanneer ze intern zijn geconsumeerd.

Hoeveel kg plantenmateriaal is nodig voor 1 liter etherische olie? Voor het destilleren van bijvoorbeeld 1 liter Lavendel olie is ongeveer 100 tot 150 kg lavendelbloesem nodig.

Opslag

De ideale plaats om etherische oliën op te slaan is op een koele, droge plaats met een stabiele temperatuur, weg van direct zonlicht, omdat zonlicht oxidatie veroorzaakt. Oliën kunnen worden opgeslagen in een koelkast om blootstelling aan lucht, direct zonlicht en schommelende temperaturen te voorkomen, en in dit geval is de optimale temperatuur tussen 5 en 10 ᵒC Hoewel de olie kan coaguleren, zal dit geen nadelige invloed hebben op de kwaliteit van de olie, die na het ontdooien buiten de koelkast en het weer op kamertemperatuur komen, weer in vloeibare toestand moet terugkeren. Oliën mogen niet in de vriezer bewaard worden, omdat bevriezing de kwaliteit van de olie kan aantasten. Vanwege hun vlampunten – temperaturen waarbij de ontvlambare dampen van een vloeistof zich vermengen met lucht en ontbranden bij blootstelling aan hitte – moeten etherische oliën uit de buurt van warmtebronnen zoals fornuizen en kaarsen worden gehouden, anders kunnen ze in brand vliegen.

Om een veilig gebruik van een etherische olie te garanderen, zodat deze geen reactie veroorzaakt, is het daarnaast belangrijk om de “ten minste houdbaar tot” datum goed te controleren.

Tot slot nog een artikel van Science Alert, over de alarmerende stijging van Essentiële Olie vergiftigingen.

Meestal veroorzaken etherische oliën huidirritaties of contactdermatitis. Andere bevatten van nature voorkomende stoffen die bekend staan als hormoonontregelaars, die onze hormonen op ongewenste wijze kunnen verstoren.

Zoals vaak het geval is met natuurlijke geneesmiddelen, kan het gemakkelijk zijn om de voordelen te overdrijven terwijl de risico’s worden gebagatelliseerd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *