Lifestyle

Je cyclus en je huidverzorging

De beste huidverzorgingsroutine ter wereld kan niet voorkomen dat je huid wordt beïnvloed door je menstruatiecyclus. Hoewel ieders huid en cyclus verschillend zijn, zijn er ook veel voorkomende problemen met de gezichtshuid die zich tijdens bepaalde fasen van je cyclus voordoen en waar je je bewust van moet zijn.

Jouw huid is ongelofelijk wijs en heeft een eigen dagritme om je huid optimaal te beschermen. Onderzoekers ontdekken steeds meer over het dag- en nachtritme en de cyclus van huidcellen.

Als je weet waar je je in je cyclus bevindt, kan het begrijpen van de impact die het kan hebben op je anders onberispelijke huid, je helpen om je huidverzorgingsroutine aan te passen aan je cyclus en een aantal van de negatieve effecten van vlekken tot een droge huid en vette gebieden te voorkomen!

Hoe beïnvloeden hormonen je huid?
Naarmate je cyclus vordert, nemen meerdere hormonen toe of af, wat een droge of een vette huid veroorzaakt. Deze hormonen, waaronder progesteron, oestrogeen en testosteron, raken uiteindelijk uit hun natuurlijke balans waardoor er te veel of te weinig aan huidolie ontstaat.

Je hormonen zullen bijzonder onevenwichtig zijn een paar dagen voor en tijdens je menstruatie, en daarom zullen problemen zoals vlekken en acne-oppervlak gedurende deze tijd – de onbalans van hormonen zorgt ervoor dat talg zich onder het huidoppervlak ophoopt waardoor de huid vetter wordt dan normaal en de perfecte condities voor vlekken en andere gelaatsvlekken – ontstaan.

Wat zijn de fasen van de menstruatiecyclus?
Er zijn vier unieke fasen die zich voordoen tijdens je cyclus, en elk van deze fasen heeft een andere invloed op je cyclus en op je huid! Menstruatie, folliculaire, ovulatie en luteale zijn de vier fasen van je cyclus waar je je bewust van moet zijn. Ik zal je door elk van deze fasen heen praten, wat ze betekenen voor je huid en hoe je eventuele negatieve effecten kunt tegengaan door je huidverzorgingsroutine te veranderen!

Hoe beïnvloedt menstruatie je huid?
Terwijl je ongesteld bent, zijn de niveaus van belangrijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron het laagst. Deze lage niveaus kunnen ervoor zorgen dat je huid er een beetje grauw uitziet, dus hydratatie wordt het belangrijkst tijdens deze periode. Als je gehydrateerd blijft en je huid regelmatig hydrateert, kan dat helpen om die gezonde gloed terug te brengen en te voorkomen dat lijntjes of rimpels te prominent aanwezig zijn.

Wat gebeurt er met je huid tijdens de menstruatie?
De tijd waarin je eigenlijk ongesteld bent, is de meest beruchte tijd voor huidafwijkingen zoals vlekken of onzuiverheden die zich voordoen. De waarheid is dat het de fase vlak voor je menstruatie is die ervoor zorgt dat al deze gezichtsafwijkingen verschijnen – tijdens de menstruatie zou je huid eigenlijk vrij weinig onderhoud nodig moeten hebben.

Als je tijdens deze periode intense symptomen opmerkt, raden we je aan om met een dermatoloog te praten, want het kan zijn dat je huid wordt aangetast door een aandoening die buiten de natuurlijke veranderingen die zich tijdens je cyclus voordoen, valt!

Hoe je huidverzorgingsroutine te veranderen tijdens de menstruatie.
We hebben het er al over gehad om je huid gehydrateerd en gevoed te houden, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je je gezicht tijdens je menstruatie vaker schoonmaakt. De talgklieren zijn in deze periode in overdrive, wat betekent dat als je je gezicht niet zo vrij van olie houdt als mogelijk is, je het risico loopt op vlekken en zelfs menstruatieacne kan vormen. Twee keer per dag moet je overtollig talg op afstand houden!

Wat doet de follikelfase met je huid?
Na je menstruatie komt de follikelfase. Dit is meestal rond dag 10 tot dag 16 van uw cyclus en uw oestrogeengehalte zal langzaam stijgen tijdens deze periode. De follikelfase is een van de rustigste fasen van de volledige cyclus met een mooie emotionele opleving en lage niveaus van huidirritatie.

Wat gebeurt er met je huid tijdens de follikelfase?
Dankzij de verhoogde niveaus van oestrogeen, zul je waarschijnlijk merken dat je huid gloeit en zich supergezond voelt. Ook testosteron neemt in deze fase toe, waardoor je huid op een natuurlijke manier gehydrateerd en versterkt wordt door extra collageen.

Hoe je je huidverzorgingsroutine tijdens de follikelfase kunt veranderen.
Aangezien je huid op haar best is in deze fase, is er niet veel dat je hoeft te veranderen aan je huidverzorgingsroutine! Een regelmatige routine met reiniging, tonifiëring en hydratatie moet ervoor zorgen dat je huid er goed blijft uitzien. Let er wel op dat je de vochtinbrengende crème in deze fase niet te zwaar aanpakt, je huid moet voldoende gehydrateerd zijn met slechts een lichte applicatie.

Wat doet de ovulatie met je huid?
Tegen de 14e dag van je cyclus zal de eisprong beginnen. Deze fase is een gemengde zaak voor je hormonen en is een echt omslagpunt in de cyclus; het begint met oestrogeen en testosteron in balans, en eindigt met een toename van progesteron terwijl oestrogeen afneemt.

Wat gebeurt er met je huid tijdens de ovulatie?
Dankzij het evenwicht van testosteron en oestrogeen bij het begin van de eisprong, kun je ongeveer vijf dagen optimaal van je huid genieten. Al dat oestrogeen op haar hoogtepunt zal je huid een mooie, gezonde gloed geven – echter, zodra het progesteronniveau begint te stijgen, zal je huid uiteindelijk veel vetter aanvoelen.

De ovulatie is de fase die vlak voor de luteale fase plaatsvindt, wat betekent dat een luteïniserend hormoon ook zal toenemen tijdens deze periode. Luteïniserende hormonen maken je huid veel vatbaarder voor bacteriën, wat betekent dat als je niet op je hygiëne let, je uiteindelijk problemen zoals acne kan veroorzaken tijdens de eisprong.

Hoe verander je je huidverzorgingsroutine tijdens de eisprong?
Aangezien je huid tegen het einde van de eisprong vetter kan aanvoelen dankzij die progesteronspiegels, raden we je aan om te proberen een huidverzorging te gebruiken die geen olie bevat om je poriën niet te verstoppen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je make-up er altijd goed afhaalt tijdens de eisprong en dat je je handen regelmatig wast zodat je geen bacteriën in je gezicht brengt.

Wat doet de luteale fase met uw huid?
Deze fase is de moeilijkste om mee om te gaan – tijdens de luteale fase zul je het moeilijk krijgen om premenstruele symptomen te behandelen, van pijnlijke huidveranderingen tot prikkelbare stemmingswisselingen en hunkeren naar voor alles wat in de categorie junk food valt. De hormonale onbalans tijdens de luteale fase is de oorzaak van al deze symptomen en, afhankelijk van hoe ernstig je lichaam reageert op de onbalans, kan het zijn dat je je routine moet veranderen om de effecten tegen te gaan.

Wat gebeurt er met je huid tijdens de luteale fase?
Tijdens de luteale fase is de kans groter dat je een opgeblazen gevoel en een zwelling over het hele lichaam ervaart als gevolg van het vasthouden van water. Combineer dit met hormonale schommelingen en je kunt verwachten dat je huid vetter aanvoelt dan normaal, en je kunt zelfs last hebben van zwellingen rond je gezicht. Als er überhaupt al sprake is van een uitbraak, dan is dat tijdens de luteale fase!

Hoe je je huidverzorging tijdens de luteale fase kunt veranderen
Dit is een tijd om echt voor jezelf te zorgen – terwijl je misschien in de verleiding komt om naar de junk food te grijpen, probeer er dan voor te zorgen dat je gehydrateerd blijft en vul je bord met vitaminen uit groenten om de opgeblazenheid en stemmingswisselingen te verzachten.

Om je huid door deze tijd heen te loodsen, raden we je aan om zo min mogelijk zware make-up te dragen en ervoor te zorgen dat je je huidverzorgingsroutine goed aanpakt. Zware foundation en make-up in lagen kunnen leiden tot verstopte poriën en een groter risico op een uitbraak, terwijl het gebruik van huidverzorging die zich richt op reiniging zal helpen om de van nature hogere niveaus van olie op de huid tegen te gaan.

In welk stadium van je cyclus je ook zit, zorg ervoor dat je je houdt aan een volledige uitgebreide huidverzorgingsroutine die past bij je huidtype, zodat Je een goede basis hebt om mee te werken in elke fase van je cyclus.

Voor mij is mijn maancyclus een natuurlijke agenda geworden, die me heeft geleerd over mijn natuurlijke ritme en wanneer dingen te doen en te laten. Je cyclus beter leren kennen, is uiteindelijk jezelf beter leren kennen.

Tip: Period Website

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *