Algemeen

Essentiële olie of Parfumolie

Wist je dat de grote cosmeticahuizen net zoveel aandacht besteden aan de geur van hun producten als aan de werkzame ingrediënten? Want een product kan nog zo goed werken, kans is groot dat als het niet lekker ruikt, je het gewoon ook niet gebruikt.

Parfumeren is een kunst

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen essentiële oliën en geuroliën? Echt versus nep? Nou, simpel gezegd, de ene is afgeleid van planten en de andere is een mysterieus brouwsel van geheime, in het laboratorium geproduceerde synthetische chemicaliën met soms wat natuurlijke ingrediënten erin.

Aromatherapie is per definitie de helende praktijk van het gebruik van natuurlijke etherische oliën om het psychologische en fysieke welzijn te verbeteren. Het noemen van iets natuurlijk of aromatherapie dat een synthetische geur bevat is een van de meest voorkomende misleidingen onder de natuurlijke producten, met name in zepen en geurkaarsen.

Synthetische geur is GEEN aromatherapie!

Etherische oliën zijn vluchtige plantenextracten gemaakt van stoomextractie of koud persen van bloemen, schors, stengels, bladeren, schil, wortels, zaden of andere delen van een plant. De vluchtigheid maakt dat het veel lastiger is om een geur voor langere tijd stabiel te houden en een product daarmee te parfumeren. Daarnaast is het in beweging, niet stabiel in geur, kleur en samenstelling. Er zijn trucjes voor, maar dat vergt wel veel meer inzicht.

Je hebt een keuze, maar daarvoor is transparantie wel belangrijk!

Hier zal ik het verschil uitleggen tussen essentiële oliën en geuroliën. Etherische oliën (EO’s) zijn stoomgedistilleerde (of andere extractiemethoden) pure plantenextracten die gebruikt worden voor geur-, smaak- of helende toepassingen in de aromatherapie. Geuroliën (FO’s) daarentegen zijn synthetisch gemaakt en meestal chemische geurstoffen.

Veel huidverzorgingsproducten, zepen en kaarsen, zelfs die met het label “natuurlijk” erop bevatten vaak geuroliën omdat deze nu eenmaal stabieler en langduriger zijn qua geur.

Het is heel gebruikelijk dat op een zeepetiket wordt vermeld dat het “essentiële oliën bevat”. Een dergelijk etiketje kan echter behoorlijk misleidend zijn – het is altijd belangrijk om te controleren of het AOW-etiket geuroliën bevat.

Er kunnen namelijk best wel essentiële oliën inzitten als onderdeel van de mix! Maar parfum, geurolie, parfumolie zijn alomtegenwoordige termen voor een chemische samenstelling die tot wel 200 geheime ingrediënten kan bevatten.

Wat ik het liefste zou zien, is transparantie!

En gelukkig zijn sommige merken daar transparant in zonder de samenstelling van hun parfum geheel uit de doeken te doen. Lush bijvoorbeeld laat op het etiket d.m.v. een kleurcodering van het woord parfum zien of het een natuurlijk parfum (groen) is, of dat er chemische bestanddelen inzitten (zwart). Zo heb je zelf een bewuste keuze!

Ben je aan het doe-het-zelven geslagen en wil je toch parfumolie gebruiken omdat deze nu eenmaal stabieler en eenvoudiger in het gebruik is dan essentiële oliën, dan kan ik je de parfum oliën van Brambleberry aanraden. Bij ieder parfum olie kan je namelijk onder het kopje specifications een sheet downloaden waar al de allergenen en risico’s duidelijk op vermeld staan.

Op die manier heb je een bewuste, goed geïnformeerde en transparante keuze!

Een beetje inspiratie opdoen voor een blend? Browse eens door de blend database hier voor suggesties

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *