Natuurlijke Grondstoffen

De alchemist in mij

Dat het zelf maken van je eigen remedies en verzorgingsproducten een verslavende hobby is waar je jaren mee zoet kan zijn, dat heb je waarschijnlijk al in de gaten!

Ik maak al essences, tincturen, balsems, glyceriten en maceraten van verse of gedroogde kruiden en bloemen. Toch is er nog een ding dat heel hoog op mijn verlanglijstje staat. Zelf mijn eigen essentiële oliën en hydrosols gaan maken, dat, en een heel grote bloemen en kruidentuin, maar dat wordt wat lastiger hier midden in de stad. Gelukkig kan ik daarvoor uitwijken naar de Zoete Aarde.

Deze droom begon heel wat jaartjes geleden, toen we op vakantie waren in Italië. We waren bij een lavendelplantage en mochten een kijkje achter de schermen nemen hoe de berg-lavendel olie daar nog op ouderwetse manier werd gemaakt met een prachtige koperen ketel (een alembic). Als ik mijn ogen sluit, kan ik de betoverende geur van de lavendel nog steeds voor me halen, een stukje hemel op aarde.

Etherische oliën worden voornamelijk geëxtraheerd door middel van distillatie, een oud alchemistisch proces dat al sinds de 1e eeuw bestaat. In deze periode werd de alembische distillatie geperfectioneerd om de voorloper te worden van onze huidige laboratorium methode. Veel vloeistoffen zijn geproduceerd door middel van distillatie, waaronder gedestilleerd water en moonshine, maar etherische oliën zijn pas honderden jaren nadat het proces is gepreciseerd, ontstaan.

Ik ben gefascineerd door de destillatie en het gebruik van etherische oliën sinds ik deze live demonstratie heb gezien. Deze ervaring zorgde er toen al voor dat ik mijn eigen still wilde hebben, maar het vergde veel plantmateriaal en prijzige apparatuur dus ik parkeerde de droom.

Het zien van deze prachtige koperen still hierboven heeft mijn interesse in het doen van mijn eigen destillaties hernieuwd. De kleintjes kunnen online worden gekocht, en ik heb inmiddels geweldige inkoopadressen voor gedroogde biologische kruiden en bloemen die met heel veel liefde zijn gekweekt en geoogst, dus ik kwijl even verder over deze huiselijke versie die me als herboren alchemist in staat stelt om olie en hydrosols te maken en begin een spaarpotje aan te leggen.

Ik ben van plan mijn steentje bij te dragen om te voorkomen dat de eeuwenoude kunst van alembische distillatie verouderd of verloren raakt.

Een elixer of elixir, ook wel levenselixer, (uit het Arabisch: الإكسير – al-‘iksīr) is een drankje of olie, waaraan doorgaans bepaalde magische of geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven. In de alchemie was het ook een andere naam voor de Steen der wijzen die onedele metalen kon omzetten in goud. Naar een levensverlengende substantie verwees de alchemist eerder met de term elixir vitae of levenselixer.

Het oude alchemistische proces van oliedistillatie dat de levende essentie van de plant bewaart is een delicate en tijdrovende kunst, en weinig moderne bedrijven doen zoveel moeite.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *