Earth Mama Recepten

Badbom Magie

Als het weer buiten ellendig is, kan het heerlijk weken in een warm bad bijzonder aantrekkelijk klinken. En het toevoegen van een badbom aan het water kan de ervaring magisch maken. Maar wat zit er nu eigenlijk precies in die zalig geurende ballen, en wat maakt ze zo bruisend?

Als kind was ik al gefascineerd door scheikundige proefjes, dat kon ook niet anders met een chemicus als vader. Helaas was mijn wiskunde zo slecht dat ik er geen opleiding in kon doen. Althans niet via de Universiteit, en misschien maar goed ook, want ik leerde later in mijn leven het oudere pad van de alchemie bewandelen waar het denken (bewustzijn) slechts een tool, een evenredig onderdeel is van ALLE zintuigen en in balans is met de andere zintuigen (die ieder aan een eigen chakra zijn gekoppeld).

~noun~. Alchemy is defined as the process of taking something ordinary and turning it into something extraordinary, sometimes in a way that cannot be explained. An example of using alchemy is a person who takes a pile of scrap metal and turns it into beautiful art.

Normaal gesproken zijn we ons alleen bewust van de reactie van onze geest op een sensatie – het proces van herkennen, benoemen, beoordelen, misschien zelfs wel emotioneel reageren. Maar een deel van dit proces vindt ook plaats op ons subtiele lichaamsniveau – ons subtiele lichaam reageert energetisch op het geluid, het beeld, de geur, enz. De meesten van ons zijn alleen geconditioneerd om af te stemmen op de reactie van onze geest op gewaarwordingen, maar we kunnen onszelf ook trainen om af te stemmen op het subtielere trillingsniveau. Dit doen via de zintuigen is een van de snelste en meest effectieve manieren om chakra-trillingen te leren voelen, omdat we iets ‘echt’ – in de vorm van de fenomenen die we voelen – als referentiepunt hebben. Ik maak dan ook nooit zomaar een badbom, maar eentje met een specifiek effect!

Wanneer we douchen of een bad nemen, is het om ons lichaam te reinigen van onzuiverheden, en vaak doen we dit gewoon als een taak om ons klaar te maken voor werk of bed, of als een opfriscursus na de training.

Een reinigingsritueel reinigt echter niet alleen het lichaam, maar afhankelijk van hoe we het doen, kan het ook je mind, je geest en het hart zuiveren.

Maar eerst wat over het hoe, wat en waarom een badbom werkt.

Badbommen worden gewoonlijk gemaakt van drie zeer belangrijke ingredienten: bakingsoda, citroenzuur en maïszetmeel. Vaak bevatten badbommen ook kleurstoffen en parfums, en soms hebben ze epsomzout of andere extra toevoegingen voor de huid erin zoals oliën, klei of butters die ieder hun unieke toegevoegde werk doen terwijl jij lekker in bad ligt weg te dromen. In mijn workshops leer ik je daar meer over.

Het bruisen van badbommen komt uit de chemische reacties die plaatsvinden wanneer de bakingsoda en het citroenzuur in contact komen met water. De bakingsoda (natriumbicarbonaat) heeft de chemische formule NaHCO3. In water, lost de bakingsoda snel op, en het positief geladen natrium (Na+) breekt los van het negatief geladen bicarbonaat (HCO3-).

Ondertussen, lost het citroenzuur ook op, met één enkel waterstofion (H+) dat van de rest van de molecule scheidt. Dan ondergaan het positief geladen waterstof van het citroenzuur en het negatief geladen bicarbonaat van de baking soda een reeks van magische reacties. Een van de eindproducten van die reacties is kooldioxide (CO2). Omdat kooldioxide een gas is, vormt het kleine belletjes in het badwater, waardoor er een heerlijke bruis ontstaat.

Als er vervolgens ook parfumolie of essentiële oliën in de badbom zitten, worden deze met de kooldioxidebelletjes in de lucht losgelaten met als gevolg een zalig ruikende badkamer. Het natrium van de bakingsoda en de rest van de citroenzuurmolecule (minus de waterstof die het verloor toen het oploste) blijven gewoon in het water.

De maïszetmeel in een badbom heeft slechts een taak, maar wel een belangrijke: Het vertraagt de reactie. In de meeste DIY recepten wordt dit belangrijke ingrediënt niet vermeld, het onderscheid de kwalitatieve badbom van de doe het zelf bommetjes.

Door zich te binden aan zowel de zuiveringszout als het citroenzuur vertraagt het maïszetmeel de snelheid waarmee ze allebei oplossen. Het effect hiervan is dat de fizziness wel 3 of 4 minuten kan duren, in plaats van slechts seconden.

En zo sta ik nog steeds regelmatig in mijn keukenlab te experimenteren met nieuwe geur- en kleurblends en allerhande yummies die ik eraan toevoeg.

Gotta love Science right? Enjoy!

Bath Bombs met klei

Earth Mama Recepten

Bath Bombs met klei

Detox je body, mind en soul met deze heerlijke bruisballen

Ingrediënten

 • 25% Citroenzuur
 • 50% Natriumbicarbonaat
 • 15% maiszetmeel
 • 5% rose Kaolinklei
 • 5% Geur
 • Optioneel: Witch Hazel

Instructies

 1. Meng de droge ingredienten goed zodat alle klontjes zijn verdwenen
 2. Om klonters in het mengsel te verwijderen, kan je de poeders door een zeef duwen of met je vingers losmaken.
 3. Spuit voorzichtig steeds wat Witch Hazel terwijl je goed mengt zodat het niet al gaat bruisen
 4. Als de consistentie is al nat zand, kan je het in de vorm doen
 5. Goed laten drogen

Notities

Ik gebruik hiervoor de braziliaans kleisoorten, deze geven een prachtige natuurlijke kleur en verzorgen de huid ook nog eens extra.

In mijn workshop leer ik je wat truukjes en extra toevoegingen voor je bathboms zoals butters, olieen en kruiden om ze extra luxe te maken en ze veel langer te laten bruisen dan de meeste bathbombs

https://www.earth-mama.nl/2019/12/27/badbom-magie/

Het leuke van bruisballen is dat je er ook van alles in kunt verstoppen. Zo heb ik eens een keer een bruisbal gemaakt voor een huwelijksaanzoek met de ring erin verstopt. Ik had daarvoor een capsule gebruikt die je in die kindereieren van chocola vind. Maar je kan er natuurlijk ook een opgerold briefje in verstoppen met een quote of tekst. Wel even plastificeren dan of in ieder geval goed beschermen tegen het vocht dmv plasticfolie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *