Gratis Beauty Recepten, Highlighted

Superfoods voor cosmetica

Superfoods zijn erg populair als ingrediënt in smoothies en koken, veel mensen hebben al superfoods poeders in hun kasten thuis. Maar wist je dat je met deze veelzijdige ingrediënten ook kunt formuleren voor je cosmetica?

Superfoods zijn supertrending en nog steeds een grote hype in de wereld van de voeding, die overloopt in de cosmeticasector. Het idee achter het concept van superfoods huidverzorging is dat voeding, schoonheid en gezondheid van de huid hand in hand gaan, en daarom hebben superfoods de mogelijkheid om je binnenste en je buitenste zelf een boost te geven.

Hoewel ik het heerlijk vind om te formuleren en maken, wil ik dat niet moeten doen voor ik aan mijn gezichtsverzorgingsritueel begin. Een masker heb ik daarom het liefste al kant en klaar. Maar hoe doe je dat zonder conserveringsmiddelen? Door het water weg te laten en te werken met oliën. Je hebt dan een stabiel product dat je gewoon vanuit een potje kunt aanbrengen.

Controleer altijd de bronnen van je ingrediënten. Sommige superfoodpoeders zijn namelijk vaak gevuld met (goedkope) vulstoffen (bijv. allerlei soorten suiker). Probeer de zuiverste vorm te kopen die je kunt krijgen. De poeders onder mijn links zijn gegarandeerd zuiver.

Met ingang van het nieuwe jaar vermeld ik al mijn recepten in % dat maakt het voor jou makkelijker om op je producten op het door jou gewenste formaat te maken. Wil je bijvoorbeeld 100 gram masker maken, dan moet 30% daarvan uit mangoboter bestaan ( dus 30 gram ) enz…

Recept voor mijn Anti Aging Skin Warrior

De Acai bes heeft het hoogste gehalte aan antioxidanten van alle superfoods. Antioxidanten zijn uiterst belangrijk om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress te voorkomen. Acai bes in huidverzorging werkt dan ook als een krachtig anti-aging middel. Overigens wordt het kleine wonderbesje in Brazilië, waar het vandaan komt, al sinds oudsher gebruikt om huidaandoeningen te behandelen.

Fase A
30% Mangoboter
20% Sheaboter
1% Polyglyceryl-4-Oleate (emulgator en optioneel voor de afwasbaarheid)

Fase B
25% Gefractioneerde Kokosnootolie
8,9% Ricinusolie
1% Cactusvijgolie of Rozenbottelolie of Haverolie of Rijstolie
10% Kaolienklei
3% Acaibes poeder
0,5% Tocoferol (vitamine E)
0,3% Frankinsence Etherische olie (optioneel)
0,3% Helichrysum Etherische olie (optioneel)

Werkwijze:
Weeg alle fasen vooraf in aparte bekers en zet ze opzij.

De poeders lossen niet op in fase B, maar je moet ze in deze olieachtige fase wel al in de suspensie doen (roeren dus)

Smelt fase A in een warmwaterbad van ongeveer 50°C. Als alles gesmolten is, haal je het mengsel uit het waterbad en roer je het af terwijl het afkoelt.

Wanneer fase A troebeler begint te worden (onder 40°C) kunt je fase B toevoegen.

Blijf dit mengsel roeren terwijl het afkoelt, dit is belangrijk om te voorkomen dat er later korreligheid in je mooie masker ontstaat. Je kunt dit proces versnellen door de beker in de koelkast te zetten, maar je zult af en toe moeten blijven roeren. Dit betekent dat je om de paar minuten terug moet gaan naar je bekerglas en de inhoud goed moet roeren.

Zodra de balsem een medium spoor heeft bereikt, kun je hem al in je potjes gieten als je een niet-opgeklopte versie wilt maken.

Als je een opgeklopte versie wilt maken, kunt je na dit medium spoor beginnen met opkloppen. Houd er wel rekening mee dat je de balsem met enkele tussenpozen moet opkloppen. Na elke slagbeurt kun je de beker weer een tijdje terug in de koelkast zetten en nog wat meer laten zetten, uitnemen en opnieuw opkloppen. Herhaal dit tot je de textuur hebt bereikt waar je graag mee werkt en giet het in je potjes.

“Transdermal absorption is an amazing gift we have that we can use to boost our beauty and health,” 

Voordat je een gezichtsmasker gaat aanbrengen, moet je je gezichtshuid eerst reinigen en exfoliëren. Dit verwijdert dode huidcellen en laat je gezicht vrij van onzuiverheden, zodat het effect van het masker tot zijn volle recht kan komen. Eventueel kun je ook nog stomen om je poriën goed open te zetten.

Gezichtsmaskers moeten niet met de hand worden aangebracht, omdat ze met bacteriën kunnen worden gemengd en op het gezicht kunnen worden overgebracht. Het is het beste om het aan te brengen met een borstel met zeer zachte haren die de huid niet beschadigen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *