Earth Mama Recepten

Beautygeheimen

Als je beschikt over een gezonde dosis logica, labels kan lezen en weet hoe je zoekmachines moet gebruiken en een beetje de weg weet in een keuken, kan je ook je eigen professionele cosmetica leren maken zonder eerst scheikunde te hoeven leren. 

Er staan, zo ontdekte ik over de jaren heen, legio professionele recepten online van fabrikanten van cosmetische ingrediënten! Basisformules die dienen om de cosmetica industrie te inspireren om met hun producten te gaan werken. Die liggen er gewoon voor het grijpen! Die hoef je enkel nog maar te leren lezen en aan te passen naar jouw persoonlijke behoeften. Welke functie heeft een specifiek ingrediënt in je product. Laat eruit wat windowdressing is en vervang wat niet natuurlijk is met een natuurlijk alternatief. Want geloof me die zijn er echt volop!

Veel cosmetische ingrediënten zijn synthetische kopieën van wat de natuur ons vrij schenkt zodat er een patent op kan worden aangevraagd. 

Octylclodecanol is een smeermiddel dat vervangen kan worden door Aloe vera gel al moet er dan wel een emulgator bij.
Caprylic/capric triglyceride is een duur woord voor gefractioneerde kokosolie
Enz … alle ingrediënten zijn terug te vinden in de INCI databases.

De rollen in ons voordeel omkeren

Producenten van cosmetisch ingrediënten zijn bij wet verplicht om de functie van een cosmetisch ingrediënt weer te geven op hun datasheets. En als je eenmaal weet hoe je een label moet lezen en een INCI database moet raadplegen, kun je ook de formule bij benadering achterhalen en op zoek gaan naar natuurlijke alternatieven of deze zelf stukken voordeliger gaan maken.

Nerolage Body Oil

Earth Mama Formulating Magazine

Nerolage Body Oil

De olie kost normaal £55.15 voor 100 ml

 

Ingrediënten

  • Caprylic/Capric Triglycerides,
  • Camellia Kissi (Camellia Kissi),
  • Golden Jojoba (Simmondsia Chinensis),
  • Clary Sage (Salvia Sclarea),
  • Neroli Absolute (Citrus Aurantium)
  • Vitamin E (d-alpha, d-beta, d-gamma & d-delta tocopherols (1000iu)).

Instructies

  1. Een zeer simpel recept!
  2. Alle oliën samenvoegen in een sprayflacon

Notities

En dan nu even het label ontleden naar jip en janneke taal

Caprylic/Capric Triglycerides (Gefractioneerde kokosolie) 70%

Witte Japonica Olie (Camellia olie) 15%

Simmondsia Chinensis (jojoba olie) 10%

Tocopherol (vitamine E) 1-2%

Neroli en Scharlei 5%

Omdat we weten dat parfum voor een bodyproduct op maximaal 5% wordt gehouden weten we dus dat de scharlei en neroli maximaal 5% van de samenstelling is.

En door de volgorde weten we ook dat gefractioneerde kokosolie het grootste deel van die resterende 95% omsluit. Pas daarna komt de Camellia olie en de Jojoba olie.

Maar er is ook Vitamine E aan toegevoegd (Tocopherol) wat wordt aangeraden op 1% maar therapeutisch soms op 2% wordt toegevoegd. Dus die gaat dan weer van de draagolie van 95% af, niet van de essentiële oliën anders zwak je de geur teveel af

De geur is dus op basis van twee essentiële oliën en bevat Clairy Sage  (Scharlei) houtachtig – ondertoon/fixative Neroli citrusachtig- boventoon Daarom is het dus belangrijk om percentages te leren en geurnoten, zodat je weet wat er wel en niet overheersend in een mengsel zal zitten. Meer over opbouw van natuurlijke geur leer je oa hier   

https://www.earth-mama.nl/2020/01/04/insider-geheimen/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *