Algemeen

De toekomst van natuurlijke cosmetica

Het gebruik van plantmateriaal in cosmetica is al duizenden jaren oud, maar in de 19e eeuw leerde we door de opkomende wetenschap wat onze voorouders nog niet wisten en wij nu in ons voordeel kunnen gebruiken.

Alle materie is opgebouwd uit chemische verbindingen, ook de natuurlijke ingrediënten! Zo is water bijvoorbeeld H2O en bevat die essentiële olie waar je zo bij zweert ook een veelvoud van chemische verbindingen. De term chemical free is dus grote onzin! Vaak wordt deze term gebruikt om bepaalde synthetische stoffen aan te duiden waar vraagtekens bij staan.

De toekomst van natuurlijke cosmetica is samen met de wetenschap, de kennis van toen en nu samenbrengen om 1+1=3 te krijgen.

De hoornlaag van de huid (stratum corneum) fungeert als een barrière tegen organismen van buiten af en voorkomt waterverlies uit weefsels. Een dergelijke verzegelde mantel is essentieel voor de fysiologische processen van de huid en van het hele lichaam, maar levert daardoor ook problemen op voor de actuele afgifte van stoffen aan de weefsels. Dit soort belemmering is bekend sinds de oudheid en werd toen empirisch benaderd, bijvoorbeeld door het gebruik van vettige of olieachtige materialen in huidverzorgingstoepassingen als voertuig.

Technologische prestaties in de actuele toediening van geneesmiddelen hebben geleid tot de ontwikkeling van voertuigen en de verbetering van de penetratie en daarmee ook de weg geopend voor het ontwerp van technologisch geavanceerde natuurlijke formules.

Hoewel synthetische chemische structuren op dit gebied nog steeds overvloedig worden gebruikt, hebben de traditionele praktijken en wetenschappelijke studies door de jaren heen aangetoond dat botanische bronnen ook allerlei elementen kunnen leveren voor het vehiculeren van geneesmiddelen en actieve stoffen en voor het verbeteren van de permeatie ervan door de huid. En dat zien we terug in de sprong die natuurlijke cosmetica heeft gemaakt. Wijsheid en Wetenschap komen steeds meer samen.

Natuurlijke verbindingen zorgen in de meeste gevallen voor zeer gewenste eigenschappen zoals biocompatibiliteit, lage irritatie en een optimale verdeling van de permeabele stoffen in de huid. Bovendien, vormen ze een verbazingwekkende horizon van chemische diversiteit voor de ontwikkeling van nieuwe componenten voor gebruik in dermatologische en cosmetische formules.

Kruidengeneesmiddelen kunnen worden bereid in verschillende vormen of “voertuigen”. Deze preparaten zijn ontworpen voor het leveren van werkzame bestanddelen en voedingsstoffen voor lichaam en geest.

We only fear what we don’t understand

Bron: Herbal Principles in Cosmetics

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *