Earth Mama Recepten

De meest passende oliën kiezen

In het maken van botanische verzorgingsproducten maken we veel gebruik van plantaardig oliën. Deze natuurlijke oliën zijn grofweg in drie categorieën in te delen:

  • drogende natuurlijke olie bevat meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren  
  • half-drogende natuurlijke olie bevat tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren  
  • niet-drogende natuurlijke olie bevat minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren


Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigd vetzuren is (bijv. linolzuur of linoleenzuur), des te sneller droogt de olie aan de lucht (verharsen).

Bij een droge, schrale huid maar ook bij een oudere huid kan een meer niet-drogende olie geschikter zijn. Hoe minder droog de huid is, des te drogender de olie mag zijn. Tot een sterk drogende olie bij een vette, glanzende en/of onzuivere huid.

Belangrijk is om te beseffen dat een huidtype kan wijzigen in de loop der tijd en dat iedere huid anders is, en de reactie op de natuurlijke olie verschillend kan zijn.

Als je huid droog en gevoelig is of niet meer zo strak en glad lijkt als vroeger, is de kans groot dat je huid een aantal essentiële componenten mist die ze nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Het eerste wat mensen doen is de huid insmeren met een gezichtsolie in de hoop een gehydrateerde, jeugdige en veerkrachtige huid terug te krijgen. Er wordt dan gekeken naar de algemene omschrijving van wat de olie doet.

Maar voor echte, blijvende effecten die kunnen worden gevoeld, gezien en aangeraakt, moet je ook aandacht besteden aan de structurele samenstelling van de olie(blend) die je gebruikt.

OLEISCHE ZUIVERING

Je hebt misschien wel gehoord van omega-9-vetzuren en niet van oliezuur, maar die twee zijn hetzelfde: een vet dat je eigen lichaam produceert. (In feite wordt het zelfs gevonden in menselijk talg.) Olijfolie is waarschijnlijk de meest populaire olie waar oliezuur overvloedig in aanwezig is, maar er is nog een andere olie die nog meer bevat – en dat is Marula. Marula olie bevat tot wel 78% oliezuur… maar waarom maakt dat uit als het gaat om huidverzorging?

HET SLUIT VOCHTIGHEID IN…

Oliezuur is een uitkomst voor een droge, verouderende huid, omdat het gemakkelijk en diep in het huidoppervlak dringt en het verloren vocht aanvult dat van nature bij het ouder worden ontstaat. Het helpt ook om het vocht te laten verdampen. Vergeet niet: Zonder olie wordt je huid droog, wat betekent dat ze veel kwetsbaarder wordt voor fijne lijntjes, rimpels, verslapping en het verlies van haar veerkracht. Oliezuur kan deze olie herstellen zonder de poriën te verstoppen.

OLIEZUUR BESCHIKT OVER ANTIOXIDERENDE KRACHTEN OM RIMPELS TEGEN TE GAAN.

Oliezuur bestaat uit antioxiderende verbindingen die helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen die worden veroorzaakt door milieu-agressoren zoals UV-stralen, de belangrijkste trigger voor vroegtijdige veroudering. Door het minimaliseren van vrije radicalen in de huid, verminder je ook de manifestatie van rimpels, fijne lijntjes, donkere vlekken, verslapping en andere ongewenste kenmerken.

HET BEVORDERT DE GENEZING EN HET HERSTEL

Als ontstekingsremmende stof die de wondgenezing stimuleert, kan oliezuur ook helpen om de huid te kalmeren, in balans te brengen en te herstellen, zelfs bij beschadigde aandoeningen als eczeem, couperose en psoriasis. Oliezuur bevat ook verbindingen die de integriteit van de celmembranen versterken.

LINOLEISCHE ZUUR

Linolzuur, ook wel omega-6 genoemd, wordt niet door ons eigen lichaam geproduceerd, maar speelt ook een rol bij een gezonde huid. Het is een vet dat een gezonde celactiviteit helpt bevorderen. Net als oliezuur is linolzuur ontstekingsremmend en helpt het de celvernieuwing te stimuleren – maar het grote verschil als het gaat om huidverzorging? Het is niet zo doordringend en vochtinbrengend als oliezuur.

WAT IS DAN DE PERFECTE BALANS?

Oliezuur en linolzuur zorgen samen voor een intense hydratatie in de huidlagen die deze het meest nodig hebben, terwijl ze de huid kalmeren, genezen en beschermen tegen agressieve elementen die de veroudering versnellen. Maar net als bij olijfolie en marula-olie moet oliezuur overvloedig aanwezig zijn in de olieblend die je kiest, omdat het rijker is (terwijl het niet-comedogeen is) en werkt in harmonie met de gecompromitteerde structuur van een droge, verouderende huid.

Aan de andere kant, als je een olieblend met minder oliezuur en meer linolzuur gebruikt, zou het niet in staat zijn om door te dringen en te hydrateren in de diepere lagen, wat juist van vitaal belang is voor een droge huid. Hoger linolzuur wordt dan ook vaak juist aanbevolen voor vettere huidtypes.

Maar er zijn nog veel meer onderdelen waaruit een olie bestaat!

De meeste van mijn maatproducten zijn op oliebasis, dit vormt het fundament in alles wat ik op formuleer.

Zoals je dus wellicht begrijpt is de basis van een passende huidverzorging, een juiste keuze van je draagolie. Dat vormt je basiswerking en daar voeg je werkzame actieve stoffen aan toe om het de gewenste werking mee te geven en af te maken en indien nodig wat hulpstoffen om de consistentie te bepalen.

Als je meer wilt leren over de samenstelling van oliën en hoe ze op de huid werken, dan kan ik je aanraden de masterclass van Susan M Parker eens te volgen of haar boek Power of the Seed aan te schaffen.

Vaste oliën of zoals we ze ook noemen, draagoliën spelen een grote rol in de meeste commerciële schoonheidsbehandelingen. Power of the Seed biedt instructies voor het gebruik van deze oliën voor het creëren van actuele huidverzorging, cosmetica en massage-oliën. Daarnaast geeft Susan M. Parker advies en diepgaande informatie over de verschillende soorten, bronnen, toepassingen en structuren van deze kostbare oliën. Meer dan negentig zeldzame en gangbare oliën worden uitgebreid behandeld, samen met suggesties over hoe lezers ze kunnen gebruiken om hun eigen originele “recepten” te creëren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *