Natuurlijke deodorant maken

Als je nieuw bent in de natuurlijke deodorant wereld, heb je waarschijnlijk wat onderzoek gedaan en ben je op talloze artikelen gestuit die de voordelen van het gebruik van baking soda als een natuurlijke ontgeurder uitleggen. Baking soda heeft namelijk een aantal nuttige eigenschappen die het populair maken onder natuurlijke deodorant liefhebbers. Zo is baking soda bijvoorbeeld effectief in het absorberen van alle soorten vocht, inclusief zweet, waardoor het nuttig is om je oksels droog te houden. Het doodt ook effectief de geurveroorzakende bacteriën. Om deze redenen blijven veel natuurlijke deodorant merken baking soda gebruiken als hoofdingrediënt. De waarheid is echter dat baking soda slecht is voor je huid en op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben.

WAAROM IS BAKING SODA SLECHT IN DEODORANT?

Om de negatieve effecten van baking soda op je huid te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe je huid werkt. De bovenste laag van je epidermis is de vochtbarrière. Het is wat je huid gehydrateerd en soepel houdt. De vochtbarrière wordt beschermd door de zogenaamde zuurmantel. Deze heeft een pH-waarde van ongeveer 5,5 en is daardoor licht zuur. Deze dunne zure laag beschermt niet alleen de vochtbarrière, maar beschermt je lichaam ook tegen vervuiling en virale en bacteriële infecties.

Baking soda is een zeer alkalisch ingrediënt met een pH-waarde van ongeveer 8,3. Wanneer je baking soda gebruikt in een deodorant ontstaat er een chemische reactie tussen je licht zure huid en de zeer alkalische baking soda. Tijdens deze reactie worden de natuurlijke zuurmantel en de vochtbarrière beschadigd. Na verloop van tijd maakt deze schade je huid kwetsbaarder voor infecties, vervuiling en blootstelling aan de zon.

WAT ZIJN DE BIJWERKINGEN VAN BAKING SODA IN DEODORANT?

Mensen die overstappen op een natuurlijke deodorant op basis van baking soda ondervinden vaak binnen de eerste week na gebruik een huidirritatie of huiduitslag in hun oksels. Veel bedrijven zullen proberen dit toe te schrijven aan “ontgifting” of een allergische reactie. Laat je niet misleiden door deze mythes! Een huiduitslag is een van de tekenen dat je deodorant schadelijk is voor je huid. Hoe langer je de deodorant gebruikt, hoe meer schade je aanricht.

Andere symptomen zijn onder andere:

Droogte
Ontsteking
Roodheid
Uitbraken
Verkleuring
Pijn

Ik geloof niet in het opofferen van je huid alleen maar om lekker te ruiken! Daarom heb ik veel tijd besteed aan het onderzoeken van de perfecte formule voor een baking soda vrije deodorant die je huid gezond en lekker laat ruiken.

Waarom een natuurlijke deodorant kiezen?

Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken, zouden een groter risico kunnen lopen op het krijgen van borstkanker. De boosdoener is de stof aluminiumchloride, die bij langdurige blootstelling tot de vorming van tumoren zou kunnen leiden.

Aluminiumchloride wordt in veel deodorants gebruikt. Volgens de onderzoekers zorgt de stof ervoor dat de zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor je stopt met zweten, maar kan aluminiumchloride zich daardoor ophopen in het borstweefsel.

Maar is dat natuurlijke recept met baking soda dan wel zo’n goed idee als vervanging van deodorant in de winkels? Nee dus, baking soda is sterk alkalisch en verlaagt de natuurlijke pH van de huid waardoor je juist gevoeliger wordt voor bacteriën aanvallen omdat de natuurlijke zuurgraad van de huid onder je oksel eraan gaat.

Wat is dan het alternatief? Diatomeeënaarde!

Diatomeeënaarde of Vollers Aarde bestaat bijna volledig uit silica (voor zo’n 80-90%), een stof die belangrijk is bij een gezonde opbouw van huid, haar en nagels. Naast silica is Diatomeeënaarde ook rijk aan calcium, magnesium, zink en koper en is het heerlijk om als lichte scrub en masker te gebruiken om de huid mild te reinigen en te ontdoen van vuil en dode huidcellen. En de mineralen zullen je huid direct een oppepper geven!

Omdat Diatomeeënaarde niet zo alkalisch is als baking soda, is dit een ideale vervanger in je DIY deodorant. Als je de geur ervan te overheersend vind, kies dan voor de helft en vul de andere helft aan met kaolinklei of kokosmeel.

Ook is het een waardevolle toevoeging aan je mondverzorgingsroutine door de mild schurende eigenschappen. Diatomeeënaarde vermindert namelijk vlekken en verkleuringen op je tanden zonder het glazuur aan te tasten.

In mijn recept heb ik uiteraard gekozen voor Tallow vanwege de vele voordelen voor de huid. Tallow is hypoallergeen en een van de meest complementaire vochtinbrengers voor onze huid. Tallow is een natuurlijke rijke bron van vetoplosbare vitaminen A, D, E & K, die allemaal noodzakelijk zijn voor de algehele gezondheid en integriteit van de huid en die niet te vinden zijn in plantaardige vetten. Waarom nog meer, dat lees je hier. Als alternatief voor Shea of tallow kun je kiezen voor mango butter.

En welke oliën zijn daarvoor dan het meest geschikt?

Alle essentiële oliën met antibacteriële eigenschappen zijn ideaal als aanvulling op natuurlijke deodorants. De volgende antibacteriële oliën hebben de volgende kwaliteiten:

 • Helpen bij het elimineren en voorkomen van de groei van bacteriën onder de armen
 • Neutraliseren lichaamsgeur
 • Verlenen aangename geuren
 • Verminderen van overtollige olie op het huidoppervlak
 • Reinigen de huid
 • Spannen de huid licht aan
 • Koel en verkwikkend voor de huid

Een paar suggesties voor essentiële oliën

Frankinsence
Bergamotolie
Kruidnagelolie
Cederhoutolie
Cipresolie
Geraniumolie
Grapefruitolie
Lavendelolie
Citroengrasolie
Sinaasappelolie
Patchouliolie
Pepermuntolie
Romeinse kamilleolie
Rozemarijnolie
Salieolie
Theeboomolie
Vetiverolie
Ylang Ylang

Het gebrek aan functionaliteit van een deodorant heeft niet noodzakelijkerwijs te maken met de ingrediënten in het product, maar is meestal te wijten aan voeding en lifestyle.

 • Een ongezond dieet dat grotendeels bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen
 • Het dragen van synthetische en/of nauwsluitende stoffen, die vocht vasthouden en de huid niet laten ademen
 • Bacteriën die onder de armen gevangen zitten; ervoor zorgen dat de oksels schoon zijn alvorens een natuurlijke deodorant aan te brengen, zal het effectiever laten werken.

Sandra

10 reacties

 1. Leuk om te doen! Voor mijn man hebben deze gemaakt, het bevalt hem goed!
  Zelf zou ik een vloeibare willen voor in een roller; voeg ik dan alcohol toe of moet ik iets vervangen voor alcohol?
  Met vriendelijke groet

  • Leuk om te horen dat jullie zo enthousiast zijn! Voor de tere huid onder de arm zou ik niet gaan voor alcohol, dit droogt de huid namelijk teveel uit. Als je een roller wilt gebruiken, dan zou ik de bijenwas eruit laten en de kokosolie vervangen voor gefractioneerde kokosolie (vloeibaar) of kies als alternatief voor een lichte sneldrogende olie als bijvoorbeeld hazelnootolie, rozenbottelzaadolie, jaiponicaolie of druivenpitolie. Wil je de samenstelling wat lichter maken, zou je er ook een lotion van kunnen maken, echter daarvoor moet je wel een emulgator en een conserveringsmiddel erbij gaan gebruiken. Veel plezier met het maken!

   • Hi Sandra,

    Ik heb net deze deo gemaakt. Bij het recept staat er “Giet in een contanier”, maar de mijne was vrij dik, niks te gieten. Het was meer een dikke zacht smeerbare deo, klopt dit?
    Ik heb alles volgens het recept gedaan.

    Ik hoor graag van je.

    Groeten,
    Malissa

    • Hoi Malissa, een betere benaming zou inderdaad zijn transfer naar een container, het is een zachte smeerbare deo, niet vloeibaar, dus je hebt het goed gedaan!

 2. Hoi, ik heb alles volgens recept gemaakt. Maar het ruikt heel sterk naar aarde. Voor iemand die van normale deo’s naar natuurlijk gaat had ik gehoopt op iets meer geur van de essentiële olie dan de niet zo lekkere geur van was en seabutter en aarde. Is er een oplossing?

  • Hoi Leonie, je zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld mangoboter en kaolien en groene klei. Ook de keuze in essentiele olie is uiteraard heel bepalend voor het eindproduct. Kies bijvoorbeeld voor frisse citrus/mint geuren als zoete sinaasappel, bergamot, munt, rozemarijn

  • Omdat er geen waterelement in de deo zit is deze lang houdbaar. Hou hierin de uiterlijke houdbaarheidsdatum aan van de olie of butter die je erin hebt verwerkt. Ik heb het in een aluminium blikje bewaard maar kan natuurlijk ook ineen potje

 3. Als ik alleen de sheabutter wil vervangen.. door wat kan ik die het beste vervangen? Heb hem net gemaakt en vind de geur inderdaad sterk overheersen. Ben benieuwd hoe die werkt.

  Smeer je de deo met je vingers uit?

  • Je kan de sheabutter vervangen met mangobutter of aloe butter voor een lichtere geur. Je smeert de deo inderdaad met de vingers uit, a little goes a long way!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *