Earth Mama Recepten

Natuurlijke deodorant maken

Baking soda onder je armen als natuurlijke deodorant, een enorme afrader! Je ziet de DIY recepten vaak ermee en ik zie ze tegenwoordig zelfs te koop aangeboden worden. En ik heb me er in het verleden toen ik net begon met het maken van natuurlijke cosmetica ook schuldig aan gemaakt!

Wanhopig op zoek naar een natuurlijke oplossing voor deodorant grijp je ieder recept dat je kan vinden aan. Tot ik zelf begon te leren formuleren en standaard ging werken met pH tests voor mijn formules en ik me . En voor je huis schoonmaken is het zeker superspul! Maar voor je huid, liever niet!

Waarom een natuurlijke deodorant kiezen?

Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken, zouden een groter risico kunnen lopen op het krijgen van borstkanker. De boosdoener is de stof aluminiumchloride, die bij langdurige blootstelling tot de vorming van tumoren zou kunnen leiden.

Aluminiumchloride wordt in veel deodorants gebruikt. Volgens de onderzoekers zorgt de stof ervoor dat de zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd, waardoor je stopt met zweten, maar kan aluminiumchloride zich daardoor ophopen in het borstweefsel.

Maar is dat natuurlijke recept met baking soda dan wel zo’n goed idee als vervanging van deodorant in de winkels? Nee dus, baking soda is sterk alkalisch en verlaagt de natuurlijke pH van de huid waardoor je juist gevoeliger wordt voor bacteriën aanvallen omdat de natuurlijke zuurgraad van de huid onder je oksel eraan gaat.

Wat is dan het alternatief? Diatomeeënaarde!

Wil je een nog optimaler resultaat, dan deel ik later in mijn sponsorship berichten nog een aantal professionele natuurlijke recepten zoals een dupe van de wereldwijde bestseller van Lavanila

Wat is Diatomeeënaarde eigenlijk?

Diatomaceous earth ofwel Diatomeeënaarde bestaat bijna volledig uit silica (voor zo’n 80-90%), een stof die belangrijk is bij een gezonde opbouw van huid, haar en nagels. Naast silica is Diatomeeënaarde ook rijk aan calcium, magnesium, zink en koper en is het heerlijk om als lichte scrub en masker te gebruiken om de huid mild te reinigen en te ontdoen van vuil en dode huidcellen. En de mineralen zullen je huid direct een oppepper geven!

Omdat Diatomeeënaarde niet zo alkalisch is als baking soda, is dit een ideale vervanger in je DIY deodorant.

Ook is het een waardevolle toevoeging aan je mondverzorgingsroutine door de mild schurende eigenschappen. Diatomeeënaarde vermindert namelijk vlekken en verkleuringen op je tanden zonder het glazuur aan te tasten.

En welke oliën zijn daarvoor dan het meest geschikt?

Alle essentiële oliën met antibacteriële eigenschappen zijn ideaal als aanvulling op natuurlijke deodorants. De volgende antibacteriële oliën hebben de volgende kwaliteiten:

 • Helpen bij het elimineren en voorkomen van de groei van bacteriën onder de armen
 • Neutraliseren lichaamsgeur
 • Verlenen aangename geuren
 • Verminderen van overtollige olie op het huidoppervlak
 • Reinigen de huid
 • Spannen de huid licht aan
 • Koel en verkwikkend voor de huid

Een paar suggesties voor essentiële oliën

Frankinsence
Bergamotolie
Kruidnagelolie
Cederhoutolie
Cipresolie
Geraniumolie
Grapefruitolie
Lavendelolie
Citroengrasolie
Sinaasappelolie
Patchouliolie
Pepermuntolie
Romeinse kamilleolie
Rozemarijnolie
Salieolie
Theeboomolie
Vetiverolie
Ylang Ylang

Natuurlijke deodorants vragen, net als de no-poo methode voor je haar, om wat doorzettingsvermogen om het lichaam aan te laten passen aan de verandering van het huidverzorgingsproduct.

Het gebrek aan functionaliteit van een deodorant heeft niet noodzakelijkerwijs te maken met de ingrediënten in het product, maar is meestal te wijten aan voeding en lifestyle.

 • Een ongezond dieet dat grotendeels bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen
 • Het dragen van synthetische en/of nauwsluitende stoffen, die vocht vasthouden en de huid niet laten ademen
 • Bacteriën die onder de armen gevangen zitten; ervoor zorgen dat de oksels schoon zijn alvorens een natuurlijke deodorant aan te brengen, zal het effectiever laten werken.
Natuurlijke Deodorant zonder bakingsoda

Gratis Organic Beauty Recepten, Natuurlijke Grondstoffen

Natuurlijke Deodorant zonder bakingsoda

Zonder bakingsoda!

Ingrediënten

 • 30g Virgin Kokosolie *
 • 20g Tallow of Sheaboter
 • 10g Draagolie (ik gebruik jojoba met frankinsence infusie**)
 • 10g Bijenwas
 • 15g Arrowrootpoeder
 • 15g Diatomeeënaarde – Food Grade!
 • 0.5 gram Vitamine E
 • 1.5 gram etherische oliën (blend naar keuze)*

Instructies

 1. Voeg oliën, sheaboter en bijenwas in een hittebestendige glazen kom
 2. Smelt op laag vuur in double boiler tot alles gesmolten is (de bijenwas zal het laatste zijn om te smelten, blijf gewoon roeren, dit is de eenvoudig method later leer je een betere methode).
 3. Zet de verwarming uit en laat enkele minuten afkoelen.
 4. Voeg Arrowroot, vitamine E en etherische oliën toe; klop krachtig om volledig te blenden.
 5. Giet in een container
 6. Plaats het op een veilige plaats, zodat het kan settelen

Notities

*Er is veel slechte kwaliteit kokosolie op de markt, ik raad deze van harte aan http://kokosoliesrilanka.nl/

**Frankincense is anti-inflammatoir, antibacterieel en schimmelwerend, terwijl het zacht is voor de huid.  Het is een eersteklas etherische olie om te gebruiken in de buurt van de borsten en lymfeklieren met erkende anti-tumor- en lymfevoordelen.

Deze deodorant is niet vegan, als je een vegan versie wilt hebben kun je de bijenwas vervangen voor de harde candellila was, let op hiervan is dan wel minder nodig.

https://www.earth-mama.nl/2020/01/25/bakingsoda-en-ph-van-de-huid/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *