Lifestyle

Zou jij 500+ chemicaliën per dag op je huid smeren?

Vrouwen en schoonheidsproducten – het is een liefdesrelatie die al eeuwen aan de gang is. En geen wonder. Er gaat niets boven een nieuwe lippenstift of favoriete parfum om ons er goed uit te laten zien en ons goed te laten voelen. Of zo dachten we…

Volgens een nieuw rapport zijn de meeste van onze favoriete cosmetica cocktails van industrieel geproduceerde en potentieel gevaarlijke chemicaliën die onze gezondheid kunnen schaden en die, in sommige gevallen, in plaats van hun krachtige ‘anti-ageing’ belofte waar te maken, ons sneller doen verouderen.

Uit onderzoek van Bionsen, een natuurlijk deodorantbedrijf, is gebleken dat de gemiddelde vrouw door haar dagelijkse verzorging en make-up routine elke dag een duizelingwekkende 515 verschillende synthetische chemicaliën op haar lichaam ‘herbergt’.

Veel van die producten worden ook gebruikt in producten zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen en zijn in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, zoals allergieën en huidgevoeligheid voor ernstigere hormonale stoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs kanker.

Parabenen, bijvoorbeeld, die zijn ontworpen om de houdbaarheid van uw cosmetica te bewaren, zijn een van de meest gebruikte conserveringsmiddelen ter wereld, en zijn te vinden in shampoos, haargels, scheergels en bodylotions. Maar het gebruik ervan wordt steeds controversiëler – een reeks verschillende onderzoeken heeft ze in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, waaronder borstkanker, en met vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Uit onderzoek van de Prefecturele Universiteit voor Geneeskunde van Kyoto blijkt dat sommige parabenen waarvan we eerder hadden aangenomen dat ze veilig waren, zoals Methylparaben, kunnen muteren en giftig worden wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, waardoor de huid vroegtijdig veroudert en er een verhoogd risico op huidkanker ontstaat.

Methylparabenen komen voor in meer dan 16.000 producten, waaronder vochtinbrengende middelen en tandpasta’s. Cosmeticaproducenten hebben hun gebruik van parabenen altijd verdedigd met het argument dat ze niet in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Maar veel toonaangevende onderzoekers zijn het daar niet mee eens, onderzoek toont aan dat tussen de 20 en 60 procent van de parabenen in het lichaam kan worden geabsorbeerd.

De industrie staat erop dat onze cosmetica veilig is. ‘Strenge wetten vereisen dat alle cosmetica veilig zijn en elk product ondergaat een strenge veiligheidsbeoordeling. Het aantal ingrediënten in een product, of het nu natuurlijk of door de mens gemaakt is, heeft geen invloed op de veiligheid ervan.

Ze zeggen ook dat alle chemicaliën in veilige doses aanwezig zijn die ons niet kunnen schaden. Dat kan waar zijn, maar er is enige onenigheid over wat een ‘veilig’ niveau is – voor jongeren en kinderen, of voor gevoelige volwassenen, zijn deze niveaus misschien helemaal niet zo veilig.

En zelfs als de relatief kleine hoeveelheden in individuele producten ons geen pijn doen, is er een groeiende bezorgdheid over het aantal producten dat vrouwen dagelijks gebruiken, en het cumulatieve effect van zoveel chemicaliën die elke dag, gedurende vele jaren, over ons hele lichaam worden gebruikt. Want dat wordt niet getest.

Veel van de high-tech, nieuwe generatie cosmetica en schoonheidsbehandelingen bevatten van nature meer chemicaliën om nog betere resultaten te bereiken, wat natuurlijk betekent dat vrouwen meer chemicaliën gebruiken dan ooit tevoren.

Als je jezelf wilt beschermen tegen chemische overbelasting, verminder dan je totale cosmeticagebruik; schakel over op natuurlijke of biologische producten en lees met zorg de etiketten op je schoonheids- en verzorgingsproducten.

Of kom gezellig een workshop volgen en leer je eigen natuurlijke verzorgingsproducten maken zonder al die chemicaliën erin. Vind je dat teveel werk, ik maak ook in opdracht jouw verzorgingsproducten op maat voor je klaar. Ik heb geen voorraad verzorgingsartikelen omdat ik vers en op maat werk.

Source: The Daily Mail

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *