Cosmetica & Veiligheid

Schoonheid is leuk, glamoureus, verheffend, inspirerend, sexy en briljant! Maar het moet ook schoon en veilig zijn. Je zou je geen zorgen moeten maken over gevaarlijke bacteriële infecties als je ‘s ochtends je lippenstift of mascara aanbrengt of als je nieuwe producten test bij de make-upafdeling. Maar zonder schone producten, borstels, handen, gereedschap en accessoires is dat precies wat er kan gebeuren.

Als schoonheidsspecialiste is het er zo ongeveer wel ingeramt om zeer nauwkeurig en hygiënisch te werken met je producten en alle gebruikte tools goed schoon te maken na iedere klant. Want voor je het weet heb je een kweekvijver van bacteriën en breng je meer schade dan baadt toe aan je huid.

Onderzoekers ‘verbaasden’ zich over het vinden van potentieel dodelijke bacteriën, waaronder E.coli en stafylokokken, in 9 van de 10 producten die ze hebben getest.

Als men denkt aan de plaatsen waar schadelijke bacteriën op de loer liggen, denkt men misschien aan ziekenhuizen, openbare toiletten en vuile snijplanken. Maar omdat bacteriën slim zijn (op hun eigen kleine manier) en stiekem en overal, is het goed om de plaatsen te kennen waar de schadelijke bacteriën gedijen. En zoals blijkt, zit een van die plekken in de make-up – ja, de make-up die we op onze huid en lippen en ogen aanbrengen, waardoor bacteriën een heerlijke plek hebben om zich te vestigen voor een feestje.

Dat zijn de bevindingen van nieuw onderzoek van de Aston University, waar wetenschappers 467 in gebruik zijnde make-up producten hebben getest die zijn verzameld bij vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het overgrote deel van de make-up was volgens de universiteit besmet met mogelijk levensbedreigende superbacterieën.

“Als onderdeel van een recent project hebben we 467 make-upproducten getest, waaronder lippenstift, lipgloss, eyeliner, mascara en schoonheidsmixers, en de resultaten waren verbluffend”, zegt Dr. Amreen Bashir in een video over het onderzoek. “We ontdekten dat 70 tot 90 procent van alle producten besmet waren met bacteriën. En onze ergste boosdoener leek onze beautyblenders te zijn, 26 procent daarvan had fecaliën op zich.”

Ja, fecaliën!

Makeup blenders, die ultrasoepele, vaak druppelvormige sponzen die gebruikt worden om make-up te mengen, zijn relatief nieuw in de schoonheidswereld, maar lijken onmisbaar te zijn geworden voor menig liefhebber. Sinds hun introductie zijn er wereldwijd zo’n 6,5 miljoen van verkocht. De onderzoekers zeggen dat deze producten bijzonder kwetsbaar zijn voor besmetting omdat ze voor gebruik worden bevochtigd en vervolgens vochtig en ongewassen worden achtergelaten, wat de perfecte voedingsbodem is voor schadelijke bacteriën.

“De aanwezigheid van Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Citrobacter freundii werd ontdekt. Enterobacteriaceae en schimmels werden gedetecteerd in alle productsoorten en kwamen voor in schoonheidsmixers (respectievelijk 26-58 en 56-96%). Drieënnegentig procent van de schoonheidsmixers was niet schoongemaakt en 64 procent was op de vloer gevallen en bleef gebruikt,” merkt de studie op.

De universiteit zegt dat de bacteriën die in negen van de tien producten worden gevonden, ziekten kunnen veroorzaken die zich uitstrekken van huidinfecties tot bloedvergiftiging als ze worden gebruikt in de buurt van ogen, mond, of snijwonden of schaafwonden.

De regelgeving van de Europese Unie houdt de make-up merken aan strenge hygiënenormen en stelt dat E.coli in het bijzonder niet in enige concentratie in nieuwe cosmetische producten mag worden aangetroffen. Zoals de universiteit echter aangeeft, is er momenteel een beperkte consumentenbescherming rond de risico’s van besmetting van producten tijdens het gebruik van de cosmetica zoals kwasten en sponsjes. In de Verenigde Staten zijn er nog minder strenge voorschriften.

“De slechte hygiënepraktijken van consumenten als het gaat om het gebruik van make-up, vooral van beautyblenders, is erg verontrustend als je bedenkt dat we bacteriën zoals E.coli – dat in verband wordt gebracht met fecale besmetting – hebben aangetroffen op de producten die we hebben getest”, zegt Bashir. “Er moet meer worden gedaan om de consument en de make-up industrie als geheel te informeren over de noodzaak om beautyblenders regelmatig te wassen en grondig te drogen, evenals over de risico’s van het gebruik van make-up na de houdbaarheidsdatum”.

Zou de verrassingsbonus van schadelijke bacteriën, naast al het verpakkingsafval en de schadelijke ingrediënten van veel make-upproducten, meer mensen ertoe kunnen aanzetten om hun verzorgingsroutine te vereenvoudigen?

En ik wil jullie graag wijzen op het feit dat er zoveel DIY recepten in omloop zijn die een mogelijke broedplaats zijn voor bacteriën door het weglaten van conserveringsmiddelen of een onjuiste methode van conservering.

Het onderzoek kan je hier lezen – https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jam.14479