Highlighted

De pH waarde van je huid

Ook natuurlijke producten hebben een chemische samenstelling en je kan je huid ernstig beschadigen als je niet eerst je onderzoek doet! Bij oneigenlijk gebruik kunnen ingrediënten die vaak in huis worden aangetroffen, wel degelijk ernstige huidschade veroorzaken.

Als schoonheidsspecialisten zijn we altijd erop gericht om het zelfbeschermend vermogen van de huid zoveel mogelijk in balans te houden. De huid kan dit, dankzij haar licht zure mantel, hier moet je dus niet zomaar aan gaan rommelen!

De pH-schaal, die de zuurgraad van een oplossing beschrijft, varieert van 1 (zeer zuur) tot 14 (zeer basisch).

De normale pH-waarde van de huid ligt rond de 5,5, wat licht zuur is, waardoor de huid zichzelf kan beschermen tegen bacteriën en ziekteverwekkers. Te zure oplossingen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken en aan de andere kant kan de huid, als ze te alkalisch wordt, gedehydrateerd raken, waardoor de barrièrewerking wordt verstoord en je huid gedurende een aantal uur juist super kwetsbaar wordt.

Het aanbrengen van een sterke alkalische basis op de huid kan de huid ontdoen van al haar natuurlijke oliën en haar tijdelijk onbeschermd laten tegen bacteriën. Hierdoor kan de huid gevoeliger worden voor natuurlijke elementen, zoals de zon. Gelukkig hersteld de huid zichzelf weer maar consequent gebruik van bakingsoda op de huid kan invloed hebben op de snelheid waarmee de huid zich kan herstellen en opnieuw kan hydrateren.

Bakingsoda, azijn en citroensap

Baking soda, een heel populair ingrediënt in DIY’s, heeft een pH van ongeveer 9 (zeer basisch/alkalisch). Azijn, een ander populair ingrediënt, heeft een pH van ongeveer 2,5-3,5, waardoor je het risico loopt op chemische brandwonden. Citroensap heeft een pH van 2 en mag nooit direct op de huid worden aangebracht!!!!!!! (bij huidverzorging worden extracten en producten altijd in een samenstelling gebufferd om de huid te beschermen).

Sommige DIY recepten beweren dat ze helpen de huid te exfoliëren en te reinigen door de fruitzuren, maar houdt er rekening mee dat een effectieve gebalanceerde professionele fruitzuur peeling (een AHA of BHA) een pH-waarde heeft van ongeveer 3,5-4 (iets lager dan die van de huid).

Vergeet niet dat deze natuurlijke ingrediënten evengoed ook chemicaliën zijn – afkomstig van een natuurlijke bron maakt niet automatisch iets veilig!

En hier een onderzoek dat mijn uitspraken en waarschuwingen ondersteunt – klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *