Algemeen

Natuurlijke Conserveringsmiddelen

De laatste jaren is het duidelijk dat de wereld zich ontwikkelt in de richting van een gezondere manier van leven. Consumenten zijn op zoek naar informatie, stellen kritische vragen, lezen productlabels en zoeken actief naar natuurlijke ingrediënten in hun huidverzorgingsproducten. De cosmeticawereld is hier op aangehaakt en komt met steeds meer producten die aansluiten bij deze vraag naar producten die hun gezondheid niet langer compromiteren.

Daarnaast is er een hele schaduwmarkt ontstaan van bloggers met DIY recepten, ebooks en online cursussen gericht op mensen die zelf hun cosmetica willen maken. Vaak gebruiken deze recepten die ze zelf ooit ergens hebben gevonden en weer door kopiëren op hun eigen site zonder verdere achtergrondkennis van hoe een formule is opgebouwd. Alle gefundeerde en vaak opbouwende kritiek op de gedeelde recepten wordt meestal snel verwijderd.

Helaas verspreid onzin zich op deze manier enorm snel. En begrijp me niet verkeerd, de meeste doen het met de beste intenties maar anderen weer zijn gedreven door het vinden van een gat in de markt om geld mee te verdienen. Maar alsjeblieft, check het kennislevel van jezelf en je bronnen! Hebben ze ook verstand van de huid.

Wat ik vooral verontrustend vind is de onzin die er wordt verkondigt over conserveringsmiddelen. Sommigen claimen dat conserveringsmiddelen niet nodig zijn, dat het in de koelkast bewaren van je product een adequate manier van conserveren is. Of komen met alternatieven als honing, vitamine E en bepaalde essentiële oliën. Dit zijn echt GEEN conserveringsmiddelen! Producenten hebben een verantwoordelijkheid, maar bloggers ook vind ik. De meeste bloggers hebben nog nooit een stabiliteitstest of pH test uitgevoerd op hun eigen producten en weten dus niet op ze daadwerkelijk veilig zijn voor je huid.

Niet alles uit de natuur is goed voor je, niet alles uit het laboratorium is slecht voor je!

En een conserveringsmiddel toevoegen is echt van groot belang als je water aan je producten toevoegt. Of dat nu een extract, hydrosol of dat het gekookt of gedemineraliseerd water is. En er zijn echt prachtige natuurlijke conserveringsmiddelen op de markt! Zoals Leucidal Liquid of Cosguard of deze nieuwere:

Maar het conserveren van een product is niet zo eenvoudig als even een paar druppeltjes toevoegen en je product is beschermd. De keuze van je conserveringsmiddel is altijd afhankelijk van je formule; welke ingrediënten je hebt gebruikt en de hoeveelheid. Er zijn wateroplosbare en olieoplosbare conserveringsmiddelen. Ook is het belangrijk om je conserveringsmiddel in de juiste fase toe te voegen en veel conserveringsmiddelen hebben een bepaalde pH waarde nodig om te werken.

Werk je alleen met oliën en butters, dan is conservering over het algemeen niet nodig, tenzij je het weer open en bloot in de badkamer neerlegt. Zie hierover mijn andere blog over cosmetica en veiligheid

Je kostbare natuurproduct, tenzij het volledig waterloos is (in het geval van oliemengsels, boters of balsems), is het beste medium voor honderden micro-organismen om te overleven en te groeien.

Het volgende zorgt voor uitstekende voedings- en groeicondities voor bacteriën, gist en schimmels:

  • Hoog watergehalte
  • Hydrosols, plantenextracten en gedroogde planten
  • Klei soorten
  • Natuurlijk gommen
  • De omgevingstemperatuur van opslag en toepassing
  • Omgevingsvochtigheid (vooral wanneer het product in de warme en vochtige badkamer wordt bewaard)
  • Een pH tussen 4,5-6,5

Het maakt niet uit hoe schoon je werkt, het maakt niet uit of je al je potten en flessen desinfecteert voor het vullen en het water kookt, micro-organismen zouden ons uiteindelijk uitlachen, tenzij je iets doet om ze kwijt te raken en verdere groei te voorkomen.

Vooral het werken met klei en aarde is een uitdaging. Deze natuurlijke materialen zijn niet plantaardig, maar komen uit de aarde en dragen alles wat in hun oorspronkelijke staat is opgenomen in de grond, inclusief micro-organismen.

Het heeft mij een hele tijd gekost voor ik eindelijk betrouwbare bronnen had gevonden om mijn kennis te verdiepen

Je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar kennis hierover, maar beter is het te investeren in je eigen gezondheid door een gratis introductiecursus te volgen waarin deze onderwerpen ook worden aangepakt. Of een blogger te volgen die echt een schat aan informatie over cosmetic chemistry en recepten deelt.

Je leert een skill voor het leven, en omdat je dan ook beter weet zul je stoppen met schadelijke recepten te maken en door te geven aan anderen.

Tot slot, waaraan herken je een goede stabiele formule? Die ziet er meestal zo uit:

Dus geen cups of theelepels of eetlepels en druppels zoals je in veel recepten ziet, dat zijn allemaal verschillende inhoudsmaten en niet nauwkeurig. Een cup bijenwas bijvoorbeeld weegt veel meer dan een cup arrowroot poeder. Zelf de ene of de andere olie druppel kan in gewicht al schelen en impact hebben op je totale recept.

Het grootste voordeel van deze methode is dat je heel eenvoudig grotere of kleinere hoeveelheden kan maken door vanuit % te werken van je totale gewenste hoeveelheid. En je recept altijd hetzelfde resultaat zal geven daardoor.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *