Highlighted

Recepten van YouTube

De reden waarom ik deze website ben gestart, is omdat er veel onjuiste informatie wordt gegeven in DIY recepten die zelfs schade aan je huid en je gezondheid kunnen toebrengen. Ik wil anderen graag enthousiast maken maar ze tegelijk ook verantwoord leren hun eigen cosmetica te maken.

Het internet staat vol van de recepten, en vooral op YouTube en Pinterest worden er door de vele beauty en diy bloggers veel recepten voor huidverzorging gedeeld. Helaas zijn ze niet allemaal even betrouwbaar en wordt er vooral ook veel foutieve informatie over houdbaarheid verspreid die door het vele kopiëren van recepten wordt doorgegeven.

Natuurlijk is niet perse gelijk aan goed. Het gebruik van dingen zoals kaneel bijvoorbeeld kan zelf chemische brandwonden op je huid veroorzaken zo ondervonden fans van een DIY vlogger die een kaneelmasker aanprees dit aan den lijve. Met twee miljoen volgers ging dit snel rond. Ze had dit kunnen voorkomen door eerst goed haar ingrediënten en de veiligheid ervan te controleren. Hopelijk heeft ze ervan geleerd en haar verantwoordelijkheid tegenover haar volgers ingezien.

Daarom is het ook altijd belangrijk om voordat je iets op je huid smeert zelf ook onderzoek te doen en voor je smeert een patchtest te doen.

Hoe onderscheid je een goed recept ?

Ik schrijf dit bericht niet om je te ontmoedigen, want er zijn echt wel heel goede bloggers en formulators online te vinden die een goede uitleg over het hoe en waarom van hun keuzes geven en weten waar ze het over hebben. En ook ik help je graag goed op weg.

De hardnekkige onzin top 5

 • Ik maak maar een kleine hoeveelheid dus ik hoef er geen conserveringsmiddelen in te doen – FALSE – als water een onderdeel is van je recept of je product met water in aanraking kan komen, zul je ALTIJD een passend conserveringsmiddel moeten gebruiken.
 • Je kan appelazijn, vitamine E of een etherische olie gebruiken om schimmels en bacteriën tegen te gaan – FALSE – je gebruikt in verhouding maar een heel klein percentage etherische olie wat nooit genoeg kan zijn om het hele product bacterievrij te houden.
 • Natuurlijk is altijd goed – FALSE – sommige producten moet je echt niet op je gezicht smeren, zoals citroensap of baking soda want dan beïnvloed je de PH-waarde van de huid en wordt je huid juist mega kwetsbaar voor aanvallen van bacteriën en invloeden van buitenaf.
 • Alles wat synthetisch is gemaakt is slecht – FALSE – er zijn wel degelijk synthetische stoffen die veilig zijn voor je huid en zelfs helpen je huid gezond te houden
 • Voor iedereen geschikt – FALSE – er zijn verschillende huidtypes, huidproblemen en allergieën zijn altijd een factor om rekening mee te houden.

Het fenomeen: de diy beautyblog
Dagelijks struinen een heleboel jonge (maar zeker ook oudere) meiden het internet af op zoek naar informatie over de nieuwste beautyproducten, de beste make-up en allerlei tips om er goed uit te zien. Zij vinden hun heil in de meeste gevallen op een van de populaire beautyblogs, die bij sommige enthousiaste bloggers inmiddels zijn uitgegroeid van een hobby tot een echte onderneming.

Van het introduceren van nieuwe producten en het bespreken van de laatste beautytrends of het zelf maken van cosmetica de beautybloggers worden inmiddels gezien als erkende specialisten in de beautywereld maar dan wel vaak ZONDER de benodigde opleidingen voor huidveiligheid. Er is echt een reden waarom opleidingen in de huidverzorging en scheikunde of als herborist zo lang duren.

Een beautyblogger deelt een recept liefst gisteren nog en zal zich echt niet bezighouden met stabiliteit, microbiële groei en de pH waarde testen. Vaak hebben ze een recept zelf niet eens uitgeprobeerd anders hadden ze wel ontdekt dat het recept niet werkt. Dit kost jou kostbare grondstoffen!

Daarnaast heeft een recept maar al te vaak een Amerikaanse achtergrond en dan is het handig om te weten dat de EU inmiddels meer dan 1300 chemische stoffen heeft verboden of aan beperkingen onderworpen, terwijl de VS er slechts 11 daadwerkelijk hebben verboden of aan banden gelegd.

Het primaire doel van een beautyblogger is meestal bezoekersaantallen creëren zodat ze advertentie inkomsten kunnen genereren en zelf gratis producten van leveranciers kunnen testen. Laten we dat vooral niet vergeten!

Gewicht vs. volume
=
effectief vs. ineffectief
veilig vs. onveilig
stabiel vs instabiel

Waaraan herken je een goed recept?
Als je lotions maakt dan wil je deze natuurlijk ook mooi romig houden zonder bacteriën, schimmels en andere onaangename verrassingen die groeien in je mooie creaties. 

 • Er wordt maar met 1 gewichtsmaat gemeten in grammen en de % worden altijd vermeld zodat je makkelijke kunt upscalen en downscalen.
 • Het recept is opgedeeld in verschillende fasen
 • Als er water in een recept wordt gebruikt is dit altijd gedestilleerd of gedemineraliseerd water
 • Als er water wordt gebruikt wordt er altijd een conserveringsmiddel toegevoegd anders wordt het een bacterie-kweekpoel (vitamine E en essentiële olie is geen conserveringsmiddel) infusies, hydrosols, thee en aloe vera gel vallen ook onder water
 • Als er zowel water als olie worden gebruikt, dan zit er altijd een emulgator in anders gaat je product de water en olie op den duur weer scheiden.
 • Door het gebruik van % is een recept eenvoudig aan te passen als je meer of minder product wilt maken.

Essentiële olie als parfum in een recept toevoegen
Een druppel zal een andere grootte en gewicht hebben, afhankelijk van de olie die je gebruikt. Sommige oliën zullen grote druppels opleveren, andere zullen dun en vloeibaar zijn en uit het flesje komen in kleine druppeltjes die niet veel wegen. Dus je formulering kan 20 druppels vragen en voor de ene olie kan dat 0,3 gram zijn, terwijl dat voor de andere zomaar 0,9 gram kan zijn. Het is gewoonweg geen nauwkeurig meetinstrument. Hetzelfde geldt voor butters, oliën en poeders.

Wil je zelf echt verantwoord cosmetica leren maken, of heb je een DIY blog, verdiep je dan ook eens in de basisprincipes erachter voordat je een recept deelt! En werk ALTIJD hygiënisch! Ook als het alleen voor jezelf is.

Heb je na het lezen hiervan zoiets van oh help mij niet gezien, dan nog kan je thuis nog steeds heel veel doen! Je kan bijvoorbeeld een kant en klaar basisproduct nemen, zoals een organische basis voor shampoo, conditioner, lotion of bodywash die je naar eigen voorkeur voorziet van kruiden en/of etherische oliën.

Ook kan ik je een aantal prachtige artisan cosmeticalijnen adviseren die gegarandeerd meukvrij zijn.

Tip: gebruik Google Scholar eens voor het vinden van onderzoeken over veiligheid van werkzame stoffen zonder de gewoonlijke gesponsorde inhoud, google reclames, ruis en onzin.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *