Lifestyle

Het zelf maken is zo leuk!

Toen ik begon met DIY haalde ik mijn inspiratie vooral van Amerikaanse en Canadese sites.

De DIY community daar is groot, heel groot! Ik denk dat dit vooral te maken heeft met een groeiend bewustzijn van de mogelijk schadelijk effecten op de gezondheid van bepaalde synthetische grondstoffen.

Dan is er nog het feit dat de FDA veel minder stoffen op de banlijst heeft staan dan hier de EU. Amerikanen begonnen zich met recht steeds meer zorgen te maken over de stoffen in o.a. hun huidverzorgingsproducten. Ze begonnen daardoor meer zelf te maken om weer controle te krijgen over wat ze op hun huid smeren.

Jammer genoeg zijn daar ook veel hypes en mythes door ontstaan, die puur op angst of onkunde zijn gebaseerd. Een wijs man zei ooit: “we fear what we don’t understand”.

En dat is werkelijk zo, nu ik me nog meer aan het verdiepen ben in cosmetic chemistry (je bent nooit te oud om te leren) betrap ik mezelf ook op een aantal van die angstovertuigingen die, nu ik meer weet, ongegrond zijn. Mijn definitie van natuurlijk is hierdoor in ieder geval flink veranderd.

Mijn vader was een chemicus, mijn broertje is een chemicus en mijn moeder was een model en ik ben een natuurmens. Natural Cosmetic Chemistry zit blijkbaar in mijn DNA!

Ik leerde zelf een heleboel van het tweaken van recepten van leveranciers met ingredienten van mijn eigen voorkeur.

Ik leer anderen daarom ook voornamelijk vanuit een simpel basisrecept zelf keuzes te maken, door ze vooral ook de functies en feitelijke achtergrondkennis mee te geven over de grondstoffen waarmee ze werken.

Het beste advies dat ik iemand die wil starten met het zelf maken van cosmetica kan geven is leer eerst goed lopen voordat je begint te rennen. Als je de basis begrijpt kun je alles maken en aanpassen aan jouw specifieke huid- of haarbehoeften en de verschillende seizoenen.

Ook als je uiteindelijk niets zelf gaat maken, leer je een skill voor het leven. Je leert verschillende soorten producten kennen en labels lezen op een heel ander niveau waardoor je betere keuzes kunt maken.

Geef iemand een vis en ze hebben voor een dag te eten, leer iemand vissen en ze hebben een leven lang eten op tafel.

En heb je dromen over het zelf maken om te gaan verkopen, verdiep je dan eerst eens heel goed in de cosmeticawet waaraan je dan zal moeten gaan voldoen.

En dat maakt niet uit of je één keer per jaar op een beurs iets verkoopt of een groot bedrijf hebt. Deze wet is voor ieder gelijk, en is bedoeld om de veiligheid van de consument te waarborgen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *