Algemeen

Lotions en crèmes maken

Als je lotions maakt dan wil je deze natuurlijk mooi romig houden zonder schimmel en andere onaangename verrassingen die groeien in je mooie creaties. 


Het duurde bij mij een eeuwigheid voordat ik mijn eigen lotions en crèmes begon te maken omdat ik een beetje geïntimideerd was en niet wist waar ik moest beginnen. Er is niet veel goede informatie over hoe je je eigen basislotion of -crème kunt maken en hoe je deze kunt aanpassen aan je huidverzorgingsbehoeften!

De meeste recepten die ik heb gezien waren voor beginners ofwel intimiderend met veel (ongewone) ingrediënten, werken niet of missen belangrijke informatie zoals hoe je de zelfgemaakte lotion kunt bewaren, zodat het ook veilig is om te gebruiken.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een eenvoudige, zelfgemaakte lotion?

De water fase:
Het hoofdbestanddeel van lotion, waardoor het verschilt van een bodybutter, is water. Wanneer je crème of een flesje lotion koopt, moet je dat in gedachten houden. In de meeste gevallen is meer dan de helft van dat potje echt gewoon water!

Als je eenmaal water in een product hebt gedaan, maak je ook plaats voor bacteriën en schimmelvorming, dus je moet je zorgen maken over het gebruik van een soort conserveringsmiddel.

Waarom zou je dan water gebruiken?

Persoonlijk ben ik geen heel grote fan van bodybutters, wat je er ook aan toevoegt, het voelt vaak nog steeds vettig aan. De meeste body butters hebben gewoon niet dat zijdeachtige gevoel dat een lotion wel heeft als je het aanbrengt. Ze absorberen ook niet op dezelfde manier in je huid. Bovendien zijn ze vaak een stuk duurder om te maken omdat 100% van je ingrediënten oliën en andere actieve bestanddelen zijn.

Er zijn ook veel andere heilzame ingrediënten die je misschien ook graag aan je preparaten wilt toevoegen maar die alleen in water oplosbaar zijn. Ik voeg graag dingen als rozenwater, toverhazelaar, aloësap en -gel en hyaluronzuur toe aan mijn crèmes en lotions als onderdeel van de water fase.

Niet alleen dat, maar als je eenmaal leert hoe je een basislotion maakt die water emulgeert met oliën, kun je allerlei andere dingen maken zoals haarconditioners die je niet alleen met oliën kunt maken.

De oliefase:
Oliën en “butters” voegen voedingsstoffen en antioxidanten toe aan je lotions en crèmes. Verschillende oliën hebben verschillende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor verschillende huidtypes.

Ondanks wat velen geloven, veroorzaken niet alle oliën acne of zijn ze slecht voor de acnegevoelige huid. Sommige oliën kunnen zelfs helpen bij het verminderen van acne en de ontsteking die erdoor veroorzaakt wordt door de oliën in je huid in balans te brengen. Andere oliën zijn vooral goed voor het genezen van een droge huid, het opruimen van eczeem en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Emulgatoren en Wassen:
Olie en water mengen niet goed, dus om ze samen te laten komen tot een stabiel product heb je een emulgator of emulgerende was nodig. Emulgatoren hebben zowel een waterminnende als een olieminnende component, dus ze werken als een soort “lijm” om zowel de olie als de waterige fase van je lotion bij elkaar te houden.

Omdat de meeste emulgatoren emulgerende wassen worden genoemd, denken veel mensen ten onrechte dat alle wassen werken als emulgatoren voor het maken van lotions. Helaas kunnen wassen zoals bijenwas, candelillawas of carnaubawas NIET gebruikt worden als emulgator voor het maken van een lotion. (Dat kwam ik ook op de harde manier te weten toen ik jaren geleden mijn eerste lotion met bijenwas probeerde te maken).

Er zijn veel verschillende emulgatoren en emulgerende wassen op de markt, elk met hun eigen eigenschappen. Sommige geven een andere textuur of gewicht aan je lotions, andere worden meer gebruikt voor haarconditioners en soortgelijke producten. De meeste emulgatoren worden toegevoegd aan de oliefase van een lotion, maar er zijn uitzonderingen.

Afhankelijk van de emulgator kan het zijn dat je meer of minder nodig hebt om de emulsificatie te laten plaatsvinden of om de juiste textuur te krijgen. Wanneer je een andere emulgator in een recept gebruikt, is het een goed idee om de specificaties te controleren en te zien hoe deze verschillen van de gebruikte emulgator.

Conserveringsmiddelen

Zodra je water aan je product toevoegt, wordt het dus lichter en smelt het beter in je huid, maar het wordt ook een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Veel mensen vinden het geruststellend als er natuurlijke en biologische conserveringsmiddelen worden gebruikt in huidverzorgingsproducten

Sommige mensen zeggen graag dat je essentiële oliën, vitamine E, grapefruitpit-extract, kaliumsorbaat of zelfs kokosnootolie als natuurlijke conserveringsmiddelen kan gebruiken.

Hoewel het waar is dat kokosolie en sommige etherische oliën antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen kunnen hebben, zijn ze op zichzelf staand niet genoeg om elk type zelfgemaakte lotion te conserveren.

Vitamine E en grapefruitzaad extract zijn hoog in anti-oxidanten, en kunnen helpen de ranzigheid in de oliën in je lotions te vertragen. Ze voorkomen echter niet de vorming van bacteriën en schimmels.

Voor de blogsponsors gaan we deze week aan de slag met het maken van lotions.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *