Natuurlijke Grondstoffen

Olijfolie, het groene goud

Ik gebruik in mijn recepten vaak olijfolie omdat het een heerlijk veelzijdige olie is om te gebruiken en iedere huid er wel iets uithaalt. De geschiedenis van olijfolie is verbonden met oude beschavingen rond de Middellandse Zee. Toen werd de olijfboom al geprezen als een heilige boom en werden de voordelen van de kostbare olie erkend.

Kreta was in de prehistorische tijden een van de eerste regio’s waar de lokale bevolking een methode had gevonden om de wilde olijfboom te laten groeien. In het dorpje AnoVouves in de Kolymvari regio vind je een van de oudste olijfboomsoorten, de “Monumental Olive Tree of Vouves”, die daar al meer dan 2500 jaar bestaat en groeit.

Het groene goud
De Eqyptenaren, die grootverbruikers van olijfolie waren in de tijd van de farao’s, importeerden de olijfboom uit Kreta en de olie werd gebruikt bij begrafenisrituelen en reiniging. Maar het waren de Feniciërs die in de 16e eeuw voor Christus overal in Griekenland begonnen met het planten van olijfbomen en vervolgens langs de gehele kust van de Middellandse
Zee. Tijdens de opkomst van de Romeinse cultuur, groeide het aantal olijfgaarden en molens. Olijfolie werd gebruikt bij het koken en voor medicinale doeleinden en huidverzorging.

De olie wordt ook wel “schoonheidsolie” genoemd vanwege het vermogen om weefsel zachter en strakker te maken en de huid meer glans te geven.

De eerste eyeliner ter wereld werd in het oude Griekenland gemaakt door kolen en olijfolie te mengen. In het oude Rome gebruikten vrouwen olijfolie voor hun huid en haar om zich te beschermen tegen de zon en voor de aangename geur. Dit was het groene goud van de goden, koningen en koninginnen voordat het een vast deel werd van het mediterrane leven.

De bladerrijke takken van de olijfboom werden ritueel aangeboden aan godheden en machtige figuren als emblemen van zegening en zuivering, en ze werden gebruikt om de overwinnaars van zowel vriendschappelijke spelletjes als bloedige oorlogen te kronen. In de loop der jaren werd de olijf ook gebruikt om wijsheid, vruchtbaarheid, kracht en zuiverheid te symboliseren.

Het hoofdbestanddeel van olijfolie wordt gevormd door vetten van onverzadigd oliezuur. Daarnaast bevat olijfolie vetten van palmitinezuur, een verzadigd vetzuur. Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden.

Afhankelijk van hun samenstelling kunnen plantaardige oliën dus verschillende effecten hebben. Dit hangt op zijn beurt ook weer sterk samen met de conditie van de huid waarop de producten worden aangebracht. De belangrijkste bestanddelen van natuurlijke oliën – de triglyceriden, fosolipiden, vrije vetzuren, fenolen en antioxidanten – werken daarbij waarschijnlijk samen in de huid via verschillende mechanismen. Onder meer door het verbeteren van de barrièrefunctie, door antioxidatie, door ontstekingsremmende effecten, door een directe of indirecte antimicrobiële werking in de huid en door het stimuleren van de wondgenezing.

Effects of Topical Application of Some Plant Oils

Er zijn meer dan 200 verschillende chemische verbindingen ontdekt in olijfolie, waaronder sterolen, carotenoïden, triterpenische alcoholen en fenolverbindingen. Hydrofiele fenolen zijn de meest voorkomende antioxidanten in olijfolie. De fenolische gehaltes hebben hogere antioxidatieve eigenschappen dan die van vitamine E.

Ook de pitten van olijven kun je heel goed gebruiken in scrubs, droog de pitten eerst heel goed en vermaal ze vervolgens in een koffiemolen tot een fijn mild scrubbend poeder. Het olijvenpoeder werkt als een krachtige ontstekingsremmer en een bron van antioxidanten. Antioxidanten bestrijden de celafbraak, wat op zijn beurt de tekenen van veroudering kan helpen voorkomen. Het heeft ook verzachtende en versterkende eigenschappen.

Mijn olijfolie komt Bij het Nederlands-Griekse familiebedrijf Gkazas uit Kreta vandaan – zij oogsten nog op de meest authentieke, pure en natuurlijke wijze: met eigen handen – vraag zelf een gratis 50 ml blikje Liefde aan en probeer het zelf eens.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *