Earth Mama Recepten

Zeepvrije Cleansing Bars

Je gezicht goed reinigen is de beste anti-aging behandeling die je kan bedenken. En er zijn nogal wat cleansing producten op de markt momenteel. Maar wat er voor mij met kop en schouders bovenuit steekt, zijn toch wel de zero waste cleansing bars die ik zelf maak. En niet alleen ik denk er zo over, deze milde cleansing bars vinden inmiddels ook gretig hun aftrek in mijn vrienden- en kennissen kring. Ik formuleer ze zelfs helemaal op maat voor iedereen.

Deze natuurlijke cleansing bars van klei zijn zeepvrij en bevatten ingrediënten die niet alleen vriendelijk zijn voor de huid, maar ook helpen om acne te voorkomen!

Wat heb je nodig?

28 gr. bentoniet klei
42 gr. kaolien (witte cosmetische) klei
70 gr. rhassoulklei
6 gr. geactiveerd houtskoolpoeder
7 gr. geraffineerde sheaboter
8 gr. neem olie
10 gr. jojoba, argan of rozenbottelzaadolie
27 gr. Witchhazel extract
0.5 mL theeboomolie
1 mL lavendel etherische olie

Begin met het gebruik van een digitale weegschaal om de sheaboter af te wegen. Smelt in een double boiler of op 40-50% vermogen in de magnetron in een glazen Pyrex maatbeker.

Als de sheaboter gesmolten is, weeg je de drageroliën af en roer deze door de gesmolten sheaboter. Als je oliën koud zijn, moet je het mengsel misschien zachtjes opwarmen tot het weer vloeibaar is.

Vervolgens weeg je het witchhazel extract af en roer het door de oliën.

Als je etherische oliën toevoegt, meet ze dan met een gegradueerde pipet en roer ze door het gesmolten sheaboter- en oliemengsel. Zet dit even opzij.

Weeg in een apart glasbakje de klei en eventueel de geactiveerde houtskool af en combineer deze. Goed mengen. Als je bentonietklei gebruikt, gebruik dan liever geen metalen gebruiksvoorwerpen om te mengen.

Als je de klei goed hebt gemengd, meng je deze langzaam door het gesmolten sheaboter/olie/ witchhazel-extract mengsel. Het kan nodig zijn om handschoenen te dragen en met je handen te mengen, want het wordt erg dik en bijna deegachtig.

Als je er zeker van bent dat alle ingrediënten goed gecombineerd zijn, druk dan het klei mengsel goed aan in de holtes van je mal.

Zet nu de mal op een veilige plaats opzij zodat je cleansing bar volledig kan uitharden.

Na enkele dagen kan je ze uit de mal halen. Druk ze voorzichtig uit de holtes van de mal. Als ze er niet ongeschonden uit lijken te willen komen, moet je wellicht nog even wachten. (Vochtigheid kan de droogtijd voor deze vertragen.)

Om de cleansing bars van klei te gebruiken, breek een klein stukje af, voeg wat water toe en masseer dit mengsel vervolgens op je gezicht. Zodra de klei op je gezicht is opgedroogd, kun je deze zachtjes afspoelen en droogdeppen. Volg dan met je favoriete vochtinbrengende crème of serum!

Zorg ervoor dat je de bars op een koele, droge plaats bewaart, uit de buurt van water en vocht, om de houdbaarheid te verlengen.

Volgende week mijn bestseller Miracle Bar – een zachte all in one bar voor cleansen, verzorgen en moisturizen. Deze bar is vooral geweldig voor de vochtarme huid (niet te verwarren met een droge huid, deze vraagt een andere samenstelling).  Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een droge huid aan vet (talg). Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn.

Voelt jouw huid na het reinigen strakgespannen aan? Dan is je cleanser misschien te agressief voor jouw huid. Veel schuimende, zeepachtige cleansers bevatten agressieve surfactanten (ook wel oppervlakte-actieve stoffen genoemd) die olie afbreken en een brandschoon gevoel geven, maar niet zonder de huid te ontdoen van de huideigen lipides en eiwitten die beschermen tegen droogte. Als gevolg hiervan wordt de barrière, de lipidelaag zwakker. Een verzwakte barrière lipidelaag verliest sneller vocht en laat irriterende stoffen zoals droge lucht en allergenen binnen. Dit is waarom de huid na het reinigen strak gespannen en droog aanvoelt.

Alle recepten zijn uitsluitend voor eigen gebruik, het is niet de bedoeling dat je deze op je eigen website in een (e)boek, nieuwsbrief of social media gaat delen of gaat verkopen. Wil je dit wel, vraag mij dan eerst om toestemming en doe altijd een duidelijke bronvermelding erbij.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *