Miracle Cleansing Bars

Toen ik begon met het maken van mijn cleansing bars en sticks waren de reacties gelijk heel enthousiast. En ik moet zeggen dat het voor mijn eigen huid ook wonderen heeft gedaan. Mijn huid heeft door het medicijn gebruik van de afgelopen tijd ook flink wat te verduren gehad, met als gevolg dat mijn teint vaal en dof was.

Nu ligt het er een beetje aan welke vorm je wilt gaan maken, je kan een cleansingbar maken die geheel zero-waste is, maar je kan ook een cleansing stick maken (die dan wel weer navulbaar is)

De basis ingrediënten voor de miracle cleansingbar zijn olie, tallow of butter, kruiden en klei waarmee je eindeloos kunt variëren en de bar of stick helemaal kunt afstemmen op jouw huid.

Deze cleansingwondertjes werken op 2 manieren, de olie zorgt ervoor dat alle in olie oplosbare deeltjes worden opgenomen en de klei zorgt ervoor dat alle olie- en wateroplosbare deeltjes worden opgenomen. De eventuele kruiden zorgen voor een extra werking.

Hier is mijn recept voor mijn Matcha Miracle Cleansing Bar

22 gr cacao boter
20 gr tallow of shea boter als je liever geen tallow gebruikt
20 gr castor oil
20 gr cocosolie
5 gr matcha poeder
19 gr witte klei
19 gr groene klei
1% conserveringsmiddel (vooral bij de stick/let op dosering en oplosbaarheid fabrikant)
1% essentiële olie (optioneel)

Smelt de tallow/boters en de olie au bain marie
Voeg de klei toe onder zacht doorroeren
Voeg vervolgens de matcha poeder toe en roer goed door
Giet in een door jou gewenste vorm
Laat uitharden of plaats kort in de vriezer

Hoe gebruik je het?

Maak eerst je gezicht lekker nat
Breek een klein beetje van de bar af of haal de stick over je gezicht heen
Het water activeert de klei en de match
Masseer vervolgens zacht je gezicht met dit mengsel
Gebruik een handdoek met warm water om het te verwijderen

Je huid voelt na het reinigen door de rijke boters en olie al superzacht aan en vaak is een extra moisturizer hierdoor niet eens meer nodig. Zelf heb ik er nog een klein beetje smeerwortelpoeder (allantoïne) toegevoegd (1/8 tl) dit helpt het beschadigd weefsel te prikkelen tot het vormen van nieuw weefsel en het stimuleert de celdeling.

Allantoïne is een stof die van nature voorkomt in onder andere de wortel van de smeerwortel (Symphytum officinale), de gedroogde wortelstok van deze plant bevat rond de 0,7-1% allantoïne.

Let op, als je het als stick gebruikt, dan komt de stick in aanraking met het water en moet je dus een conserveringsmiddel gebruiken.

Variatietips
Gele/Witte klei – met organische bermagot etherische olie is een veel mildere klei, waardoor het geschikt is voor de gevoelige huid.
Paarse klei – met biologische lavendel etherische olie is het een geweldige natuurlijke exfoliant en detox voor de gecombineerde huid.
Roze klei – met biologische roos geranium etherische olie is het een ideale klei voor alle huidtypes en voor de jonge of volwassen huid.
Groene klei – met biologische pepermunt en limoen etherische oliën is een ideale klei voor vette/gevoelige huidtypes.

Een beetje extra exfoliant nodig?
Walnootpoeder
Olijfbladpoeder
Havermout fijngemalen
Amandel fijngemalen
Melkpoeder