Wat zijn natuurlijke ingrediënten?

Het definiëren van natuurlijk afgeleide ingrediënten is lastig. Zelfs in de natuurlijke cosmetica wereld rollen ze vaak bekvechtend over elkaar heen met de definitie.

Volgens mijn definitie zijn natuurlijk afgeleide ingrediënten ALLE ingrediënten waarvan het uitgangsmateriaal oorspronkelijk afkomstig is van planten, mineralen, microben of dieren die kunnen worden aangepast om betere prestaties te leveren of om de gezondheid te waarborgen.

Natuurlijk afgeleide ingrediënten zijn te vinden in veel van de producten die je dagelijks gebruikt, en omvatten alles van essentiële oliën, tot botanische extracten zoals kamille en calendula tot niet-synthetische kleurstoffen die in onze schoonheidsproducten te vinden zijn.

Dit is een van de meest voorkomende vormen van greenwashing in de schoonheidsindustrie. Want natuurlijk verkoopt, mede door angst inboezeming. Consumenten worden aangemoedigd om te geloven dat ze een natuurlijk product krijgen terwijl het eigenlijk dichter bij, of zelfs volledig synthetisch kan zijn door de vele verwerkingsprocessen. Aardolie is immers ook van natuurlijke afkomst en vormt de basis voor plastic.

Dimethicone is een voorbeeld van een product dat begint met silicium (zand), maar zo’n extreme behandeling ondergaat dat het niet meer herkenbaar is als zijn natuurlijke ingrediënt, maar toch op grote schaal wordt gebruikt in natuurlijke cosmetische producten en door veel formulators als inert wordt beschouwd.

Jojoba Oil is een perfect voorbeeld. Het hangt allemaal af van hoe het gemaakt wordt. Jojoba-zaden bevatten 50% Jojoba-olie in gewicht. Ze zitten zo vol met olie, dat je ze koud kunt persen om de meest verbazingwekkende gouden olie te produceren. Er blijft echter nog olie over in de zaadpulp na die eerste paar koude persen en de telers willen die olie gebruiken voor “natuurlijke” producten op de markt.

Hier beginnen de goede bedoelingen minder goed te worden, lees: breng de chemische extracten binnen. Hexaan, benzeen en petroleum worden met de overgebleven jojoba-pulp gereageerd om lagere kwaliteiten jojoba-olie te produceren. De meeste van deze materialen worden weer verwijderd tijdens de verwerking, maar er blijven sporen van verontreiniging achter in het ingrediënt, dat in het product gaat – en nooit op de ingrediëntenlijst wordt vermeld.

Er zijn echter ook veel authentieke gevallen waarin een van nature afgeleid ingrediënt wel degelijk lijkt op de oorspronkelijke plant, omdat het slechts minimaal is verwerkt, zoals biologische koudgeperste olie en ongeraffineerde sheabutter. Hoe duurzaam dit dan eventueel is, dat is weer een hele andere discussie.

Cocamidopropyl betaïne is een ander product dat gebruikt wordt als oppervlakte-actieve stof en schuimvormer in veel natuurlijke producten. Het is afgeleid van kokosnoten, dus het is natuurlijk, toch? NOPE! Het bevat onzuiverheden van de verwerking en kan voor veel huidtypen irriterend zijn.

Veel andere voorbeelden zijn plantenextracten. Omdat deze ingrediënten moeten worden bewaard vanaf het moment dat ze worden gemaakt totdat ze in het eindproduct worden verwerkt, zullen ze vaak conserveringsmiddelen bevatten. Omdat deze ingrediënten op een laag niveau in het ingrediënt worden gebruikt, hoeven ze niet te worden vermeld in de lijst met ingrediënten van het eindproduct.

Een aantal dingen weet ik inmiddels echter zeker, niet alles waar natuurlijk op staat, is ook natuurlijk. Niet alles uit de natuur is goed voor ons, en zeker niet altijd even duurzaam! En niet alles uit een laboratorium is slecht voor ons.

Omdat bepaalde grondstoffen steeds schaarser worden, zijn wetenschappers ook altijd op zoek naar andere duurzamere manieren om natuuridentieke producten te maken