Gratis Beauty Recepten, Natuurlijke Grondstoffen

Marshmellow Root

Ik hou zo van mijn kruiden, ze zijn zo veelzijdig! Als je aan marshmallows denkt, denken de meesten van ons aan s’mores voor een kampvuur. Een gezonde huid en haar staan dan meestal niet op de voorgrond.

Marshmallow root extract is afkomstig van de Althaea Officinalis-plant, in ons kikkerlandje beter bekend als Heemst. De naam ‘Althaea’ is afgeleid van het Griekse woord ‘altho’, wat ‘genezen’ betekent. Marshmallow root is een natuurlijk huidverzorgingswonder. Het bevat een hoog percentage slijmstoffen, die een intensieve hydraterende, verzachtende en balancerende werking hebben.

Heemst straalt ēēn en al liefde en poezelige zachtheid uit. De gehele plant is zeer zacht behaard, wat duidt op een grote werking op huid en slijmvliezen. De bloemen zijn roze, wat is samengesteld uit wit, wat staat voor harmonie en vrouwenkwalen, en rood, het bloed. Astrologisch valt de plant onder Venus en de Maan.

De wortels en de stam van de marshmallow plant scheiden slijm af, wat helpt om de huid te verzachten, zwelling te verminderen en bacteriën te doden.

Marshmallow root is een verzachtend middel met vochtinbrengende en hydraterende eigenschappen, wat in principe is wat elk huid en haartype nodig heeft. Bovendien zijn de ontstekingsremmende eigenschappen van marshmallow, hoewel mild, geweldig voor het verzachten van huidirritaties zoals acne, wallen, en ja, het kan ook de tekenen van veroudering vertragen.

Maar waar het echt wonderen kan verrichten is rondom je ogen! Het gebied rond de ogen is zo delicaat en gevoelig, en rimpels worden veroorzaakt door een gebrek aan vocht.

Marshmallow root is rijk aan zowel polysacchariden als zetmeel. Bij het maken van de koude infusie methode zijn de genezende polysacchariden het primaire bestanddeel dat wordt geëxtraheerd.

Om een koud water infusie te maken, vul je een potje 1/4 vol met marshmallow root, vervolgens vul je de rest van het potje met warm gezuiverd of gedemineraliseerd water en laat je het infuus 4-12 uur trekken. Zeef en conserveer met Leucidal. Leucidal SF Complete munt uit vanwege de goede huidverdraagzaamheid in cosmetica. Het is een breed spectrum conserveermiddel en beschermt tegen zowel gisten, schimmels als tegen bacteriën.

Gebruik het in een toner, lotion, after-shave of crème of neem een watje met wat infusie en leg het op je ogen tijdens een maskertje. Of gebruik het extract om een poedermasker aan te maken.

Hydraterende ooggel

¼ theelepel xanthaangom
½ theelepel plantaardige glycerine (ik gebruik zelf hibiscus glyceriet)
Marshmellow Root infusie naar behoefte

Meng de xanthaangom en de glycerine samen tot een gladde pasta. De glycerine helpt de gom te ‘hydrateren’ en maakt het werken ermee makkelijker (d.w.z. minder klonten om uit te persen). Giet de marshmellow infusie beetje bij beetje over de pasta en meng het voortdurend. Om het te mengen is een kleine schuimklopper het beste. Ga door met het toevoegen van het extract en het mengen totdat je tevreden bent met de gelconsistentie.

Voor het beste resultaat laat je de gel een paar uur of een nacht ‘rijpen’ voordat je hem gebruikt. De gelatineachtige structuur wordt alleen maar beter met de tijd.

Het is even een klus om de klontjes geheel op te lossen, maar de aanhouder wint! En je ogen zullen je dankbaar zijn!

Voor wie het niet zelf wil maken, binnenkort heb ik diverse extracten met Marshmellow Root in de shop om in je huidverzorgingsproducten te verwerken.

Voor een supersnelle hydratie tussendoor maak je eenvoudig een spray met 50% rozenwater en 50% marshmellowroot extract.

Vooral als je gaat vliegen is dit super om je huid goed gehydrateerd te houden! Dankzij het gebrek aan vocht in een vliegtuigcabine, dat maar liefst 20% tot 50% lager is dan wat de huid het prettigst vindt, kan je huid bij vliegreizen een wanhopige behoefte aan hydratatie hebben.

Met deze spray stap je weer stralend het vliegtuig uit.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *