Algemeen, Beauty Garden

Kruiden en oude Volksremedies

Vroeger hadden kruidkundigen geen exacte meetinstrumenten, dus in plaats daarvan gebruikten ze wat ze wel hadden – hun uitgesneden houten lepel, of hun handgemaakte drinkschaal. En ik vind het heerlijk om in heel oude kruidenboeken te kijken naar recepten zoals mijn voorouders die maakten en me daardoor te laten inspireren.

Het is om deze reden dat veel volksremedies worden gemeten op een manier die je naar beneden kunt schalen voor een enkele portie of opschalen als je formules maakt die je voor de lange termijn zult gebruiken.

Onderdelen van een recept kunnen worden opgemeten met een theelepel, een maatbeker of zelfs je favoriete beker of schaal als je wilt aansluiten bij de methodiek van je voorouders. Het wordt alleen heel verwarrend als je volumes en gewicht door elkaar gaat gebruiken, daarom hou ik het zelf in mijn recepten bij % en grammen.

In een wereld zonder gestandaardiseerde meetinstrumenten kan het meten in delen de beste optie zijn om consistentie in je recepten te bereiken. Maar aangezien de meesten van ons in deze eeuw wel toegang hebben tot een willekeurig aantal betrouwbare meetinstrumenten zoals weegschalen, kunnen metingen in delen soms meer problemen opleveren dan dat ze nuttig zijn.

Het meten in delen vereist namelijk dat je al je ingrediënten in dezelfde eenheid krijgt, dus als je te maken hebt met een recept met ingrediënten in theelepels, eetlepels en kopjes, kan het omzetten van dat alles in delen je een aantal vrij onhandige metingen opleveren die vaak verre van accuraat zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *