Beauty Garden, Highlighted

Beauty uit je eigen tuin

Hoewel de meeste verzorgingsproducten tegenwoordig allerhande exotische oliën, extracten en butters bevatten, kan je tuin ook een waar beauty walhalla zijn en kun je met de planten en het “onkruid” dat daar groeit een prachtige lijn met verzorgingsproducten voor een gezonde huid maken.

Nu de lente echt lijkt te zijn aangebroken wil ik daarom starten met een serie beauty uit de achtertuin, met recepten die je eenvoudig zelf kunt maken en de ingrediënten ervan zelf kunt plukken.

Bij uitwendig gebruik, kan smeerwortel blad bijvoorbeeld inflammatie verminderen en helpen bij de behandeling van een reeks van huidaandoeningen. Het is vooral goed voor het bevorderen van de genezing van de huid en de behandeling van eczeem, psoriasis, acne en andere huiduitbarstingen. Infusies van de wortel zijn het beste voor het behandelen van puistjes.

Echinacea (Echinacea purpurea). Echinacea-extract kan helpen de regeneratie van de huid te versnellen, ontstekingen te verminderen en acne te behandelen. Het is ook een prachtige bloem die er mooi zou uitzien in elke tuin. Gebruik een aftreksel van de wortels of maak een waterinfusie van de bloemen als toner of om te drinken. Je kunt de infusie ook gebruiken om crèmes en lotions te maken.

Er zijn zoveel oorzaken waardoor je huid beschadigd kan raken. Brandwonden of zonnebrand, medicijnen, snijwonden en kneuzingen zijn maar een paar voorbeelden. Bij de behandeling van een beschadigde huid wil je werken met helende zalven en crèmes die de regeneratie van de huid beschermen en stimuleren.

Veel planten hebben meerdere huidverzorgende eigenschappen en kunnen worden gebruikt voor een reeks van huidaandoeningen. Calendula is een van mijn favorieten, je kunt het gebruiken voor de behandeling van eczeem, brandwonden, snijwonden, acne en nog veel meer. Maar ook weegbree, een onkruid dat je gewoon langs de fietspaden kunt vinden kan wonderen doen voor je huid!

Wat kunnen we zoal maken met planten uit onze eigen tuin of van wildpluk?

Balsem – een stevig product op basis van olie dat in de huid moet worden gewreven. De hardheid komt van een matige hoeveelheid bijenwas, sojawas of een andere harde olie.
Zalf – Zalven zijn producten op basis van olie, vergelijkbaar met balsems, maar veel zachter. Ze bevatten een hoger percentage vloeibare oliën dan balsems.
Lotion – Er zijn twee soorten lotion. Ofwel een dunne crème ofwel een kruidenwater-infusie die gebruikt wordt om de huid mee te deppen.
Crème – Je maakt crèmes door een kleine hoeveelheid olie te mengen in een grotere hoeveelheid water met behulp van een emulgator.
Decoctie – Een geconcentreerde vloeistof die je maakt door het verhitten of koken van taai plantmateriaal zoals wortels en schors in water.
Olie-infusie – Gedroogd plantaardig materiaal dat in een vloeibare olie wordt gegoten.
Waterinfusie – Vers of gedroogd plantaardig materiaal dat in water wordt gegoten, meestal gedistilleerd. In wezen een thee.
Spoeling– een waterinfusie die je gebruikt op je huid of haar. Als het water opdroogt, verdampt het water maar laat het de botanische extracten achter.
Serum – geconcentreerde plantenextracten in water of vloeibare olie. Je brengt het aan op je huid na de reiniging, maar vóór de hydratatie.
Tinctuur – gedroogd (of laag watergehalte) plantaardig materiaal dat je over het algemeen infuseert in alcohol. Je kunt ook een tinctuur maken door het te infuseren in glycerine.
Toner – een vloeistof die je met watjes of een spray op je huid aanbrengt. Sommige zijn samentrekkend en kunnen olie verwijderen en de huid strakker maken. Sommige zijn zachter en helpen bij het reinigen en verfrissen.
Zeep – Het maken van handgemaakte zeep is zowel een nuttige als een creatieve vaardigheid. Jij kunt je bars aanpassen om alles te zijn wat je wilt, van gewoon en ongeparfumeerd tot wervelend en geparfumeerd. Persoonlijk maak ik graag natuurlijke zeep met kruiden, wortels, planten en essentiële oliën.

Veel planten hebben prachtige huidvriendelijke eigenschappen die je thuis eenvoudig en veilig kunt extraheren. Deze eigenschappen komen in de vorm van flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, antioxidanten, harsen, zuren, eiwitten en vluchtige oliën. Afhankelijk van de plant kunnen ze afkomstig zijn van bloemblaadjes, bladeren, schors, wortels of stengels.

Elke plant heeft verschillende extracten die je kunt gebruiken om je eigen schoonheidsproducten te maken. Het maken van deze extracten is de basis. Het maken van botanische DIY huidverzorgingsrecepten gaat over het isoleren van die natuurlijke chemicaliën met behulp van eenvoudige volkse methoden.

Gebruik van verse planten en bloemen
Het maken van kruidenextracten begint meestal met het plukken en drogen van het plantmateriaal. Het gaat verder met het infuseren in olie, water, glycerine of alcohol, om de ingrediënten te gebruiken in je schoonheidsrecepten.

Drogen van kruiden & bloemen
Een manier om de levensduur van kruiden en bloemen te verlengen is om ze eerst te drogen en later te gebruiken. Eenmaal gedroogd heeft plantaardig materiaal meestal een houdbaarheid van één tot twee jaar. Je kunt de planten in die tijd gebruiken om te infuseren in oliën, water, glycerine of alcohol, om huidverzorgingsproducten te maken.

Je extractiemethode hangt grotendeels af van het kruid dat je gebruikt en wat je van plan bent te maken. Veel kruiden zoals rozemarijn, weegbree, en calendula laten zich goed infuseren in olie. Andere kruiden en bloemen, zoals rozenblaadjes, bevatten stoffen die in water oplosbaar zijn. Sommige zijn zowel in water als in olie oplosbaar

De meeste kruiden en veel bloemen moeten ‘s morgens vroeg geplukt worden terwijl hun vluchtige oliën op hun hoogtepunt zijn. Bloemen die overdag openen en ‘s nachts sluiten, zoals kamille en calendula, worden geplukt als ze ‘s middags volledig open zijn.

Droog ze in een voedseldroger, op een droogzeef, hangend aan een rek, of met de oven op zeer lage temperatuur. Als je de ovenmethode gebruikt, zorg er dan wel voor dat de ovendeur een beetje openstaat om de waterdamp te laten ontsnappen.

Zorg ervoor dat je weet welk deel van de plant je nodig hebt, en wat de beste manier is om het te drogen. Welke manier je ook gebruikt, zorg ervoor dat het plantmateriaal knisperig, gortdroog en op kamertemperatuur is voordat je het in potten opbergt.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met reeds gedroogde bloemen, kruiden en plantmateriaal te gaan werken die je haalt bij een groothandel. Zo heb ik zelf inmiddels een flinke verzameling potten met gedroogde kruiden en bloemen.

Maak je eigen beauty tuintje, dat is natuurlijk het allerleukste!

Creëer eenvoudig een kleine beauty tuin in je eigen tuin, op het terras of balkon! Zoals met deze duurzame stevige tuinbak die gemaakt is met holle planken uit gerecycleerd plastic (ECOPLANC). Of kies een andere bak of kweektafel.

Deze planken zijn mlieuvriendelijk, duurzaam, splintervrij en rotvrij.

Laten we alvast een beginnetje maken….

Het maken van geïnfuseerde oliën
Gebruik altijd volledig gedroogde kruiden en bloemen bij het maken van geïnfuseerde oliën. De kleinste hoeveelheid water kan niet alleen bacteriën inbrengen, maar kan de olie ook relatief snel ranzig maken. Het maken van geïnfuseerde olie met verse kruiden vermindert de houdbaarheid van je eindproduct drastisch.

Er zijn twee belangrijke manieren om geïnfuseerde olie te maken: de koude methode en de warme methode. De eerste manier is het infuseren van plantaardig materiaal in olie bij kamertemperatuur of iets daarboven gedurende 3-6 weken. De warme methode duurt slechts een paar uur in de oven, een crockpot of een dubbele ketel.

Denk aan deze inheemse beauty planten in je tuin bij het maken van een olieinfusie

Calendula (bloem)
Kamille (bloem)
Smeerwortel (blad) haal ik meestal uit wildpluk
Lavendel (bloemen)
Citroenmelisse (blad)
Smalle Weegbree (blad) haal ik meestal uit wildpluk
Rozemarijn (blad)
Duizendblad (blad) haal ik meestal uit wildpluk
Duindoorn (bes, blad en zaden) haal ik meestal uit wildpluk
Gewone Brunel (blad en bloemen)

Mijn olieinfusies maak ik liefst met olijfolie, zonnebloemolie of een amandelolie.

Calendula Lotion

Algemeen, Gratis Beauty Recepten

Calendula Lotion

Beauty uit eigen tuin

Ingrediënten

 • 35g Zoete amandelolie doordrenkt met Calendula-bloemen
 • 20g Emulgerende Wax
 • 140g gefilterd water doordrenkt met haver
 • 5g Honing
 • 2g vitamine E olie
 • 20 druppels Rozengeranium etherische olie (optioneel)
 • Breed spectrum cosmetisch conserveringsmiddel zoals Liquid Germall Plus, lees de instructies van de fabrikant voor de dosering

Instructies

 1. Maak eerst een olieinfusie (zie boven)
 2. Doe de olie en emulgerende was in een hittebestendig vat en smelt ze met de dubbele ketelmethode – een pan set in een andere pan gevuld met warm water. Wanneer ze volledig gesmolten zijn, neem dan de temperatuur op – je moet ze gesmolten hebben en op ongeveer 66°C.
 3. Terwijl de oliefase smelt, maak je de haver in het water. Giet een kop kokend gefilterd water over 1 theelepel havermout en laat het een paar minuten intrekken. Zeef de vloeistof uit en gooi de resterende havermout weg. Weeg 140g van deze vloeistof af en gebruik dit voor dit recept. Houd het haverwater warm door het bakje in een ander bakje met heet water te zetten. Je wil dit ook binnen een paar graden van 66°C houden voor het emulgeren.
 4. Als de oliën en het water beiden op de juiste temperatuur zijn, dompel je de melkopschuimer onder in het water en druppel je langzaam de olie erbij. Gebruik het pijpje om de ingrediënten zachtjes samen te roeren. Zet vervolgens je melkopschuimer aan en meng de lotion tot deze een beetje dikker begint te worden – het duurt ongeveer 30 seconden. Probeer tijdens het opschuimen de kop van je opschuimer volledig ondergedompeld te houden om luchtbellen en schuim in je lotion te voorkomen. Zet je lotion vervolgens aan de kant om af te koelen.
 5. De afkoelingsfase is het deel van het proces waar de warmtegevoelige ingrediënten worden toegevoegd. Wanneer de calendula lotion is afgekoeld tot ongeveer 45˚C roer dan de honing, vitamine e olie, de essentiële olie en het conserveringsmiddel erdoor.
https://www.earth-mama.nl/2020/03/06/beauty-uit-je-eigen-tuin/

Voor het zelf maken van cosmetica heb je soms bijzondere ingrediënten, zoals emulgerende was, nodig die je moeilijk kunt vinden bij de lokale supermarkt of reformwinkel. Waar kun je dan terecht? In deze post geef ik je mijn favoriete adressen!

Biologische olijfolie haal ik gewoon bij de Albert Heijn, biologische kokosolie koop in in grote emmers bij de Ekoplaza (verrassend goedkoop daar!) en gedemineraliseerd water kun je voor een halve euro per liter bij de Blokker scoren. Mijn kruiden haal ik meestal bij Voordeelkruiden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *