Beauty Garden, Gratis Beauty Recepten

Vrouwenmantel

Alchemilla vulgaris, algemeen bekend als Vrouwenmantel of Lady’s Mantle, heeft een lange geschiedenis van kruidengebruik. De plant staat bekend om zijn vermogen om druppels dauw langs de randen te verzamelen. Het geslacht Alchemilla komt van het Arabisch, alkemelych, wat “alchemie” betekent, omdat alchemisten geloofden dat de ochtend kristallen dauwdruppels in deze plant, die ze “Hemelse Water” noemden, magische krachten hadden om hen te helpen in hun werk.

Dit kruid werd gebruikt om het bloeden op de slagvelden van de 15e en 16e eeuw te stelpen. Ooit werden de samentrekkende effecten van deze plant op de markt gebracht als een maagdelijkheidsherstellend middel. Voor het IJslandse volk wordt Lady’s Mantle al lang als heilig beschouwd.

Lady’s Mantle heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en functioneert als een zeer effectief samentrekkend middel. De voordelen van Lady’s Mantle kunnen worden toegeschreven aan de chemische bestanddelen die in de plant aanwezig zijn, zoals tannines, saponinen, fytosterolen en flavonoïden. Het bevat ook salicylzuur, dat werkt als een ontstekingsremmer om het verschijnen van roodheid en irritatie op de huid te helpen verminderen.

Het heeft een adstringerende werking op de huid en beschermt nieuw gevormde elastinevezels, elastine is nodig voor de huidelasticiteit en is een eiwit in de huid, dat samen met collageen en glycosaminoglycanen, het bindweefsel vormt. De adstringerende eigenschappen maken het ook effectief voor de behandeling van de huid met grote poriën.

Het sap of de thee van Lady’s Mantle wordt toegepast op acne en gebruikt als gezichtsstoom voor acne.

Lady’s Mantle Extract kan worden gebruikt in cosmetische formules zoals reinigingsmiddelen en toners die helpen om de poriën te minimaliseren en tegelijkertijd een schone, verjongende esthetiek te bieden.

Het extract kan als cosmetisch ingrediënt worden gekocht, maar het kan ook eenvoudig zelf worden gemaakt door het te extraheren in glycerine. In deze vorm wordt het extract gebruikt tussen 1% en 10% in cosmetische formules.

Bijvoorbeeld te gebruiken in een toner formule met een blend van toverhazelaar, roos, helichrysum, smeerwortel, calendula, tulsi en lavendel hydrosolen voor de vette en acne gevoelige huid. Of in een lotion of crème in plaats van louter glycerine.

De thee is een remedie voor veel vrouwgerelateerde klachten rondom de vruchtbaarheidscyclus en het kruid vinden we ook in veel yonisteams terug dat nu weer populair lijkt te zijn. Sommigen geloven dat vaginaal stomen voordelen heeft, zoals het strakker maken van de vagina of het verminderen van menstruatiepijn. Daarvoor zijn echter geen wetenschappelijke aanwijzingen. Sommigen hebben een hele praktijk hieromheen opgebouwd.

Het stomen van de vagina kan de gezonde balans en de pH-niveau’s van de vagina aantasten. Het kan leiden tot irritatie en infecties. Het kan ook de gevoelige huid rond de vagina verbranden. Je vagina is prima in staat haarzelf en haar zuurtegraad in balans te houden, het beste is dan ook om dit aan haar over te laten en vrouwenmantel gewoon lekker als thee tot je te nemen in je maandagen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *