Beauty Garden, Gratis Beauty Recepten

Kamille

Wist je dat echte kamille één van de oudste geneeskrachtige kruiden is?
Bij de Egyptenaren stond kamille op nummer 1 bij het behandelen van allerlei problemen. Kamille is een mooie kruidenbloem, beroemd om het kalmeren van onrustige buikjes en het zachtjes opwekken van een slaperige toestand voor het slapen gaan.

Kamille heeft naar het schijnt zelfs een gunstige uitwerking op de planten die ernaast groeien! Dus heb je een ziek plantje in de tuin, plaats er dan kamille naast en laat de natuur haar werk doen!

Waarom is kamille zo belangrijk in huidverzorgingsproducten en waarom wordt het toegevoegd aan zoveel producten? Om te beginnen heeft kamille veel krachtige huideigenschappen zoals anti-inflammatoire, anti-schimmel, antibacteriële en antiseptische eigenschappen en bevat het etherische oliën en anti-oxidanten. Bovendien is het hypoallergeen en helpt het de huidirritaties te verminderen door vrije radicalen te neutraliseren.

De bloem komt oorspronkelijk uit Azië, Europa, Australië en Noord-Amerika en werd door Egyptenaren, Romeinen en Grieken gebruikt voor de behandeling van vele ziekten en aandoeningen zoals misselijkheid, pijn, ontstekingen, huidziekten en kanker. Het was pas sinds kort dat er wetenschappelijke studies uitkwamen die aantoonden dat al deze krachtige eigenschappen van de bloem de huid ook ten goede kwam.

Een indrukwekkende studie toonde aan dat kamille meer dan half zo effectief was als een .25% hydrocortisone crème wanneer deze plaatselijk werd aangebracht. Het heeft in het onderzoek ook aangetoond dat het effectief is bij het verminderen van dermatitis. Kamille bevat een enorme lijst van chemische stoffen, waarvan vele bekend zijn om hun ontstekingsremmende werking op de huid.

Voordelen:

1) Sterke anti-inflammatoire, geweldig voor gevoelige en acnegevoelige huidtypes met ontstekingen.

2) Antischimmel, antibacterieel, antiseptisch, antioxidant.

3) Uitstekende helende eigenschappen voor kleine huidwonden door de desinfecterende eigenschappen.

4) Helpt bij het bestrijden en blokkeren van irriterende stoffen door het elimineren van vrije radicalen die de huid beschadigen en het verouderingsproces versnellen.

5) Antioxidant-rijk helpt bij het verminderen van acne-ontsteking, breakouts en kleine littekens.

6) Natuurlijke huidverheldering bevordert een gezonde gloed van de huid terwijl deze geneest en haar natuurlijke vochtgehalte herstelt.

7) Verhoog de penetratie en de doeltreffendheid van andere huidverzorgingsproducten.

8) Verzacht en geneest brandwonden, geweldig voor post-peel toepassingen.

Kamille is een ingrediënt dat je in je huidverzorgingsroutine wilt hebben. Of je nu een acnegevoelige huid hebt, een droge huid of pigmentvlekken. Het heeft eigenschappen om elk type huid te helpen.

Echte Kamille  (Matricaria Chamomilla, Chamomilla recutita, Chamomilla vulgaris, Matricaria Recutita)
Dit plantje groeit slechts 1 jaar en de kopjes zijn bol. Door destilleren wordt van de bloem olie gemaakt en wonder boven wonder is deze olie blauw! Dit komt door het kostbare ingrediënt azuleen (ontstekingsremmend en kalmerend).

Roomse kamille(Anthemis nobilis)
In tegenstelling tot de echte kamille is dit een meerjarige, altijdgroene plant en deze wordt – naast haar geneeskrachtige eigenschappen- ook gewoon voor de sier in de tuin geplant. Best al op de eerste dag van hun bloei worden deze bloemen geplukt en snel in de schaduw gedroogd om te voorkomen dat ze hun geur en eigenschappen verliezen. Het gele hart van de bloem bevat kostbare actieve bestanddelen!

Voordat je de lippenbalsem kunt maken, moet je eerst een kamilleolie maken.

  • Vul hiervoor een klein potje ongeveer halverwege met gedroogde kamillebloemen.
  • Bedek het met ongeveer twee keer zoveel als je favoriete draagolie, of tot aan de bovenkant van het potje.

Voor een snelle infusie:

  • Zet de pot in een kleine kookpot gevuld met een paar centimeter water. Verhit het potje een paar uur lang op een laag pitje en houd daarbij goed in de gaten dat het water niet verdampt.
  • Haal het van het vuur en zeef het.

Voor een langzamere, meer traditionele infusie:

  • Sluit het potje met bloemen en olie af en zet het in een kastje voor ongeveer 4 weken, en schud af en toe als je eraan denkt. Als de infusietijd voorbij is, zeef dan.

Voor een derde optie:

  • Je kunt de pot met bloemen en olie ook enkele dagen tot een week in een zonnige vensterbank zetten om het infuus te starten. (Bewaar het niet voor lange periodes in het zonlicht, omdat het de neiging heeft om bloemen en kruiden na verloop van tijd te verbleken).

Voor de lippenbalsem heb je nodig:

28 g met kamille verrijkte olie
14 g ricinusolie (of jojoba olie of meer kamille-olie)
4 g karitéboter (sheaboter)
14 g bijenwas
optioneel: 8 tot 10 druppels etherische olie voor smaak/geur

Combineer de oliën, boter en bijenwas in een hittebestendige pot of een leeg blikje. Zet het potje/blikje neer in een kleine steelpan waar een paar centimeter water in zit.

Zet de pan op een middelmatige laag pitje en verwarm het tot alles gesmolten is, waarbij u de dingen goed in de gaten houdt.

Haal de pan van het vuur en het potje/blikje uit de pan. Roer bij gebruik de pepermunt etherische olie erdoor als het geheel is afgekoeld tot ca 35 graden.

Giet in de lippenbalsemcontainers. Laat afkoelen en sluit af.
Dit recept is voor ca 10-12 lipbalsems, verminder of vermeerder het recept naar wens.

Kamille is ook heerlijk in een magnesium badzout voor het slapen gaan. Meng een halve cup magnesium zout vlokken met een kwart cup verse kamille als je dat hebt, of eventueel met gedroogde kamille kan natuurlijk ook al ziet het eind resultaat er dan wel anders uit.

Meng het geheel in je foodprocessor tot de kleur goed verspreid is, spreid het uit op een bakplaat en laat het 1 a 2 dagen drogen voordat je het in een potje doet. Doe er wat bloempjes bovenop voor decor.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *