Roos & Rozenbottels

Het gebruik van de roos is breed en gevarieerd. Het heeft een lange geschiedenis in het gebruik in volksremedies, vooral op het gebied van huidverzorging. Het is geschikt voor alle huidtypen, maar het is vooral waardevol als hydrosol of als zaadolie voor de droge, gevoelige of verouderende huid. Het heeft een tonische en samentrekkende werking op de haarvaatjes net onder het huidoppervlak, waardoor het nuttig is bij het verminderen van de roodheid die wordt veroorzaakt door vergrote haarvaatjes.

Een van de belangrijkste voordelen van bijvoorbeeld rozenwater is dat het werkt als een ontstekingsremmende, verzachtende factor. geïrriteerde huid. Sommige mensen gebruiken ook rozen als een rijke bron van antioxidanten, wat kan helpen huidcellen te versterken en huidweefsel te regenereren. Deze eigenschappen, maakt rozenwater vooral gunstig voor mensen met een gevoelige huid. Sommige deskundigen geloven zelfs dat rozenwater of producten met rozenextracten een rol kunnen spelen bij het verminderen van schade door de zon blootstelling. Te veel zon vernietigt elastine, de vezels die je huid het vermogen geven om te rekken. Wanneer die vezels afbreken, verliezen ze de stevigheid en de verslapping van je huid is het gevolg.

Wild Rose (hondsroos) is de oudste rozensoort en kan je vaak gewoon in het wild vinden, het is een natuurlijk mild antisepticum en wordt aanbevolen voor acne en huidirritatie, voor voeding en hydratatie van de huid en het gezicht, en voor het voeden van het lichaam na een douche of bad.

Roos stimuleert de doorbloeding van de kleine bloedvaten onder de huid en helpt bij het verminderen van en het verschijnen van draadaders en gebroken haarvaten. Het stimuleert het regeneratieproces en heeft een kalmerend effect op acne, dermatitis, psoriasis en eczeem. Regelmatig gebruik van roos geinfuseerde producten zullen helpen om deze aandoeningen te voorkomen en te verzachten als ze zich voordoen.

De vetzuren en Vitamine A in rozenbottelzaadolie hydrateren de huid, bevorderen de celregeneratie en kunnen de flexibiliteit en doorlaatbaarheid van de huid verbeteren.Het is eenvoudig en effectief en kan de huidtextuur verbeteren en bij regelmatig gebruik zelfs de zichtbaarheid van littekens of striae verminderen.

Terwijl rozenolie wordt gewonnen uit rozenblaadjes, komt rozenbottelzaadolie uit de zaden van rozenbottels.

Rozenbottels zijn de vruchten van de rozenstruik. Er zijn verschillende soorten rozenbottels van verschillende Rosa-groepen en ze zijn allemaal eetbaar. Binnenin de vruchten zitten veel zaden die irriterend zijn, maar vol met krachtige ingrediënten. Als waardevolle bron van essentiële vetzuren, linolzuren, provitamine A en carotenoïde (wat duidt op de oranje kleur van de rozenbottel), bezitten de rozenbottelzaden uitstekende genezende eigenschappen voor onze huid.

Niet alleen je huid en haar kan profiteren van de medicinale eigenschappen van Rozenbottelzaadolie, maar ook je wenkbrauwen en wimpers. Als je het regelmatig op je wimpers / wenkbrauwen aanbrengt, zullen ze langer groeien en er gezonder uitzien.

Rozenbottelzaadolie is best prijzig als je deze moet kopen, maar wist je dat je het ook heel eenvoudig rozenbottel geinfuseerde olie zelf kunt maken?

  • Begin met de rozenbottels – verzamel ze op een droge dag, of je kunt ze reeds gedroogd kopen. De rozenbottels hebben scherpe doornen, dus ik raad aan om handschoenen te dragen. Verzamel ze liefst na de vorst zodat ze zacht en gemakkelijk te breken of te kneuzen zijn. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van chemicaliën, want je wilt niet dat die op je gezicht terechtkomen.
  • Maak ze schoon van bladeren, stengels en doornen plaats ze aan de vijzel en kneus ze eerst zodat de zaden hun geneeskrachtige eigenschappen in de draagolie kunnen vrijgeven.
  • Selecteer je draagolie. Kies voor amandel- of jojoba-olie of een andere biologische olie die niet is verwerkt.
  • Plaats de rozenbottels in een schaaltje die in de oven kan worden gebruikt. overgiet met de draagolie in een verhouding van 1 (rozenbottels):2 (draagolie)
  • Plaats de rozenbottels met olie in de oven en houd deze op lage temperatuur, deze mag niet hoger zijn dan 38°C gedurende 8 uur.
  • Na 8 uur uit de oven halen en in het donker laten bezinken.
  • De olie uit de vaste stoffen zeven met een fijn stuk kaasdoek of meerdere lagen kaasdoek, zodat er geen vaste resten in de olie zitten.
  • Voeg een paar druppels Vitamine E toe om de bewaartijd te verlengen.
  • Giet de olie in een donkere fles, doe er een etiket en een datum op en verzegel het.
  • Bewaar de olie op een donkere plaats.