Rozemarijn

Rosmarinus officinalis, of beter bekend als rozemarijn, is een overblijvend kruid dat deel uitmaakt van het geslacht Rosmarinus, binnen de muntfamilie Lamiaceae. Het woord rozemarijn is eigenlijk afgeleid van het Latijnse woord “ros” dat dauw betekent, en “marinus” dat zee of “dauw van de zee” betekent. Het kruid wordt soms ook wel “anthos” genoemd en is afgeleid van het oude Griekse “ἄνθος”, wat bloem betekent. Rozemarijn is eigenlijk inheems in het Middellandse Zeegebied, waar het vooral voor culinaire doeleinden wordt gebruikt. Dit kruid is eigenlijk al sinds de Bijbelse tijd in gebruik. Wist je dat de Maagd Maria naar verluidt haar mantel over deze plant heeft gedrapeerd terwijl ze rustte? Haar mantel zou de witte bloemen blauw hebben gemaakt, en vanaf dat moment werd het bekend als de “Roos van Maria”.

Een rozemarijnplant is eigenlijk een groenblijvende struik. Hij heeft veel verschillende vormen, sommige groeien rechtop, andere lopen achter. Het kan variëren in hoogte van 5 meter hoog tot 6 meter, 7 inch hoog. Ze zijn eigenlijk alleen groen op de toppen, en draaien naar wit op de bodem en hebben korte, dichte wollige haren op hen. De rozemarijnplant groeit ook bloemen die in kleur kunnen variëren van wit tot diepblauw en ook paars of roze.

Rozemarijn kan worden gebruikt in veel verschillende producten en industrieën. Hoewel het vooral bekend staat als een culinair kruid, kan het ook gebruikt worden voor medicinale doeleinden, huidverzorging, bad- en lichaamsproducten, het maken van zeep en zelfs haarverzorging. Veel voorkomende producten waarin het gebruikt kan worden zijn shampoos en conditioners, zepen, natuurlijk kruidenwater, badthee, potpourri, gezichtsmaskers, scrubs, badbommen, lotions, zalven, crèmes, badzout en oogkussentjes.

Wist je dat volgens de Griekse mythologie, nadat de godin Aphrodite was geboren en opstond uit de zee, er wordt gezegd dat ze werd gedrapeerd in rozemarijn?

Er is zoiets intrigerends aan recepten die al eeuwenlang worden gebruikt en door mondelinge overlevering en volksverhalen worden doorgegeven.

Queen of Hungary Water

Er is veel discussie over de geschiedenis van dit oude recept. Sommigen zeggen dat het door een alchemist in de jaren 1300 voor de ouder wordende koningin van Hongarije werd gemaakt om haar jeugdigheid te herstellen. Volgens de legende heeft het haar uiterlijk zozeer omgedraaid dat de 25 jaar oude groothertog van Litouwen haar ten huwelijk vroeg toen ze 70 jaar oud was!

Of dat nu waar is of niet, feit is dat de kruidensamenstelling van het Hongaarse water een prachtig samentrekkend middel is voor alle huidtypen. Het geeft een zachte tint, vernauwt de poriën, kalmeert de jeukende of acnegevoelige huid, normaliseert de pH-waarde van de huid, maakt de huidtextuur glad en beschermt tegen bacteriën en andere infecties.

INGREDIËNTEN
10 delen organische rozenblaadjes
8 delen biologische Calendula bloemblaadjes
5 delen biologische citroenmelisse
4 delen biologische kamillebloemen
3 delen organische lavendel knoppen
2 delen organisch smeerblad
2 delen biologische Citroenschil
2 delen biologische Rozemarijn
1 deel biologische Rozenbottels
1 deel organische Salie
biologische rauwe appelciderazijn (met de moeder)
organische hydrosol
organisch Toverhazelaarsextract

Plaats de kruiden in een ruime glazen pot. Vul het potje met voldoende azijn zodat het een centimeter of twee boven het kruidenmengsel uitkomt. Dek het goed af en laat het 2 tot 3 weken op een warme plek staan.
Zeef de kruiden uit. Voeg aan elk kopje kruidenazijn 2/3 tot 1 kopje rozenwater of toverhazelaar toe. Voeg de essentiële olie toe, indien gewenst.

Indien je de azijngeur storend vind, neem dan vodka in de plaats

Het Queen of Hungary Water  heeft diverse cosmetische- en therapeutische  eigenschappen. Het revitaliseert, reinigt, is licht stimulerend en verbetert de circulatie van bloed en energie. Het Queen of Hungary Water wordt vanwege deze eigenschappen met name gebruikt bij het opheffen van vocht- en gewichtsproblemen (zwellingen, oedeemvorming, vocht vasthouden, cellulitis, gewichtsvermindering) en bij vermoeide benen(etalagebenen).

Vanwege het licht stimulerend effect wordt geadviseerd het product niet te gebruiken bij een hoge bloeddruk.