Fruit Azijn & Toners maken

Appel- en perenschillen, maar ananas- of meloenschillen of ander fruit werken even goed. Je eigen fruitazijn toners maken. Het lijkt misschien een beetje intimiderend, maar het maken van je eigen fruitazijn toner is superleuk en, met een beetje geduld, zeer gemakkelijk te doen! Ik heb in ieder geval de smaak van het fermenteren helemaal te pakken! Ook voor mijn huidverzorging.

Er zijn veel youtube video’s over het maken van appelcider azijn ACV, maar de meeste zijn… niet geweldig, of misschien gewoon niet lekker. De appelcider azijn die ze volgens de ‘one step’ recepten maken, smaakt gewoon niet lekker…

Nu kan je natuurlijk met het recept dat ik met je deel appelcider azijn AVC maken, wat wat dacht je van Ananas Azijn?

Ananas is een van de meest krachtige vormen van natuurlijke vitamine C, waardoor het een geweldige bron is voor de opheldering en de egale kleur van de huid. En het is zalig in je salade!

Met merken als Marc Jacobs, Too Faced en Glow Recipe die allemaal huidverzorgingsproducten op basis van ananas op de markt brengen, noemen we het officieel het nieuwe ingrediënt om onze doffe huid op te vrolijken.

Ananasextracten bevatten bromelaïne en glycolzuur, een mix van enzymen, en worden in de huidverzorging gebruikt om de huid zachtjes te exfoliëren. Bromelaïne heeft ook ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen. Ananas is rijk aan vitamine C & E. Dit zijn de twee die je nodig hebt om je huid op te peppen als het er een beetje meh uitziet. Ze staan er om bekend dat ze de huidkleur opfleuren en egaliseren, terwijl ze een antioxidant zijn en voorkomen dat de huid gedurende de dag wordt aangetast door vervuiling.

Glow Serum met Ananas

Het probleem met de meeste (zo niet alle) Hoe maak je rauwe ongepasteuriseerde fruit azijn recept tutorials op Youtube is dat ze het punt missen dat de bacterie die azijn maakt alcohol, zuurstof, en een relatief suikervrije omgeving nodig heeft. Maar de gist die de alcohol maakt, heeft een omgeving nodig met een hoog suikergehalte en weinig zuurstof…

Dus je moet de gist eerst de suiker laten fermenteren tot alcohol met een luchtsluis zodat er een anaerobe omgeving kan ontstaan. Zodra de gist de suiker heeft omgezet in alcohol (3-7 dagen) kan je de azijnmoeder (bacteriën) toevoegen en de aërobe omzetting van alcohol in azijnzuur starten. Vergeet niet dit goed af te dekken met kaasdoek.

Neem hiervoor geen broodgist! Maar kies voor de smaak liever voor een bier, wijn of champagnegist (hier te koop) en maak een bacteriestart met een paar eetlepels ongepasteuriseerde AVC met The Mother die je in de winkel haalt of nog hebt staan.

De methode die iedereen laat zien – maakt ook ‘azijn’ maar dan een zeer lage kwaliteit appelciderazijn, die niet zo goed smaakt als het zou moeten/kunnen. Ook zal het niet de goede eigenschappen (probiotica) hebben waar juist iedereen naar op zoek is.

Ananas Azijn met The Mother maken

Dit is een methode die je zou kunnen gebruiken om eender welke azijn op basis van fruit te maken. Je zou het kunnen maken met ananas, sinaasappel, perzik, druif, grapefruit, etc, etc… Je zou zelfs fruitresten van andere bak- of kookprojecten kunnen gebruiken.

Je maakt al dingen graag zelf – dus waarom maak je niet het beste rauwe ongepasteuriseerde fruitazijn bommetje vol probiotics die je kunt maken?

250g ruwe rietsuiker
1 Ananas
500 mL gedistilleerd of bronwater
15 mL bier, wijn of champagnegist
30 mL rauwe azijn of azijnmoeder
****Je zou ca 2 kg van elk fruit kunnen gebruiken…

Methode:
Plaats de rietsuiker in de blender.
Snijd de buitenste schil van de ananas af, hoeft niet perfect te zijn.
Hak de ananas grof en plaats deze in de blender.
Pureer de ingrediënten en voeg het water toe.
Giet het mengsel in een schone/gezuiverde pot met deksel en luchtsluis.
Laat het 5-7 dagen op het aanrecht op kamertemperatuur staan, terwijl de gist de suiker omzet in alcohol.
Verwijder de luchtsluis en zeef – indien gewenst – de vaste stoffen uit en breng ze over in een schone pot.
Roer de rauwe azijn of moeder erdoor, bedek het met kaasdoek en laat het nog 5-6 weken (of langer als je dat wilt) op het aanrecht staan.
Zeef de ‘moeder’ die zich heeft ontwikkeld uit en gebruik deze voor je volgende partij.

Tips:

  • Gistbezinksel van de eerste partij kan eventueel in de volgende worden gegoten om de alcoholische gisting te starten.
  • De moeder (scoby) zal zich ontwikkelen over meerdere azijnzuur fermentaties en kan bijna eindeloos gebruikt worden als ze goed verzorgd wordt.

Nu je de smaak te pakken hebt, wat dacht je van een frambozen, vlierbessen of aardbeienazijn? Leef je uit! Het maken namelijk geweldige toners voor je gezicht en voor je haar!

Azijn is een enorm populair (en veel gebruikt) schoonheidsingrediënt in Korea, en het heeft onlangs het Westen bereikt, evenals een golf van gefermenteerde producten. Ik hou van dit soort ingrediënten die veel erfgoed hebben en enigszins in de vergetelheid zijn geraakt. In Frankrijk gebruiken ze veel azijn op het haar om het te laten glanzen. Ik denk dat het een trend is die je langzaam in veel van je schoonheidsproducten zult zien sijpelen.

En waarom is het zo gunstig voor je huid?
Azijn is een product van de bacterie ‘Acetobacter,’ dus het is een interessant prebioticum. Het kan de pH van de huid verlagen en kan een zacht, zuiverend en samentrekkend effect hebben. Het helpt echt om de vette huid weer in balans te brengen en vermindert de grootte van de poriën na verloop van tijd. Hibiscus azijn kan bijzonder krachtig zijn; waarbij hibiscusbloemen zijn doordrenkt met appelciderazijn. Dit proces haalt enkele interessante actieve stoffen uit bloemen – vooral anti-verouderings componenten. Dan is er nog de optie van zuivere appelciderazijn, die door velen wordt gebruikt om te helpen bij acne. Het kan je zeker helpen bij het verminderen van ontstekingen, maar het moet wel altijd eerst sterk worden verdund voordat het direct op de huid wordt aangebracht 1:8.

Hoe introduceer je azijn in je huidverzorging?
Ze kunnen meestal op twee manieren worden gebruikt: als een normale toner, of op een wattenschijfje net na de reiniging. Of, zelfs als een splash masker in de ochtend om te verfrissen en een mooie, gezonde gloed te geven. Wat je ook doet, gebruik het altijd voordat je je serum, gezichtsolie of vochtinbrengende crème aanbrengt, want het verwijdert alle overtollige reinigingsmiddelen die op de huid kunnen achterblijven en herstelt de pH-waarde van de huid terwijl het een lichte peeling geeft.

Tonerrecept
10 % fruitazijn
70 % gedemineraliseerd water
9 % rozenwater
9 % witchhazel
1% conservering (volg aanwijzingen fabrikant voor exacte dosering)
1% etherische olie (optioneel)

Conserveringsmiddelen zijn belangrijke ingrediënten in je zelfgemaakte huidverzorging. Ze helpen de groei van het ongewenste microbiële leven in je producten te voorkomen, zoals:

Bacteriën
Schimmel
Gist

De conserveringsmiddelen beschermen het product dat je maakt hiervan, ze verlengen de houdbaarheid (anders heeft je gezichtstoner een zeer korte levensduur), en maken je zelfgemaakte product veilig in gebruik.

Om een of andere reden is er een hele anti-conserveringsmiddel vibe in de online gemeenschap onder veel huidverzorgende doe-het-zelvers.

Ik vond zelfs bloggers die hun lezers tegen het gebruik van conserveringsmiddelen adviseren omdat ze zogenaamd een slechte reputatie hebben. Alle deskundigen of meer ervaren natuurlijke formuleerders, zeggen allen het zelfde ding: de bewaarmiddelen zijn een essentieel ingrediënt in zelfgemaakte huidverzorging.

Ik heb ook geen conserveringsmiddelen gebruikt toen ik net begon, maar nu weet ik gelukkig beter, goed DIY-en is een leerproces dat tijd vergt.