Beauty Garden

Aloë Vera

Ok, misschien niet helemaal eentje voor in de achtertuin met ons klimaat, maar wel een onmisbare in je huidverzorging die zeker een speciaal plekje in je huis en je huidverzorging verdient.

Dit kleine plantje bevat namelijk meer dan 75 voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en heeft ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen die de huid genezen en waarmee je eindeloos veel recepten kunt maken.

De Aloë Vera plant die je waarschijnlijk herkent is de Aloë Barbadensis Miller, die dikke cactusachtige bladeren heeft. Deze sappige soort heeft een stevig buitenblad en aloë-latex in het binnenblad. De aloë latex is een kleverige gel, en is het deel van de plant dat het beste geschikt is voor uitwendig gebruik. Verrassend genoeg bestaat deze gel voor meer dan 90% uit water (conserveren is dus echt van belang en nee de koelkast is geen goede methode).

Het gebruik van Aloë Vera in de biologische huidverzorging dateert van duizenden jaren geleden. Egyptische koninginnen zoals Cleopatra en Nefertiti geloofden dat baden in ‘deze plant van de onsterfelijkheid’ hun schoonheid zou verbeteren en verlengen. Alexander De Grote gebruikte Aloë Vera als een helende oplossing voor gewonde soldaten op het slagveld.

In de vroegmoderne geneeskunde werd het gebruikt om de huid van patiënten te kalmeren die door primitieve röntgenmachines waren verbrand. Nu kunt je Aloë Vera in veel van je cosmetica vinden. Veel huidverzorging en make-up producten hebben Aloë Vera als het eerste ingrediënt, als een zeer gunstige vervanging voor water.

De voordelen van Aloë Vera
Vandaag de dag wordt Aloë Vera gebruikt in veel biologische huidverzorgingsproducten, in de plaats van water als basis voor hydratatie en als anti-inflammatoire krachtpatser. De voordelen zijn te danken aan een combinatie van een zeer breed scala aan goodies, waaronder vitamine A en B, foliumzuur, enzymen, eiwitten, aminozuren, goede vetzuren en triglyceriden.

Waar is Aloë Vera zoal goed voor?

 1. Aloë Vera gel is een natuurlijke huidverzorging voor kleine huidirritaties, schaafwonden, brandwonden, zweren en andere huidaandoeningen. Wanneer het direct op een wond wordt aangebracht, hebben de anthrachinonen die in de gel van de plant zitten een verdovend effect, terwijl de medicinale eigenschappen de bacteriën bestrijden, de haarvaten helpen verwijden en de doorbloeding bevorderen, en bovendien helpen ze pijn en jeuk te verlichten.
 2. Bij sportblessures kan Aloë Vera gel direct op de gezwollen huid en spieren worden aangebracht. De natuurlijke anti-inflammatoire eigenschappen zullen helpen om de zwelling te verminderen.
 3. Milde, gematigde en ernstige zonnebrand kan ook worden verlicht door de Aloë Vera gel direct op de huid aan te brengen. De verdovende eigenschappen verlichten een deel van de pijn, terwijl de gel de beschadigde huid geneest en nieuwe huidcellen stimuleert om te groeien.
 4. Regelmatig gebruikt, verbetert het de verschijning van oude of beschadigde huid door het bevorderen van nieuwe celgroei. Als een natuurlijke pH-balancer geeft het de huid een gladder uiterlijk en verwijdert het de dode huid om de poriën te ontstoppen.
 5. Zodra de natuurlijke Aloë Vera gel is opgedroogd op het oppervlak van de huid, biedt het een beschermende barrière die helpt om vocht vast te houden. De verkoelende effecten verminderen acne-ontsteking en helpen bij het genezen, het verwijderen van roodheid en het kalmeren van een droge of geïrriteerde huid.
 6. Het is een veel voorkomend ingrediënt in make-up removers, omdat het helpt om hardnekkige make-up te verwijderen zonder de huid te irriteren.
 7. Aloë Vera-gel wordt bijna vier keer sneller geabsorbeerd dan water en is in staat om enkele van de diepste weefsels in het lichaam te bereiken. Dit maakt het mogelijk om voedingsstoffen direct in de huid te leveren waar het het meest nodig is.

Rechtstreeks van de kweker!

Ik had Dr. Green onlangs ontdekt op Instagram een Nederlandse Kwekerij en was gelijk heel blij, zo verminder ik mijn ecologische footprint enorm want ze zitten ook nog eens lekker dicht in de buurt bij mij. Ik ga binnenkort dan ook even wat nieuwe plantjes bij ze halen. Zij geloven gelukkig ook in de natuurlijke kracht van Aloë Vera en willen daarom zo duurzaam mogelijk kweken.

Hoe maak je een gel van je Plant?

Ga opzoek naar het juiste blad. Kies één van de buitenste bladeren, want in het midden groeien nieuwe bladeren. Heb je een blad gekozen? Snij dan het blad van de plant .

Nu gaan we de stekels van het blad snijden. Probeer niet te veel van het blad te snijden, anders verspil je verse gel!

Leg het blad plat op een snijplank. Daarna kan je het blad in zijn lengte doormidden snijden.

De laatste stap is om de gel uit het blad te lepelen. Nu heb jij zelf pure Aloë vera gel geoogst. Deze gel kan je rechtstreeks op je huid smeren of voeg een conserveringsmiddel toe om het te kunnen bewaren voor later gebruik.

Natuurlijk conserveren met honing.
Honing heeft antimicrobiële, antiseptische en schimmelwerende eigenschappen waardoor het een geweldig natuurlijk conserveermiddel is.
De lage concentratie water is een andere sleutel tot de lange houdbaarheid.
Lush bijvoorbeeld maakt hier ook slim gebruik van in hun producten waardoor geen conservering nodig is. Meer dan 65% van alle Lush-producten is zelfconserverend

In dit geval kun je zonder probleem hiervoor honing gebruiken, omdat het compatibel is met de samenstelling van aloë en de eigenschappen ervan. De honing heeft zelf ook weer kwaliteiten die het toevoegt aan je huidverzorging. Tip, haal je honing bij een lokale imker.

Honing wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te kunnen bewaren. Dit komt vanwege de grote hoeveelheden suiker die in de stof te vinden is. Deze suikers, monosacchariden, fructose en glucose, verwijderen water uit bacteriën of gistcellen die anders de honing zouden kunnen besmetten. Dit proces wordt osmose genoemd: Het onttrekken van water en het uitdrogen van een product. De hoge concentratie suiker is de reden dat honing best een bijzondere voedingsbron is; het zal letterlijk nooit bederven of fermenteren, mits je het goed afgesloten hebt en er geen water bijkomt. Honing kan duizenden jaren worden bewaard.

De extra pluspunten: Honing is een bevochtigingsmiddel dat op natuurlijke wijze vocht naar de huid trekt. Gebruikt in huidverzorging voor meer dan 2000+ jaar – denk aan Cleopatra. Rijk aan vitamines en mineralen (glucose en fructose) – honing is het perfecte “skinfood”

Wat moet je doen?

Nadat je de gel uit het aloë vera blad hebt gehaald, meng je vervolgens de gel met een gelijke hoeveelheid honing met je blender. Zorg wel dat er geen water bijkomt.
Gebruik dit mengsel voor het maken van smoothies, thee, en gezichtsmaskers, en meer.

Aloë Rose Gel

Algemeen

Aloë Rose Gel

Ingrediënten

 • Om dit te maken heb je nodig:
 • 1 deel aloë vera gel
 • 1 deel verse rozenblaadjes
 • Dus, als je 1/3 cup aloë vera gel gebruikt, meng het dan met 1/3 cup bloemblaadjes.
 • Ik pak de maatbeker vrij strak in met de rozenblaadjes, maar je hoeft hier niet al te precies mee te zijn.
 • Zorg ervoor dat je een zuivere aloë vera-gel gebruikt! Natuurlijk kun je ook altijd van je eigen aloëplanten oogsten, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat de houdbaarheid van zelfgemaakte gel zonder conserveringsmiddel zeer kort zal zijn.

Instructies

 1. Plaats de bloemblaadjes en de aloë vera-gel in een mini-keukenmachine. Blend het goed door elkaar.
 2. Je zult merken dat het een beetje schuimig wordt in het proces, maar dat is geen probleem.
 3. Na het mengen, zeef je het nu roze aloë sap van de rozenblaadjes. Omdat het mengsel zo dik is, moet je het door een gaaszeef of iets dergelijks wrijven.
 4. Knijp en druk op de bloemblaadjes om elke laatste druppel goedheid eruit te halen.
 5. Bewaar je afgewerkte aloë rozengel in de koelkast. Afhankelijk van het niveau van de conserveringsmiddelen in je gekochte fles aloë, moet het ongeveer een week vers blijven. Maak je het van verse aloe, dan raad ik wel aan een conserveringsmiddel toe te voegen.
 6. Voor langere opslag, kun je de gel ook invriezen in een ijsblokjesbak, en dan de individuele blokjes in de vriezer bewaren voor toekomstig gebruik.

Notities

De hoeveelheid conserveringsmiddel is afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt gemaakt, volg hierbij de aanwijzingen van de producent. Ik raad aan een breedspectrum conserveringsmiddel te kiezen.

https://www.earth-mama.nl/2020/03/15/aloe-vera/

Ik zal de komende tijd zeker nog meer recepten met Aloë Vera met jullie delen.

Aloe Rose Anti Aging Creme

Aloe Rose Anti Aging Creme

Ingrediënten

 • Aloë Rose Anti-Aging Skin Cream
 • 28 g jojoba-olie
 • 14 g rozenbottelzaadolie
 • 21 g sheaboter
 • 7 g bijenwaspastilles
 • 3 g stearinezuur (natuurlijk verdikkingsmiddel)
 • 64 g roos aloë (zie dit bericht om te maken)
 • een paar druppels van elk van de essentiële oliën van rozen en lavendel
 • conserveringsmiddel

Instructies

 1. Combineer de jojoba-olie met sheaboter, bijenwaspastilles en stearinezuur in een hittebestendige pot of container. (Rozenbottelzaadolie moet onverwarmd worden bewaard, dus voeg dat nog niet toe.) Als je geen jojoba-olie wilt gebruiken, kun je ook proberen: zonnebloemolie, olijfolie, avocado-olie, hennepolie, kokosolie, enzovoorts. In plaats van sheboter kun je ook tallow, mango- of cacaoboter proberen.
 2. Zet de pot met de olie, boter, bijenwas en stearinezuur in een kleine steelpan met slechts een paar centimeter water, om een geïmproviseerde dubbele ketel te vormen.
 3. Zet de pan op een middelmatig lage brander en verwarm zachtjes tot de bijenwas gesmolten is. Sheaboter kan bij snelle oververhitting korrelig worden, dus hou de voortgang goed in de gaten en haal de bijenwas van het vuur zodra deze gesmolten is.
 4. Giet het hete mengsel in een kleine mengkom, roer de rozenbottelolie erdoor en laat het afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. Als je een conserveermiddel gebruikt, voeg dan toe op de aanbevolen temperatuur.
 5. Als het koel is, druppelt de roos aloë (of gewone aloë) in het verdikte oliemengsel, voeg je je etherische oliën toe en begin je te roeren. Je kan grondig kloppen met een vork tot een gelachtige textuur is bereikt of gebruik een handmixer en klop gedurende vijf tot tien minuten tot je een dikkere crème krijgt.
 6. Giet het in potten. Als je geen conserveringsmiddel wilt gebruiken, zal de houdbaarheid vrij kort zijn – ongeveer 1 week als je het in de koelkast bewaart. Maak het in kleine hoeveelheden en breng het royaal aan!
https://www.earth-mama.nl/2020/03/15/aloe-vera/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *