Beauty Garden

Calendula

Calendula staat al lange tijd bekend om zijn gevarieerde voordelen. Een plant die het allemaal kan, de felgekleurde calendula bloemblaadjes maken ze een opvallende toevoeging aan een tuin en hun helende eigenschappen maken ze een go-to in de EHBO-kast.

De bloem wordt veel gebruikt als een medicinale plant waarvan de antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen het een sterk ingrediënt maken voor genezing. Naast het gebruik van hele bloemblaadjes, kunnen Calendula bloemen worden vermalen tot poeder of worden verwerkt tot oliën voor crèmes en zalven.

Calendula staat vooral bekend als een genezende plant vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Hoewel het een zacht kruid is, zijn de genezende effecten van Calendula bloemblaadjes zeer krachtig, waardoor het een must-have is in je medicijnkast.

Calendula crème, zalf of helende balsem kan worden toegepast op wonden om zwelling en jeuk te verminderen en hun antimicrobiële componenten, met name hun antischimmelmiddelen, kunnen secundaire infectie voorkomen, wat leidt tot een sneller genezingsproces.

Hydrateert en voedt de droge huid

Calendula kan dus heel goed worden gebruikt om vele soorten huidaandoeningen te verlichten die droge, jeukende of geïrriteerde gebieden kunnen veroorzaken. Het kalmeert de huid bij symptomen van eczeem, dermatitis en roos. Door het bevorderen van de productie van collageen, een essentieel eiwit voor een stralende huid, helpt Calendula bij het ondersteunen van een gekalmeerde, gehydrateerde huid. Hoewel het een sterk effect heeft, maakt de zachtheid van het kruid Calendula vaak tot een huidverzorgingsingredient dat zelfs door veel mensen met een gevoelige huid kan worden genoten.

En wie heeft er een gevoeligere of delicatere huid dan baby’s?
Ouders hebben de neiging om voorzichtig te zijn met het aanbrengen van producten op de huiduitslag of irritaties van hun baby. Maar Calendula is zo veilig en effectief dat het in veel producten voor baby’s voorkomt. Als natuurlijke remedie heeft het vaak de voorkeur voor de preventie en behandeling van huiduitslag en irritaties die baby’s ervaren als luieruitslag en berg.

Calendula is ook gebleken dat het helpt om de ontwikkeling van rimpels te vertragen. De antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen in Calendula blijken een significante bescherming te bieden tegen oxidatieve stress in de menselijke huidcellen. Oxidatieve stress is een onbalans van schadelijke atomen en antioxidanten. Oxidatieve stress speelt een grote rol in het verouderingsproces en de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Calendula zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd en gezond blijft, waardoor het een geweldig bestanddeel is voor dagelijkse lotions of lippenbalsem.

Maar een van de belangrijkste voordelen van Calendula is het vermogen om littekens te verminderen bij de behandeling van wonden. De Calendula-eigenschappen die de wondgenezing ten goede komen, zijn ook van toepassing op het littekenproces. Calendula verhoogt de doorbloeding van de wond, bevordert een snel en gezond genezingsproces, vrij van infecties, en stimuleert de groei van gezond nieuw weefsel. Een potje met Calendula balsem mag echt niet in je huis ontbreken! En een hydrosol van Calendula als toner is ook superfijn.

Calendula is een onderhoudsvriendelijke plant. Hij is niet kieskeurig wat betreft zijn grondsoort en vereist een beperkte besproeiing, uiteraard met inachtneming van het seizoen. Hij is droogtebestendig en vorstbestendig. Calendula planten hebben geen speciale zorg nodig. Hij kan in de zon of in de schaduw groeien, in een buitenbak of in een pot binnenshuis. Zoveel mogelijkheden!

Als Calendula eenmaal begint te bloeien, oogst de bloemen om de 2-4 dagen om de bloemen vol en overvloedig te houden. Als je de bloemen plukt, zullen er meer bloeien.

Calendula olie geeft een basis voor veel geweldige recepten. Het wordt gemaakt door Calendula bloemen te infuseren in een draagolie gedurende enkele weken, waarbij het dagelijks wordt doorgeroerd.

Lotionbars met Calendula

20 gram calendula infused oil
20 gram sheabutter
20 gram bijenwas

Smelt alles in een double boiler en giet in een vormpje, laat afkoelen en je hebt een heerlijke helende lotionbar. Eventueel kan je wat blaadjes aan je mengsel toevoegen voor decoratie.

Om een lotionbar te gebruiken, wrijf je het gewoon over je huid alsof het een stuk zeep is. Je huid zal het opwarmen en laten smelten.

Gedroogde Calendula blaadjes laten zich ook geweldig verwerken in Melt and Pour zeep of volledig zelfgemaakt natuurlijke zeep omdat het niet verkleurd en superleuk staat als decoratie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *