Algemeen

Een beauty tuintje aanleggen

Een beauty tuintje aanleggen kan iedereen! Het maakt niet uit of je dat in je achtertuin of op je balkon doet.

Het kweken van een huidverzorgingstuin is voor beautyliefhebbers zoals het kweken van een groentetuin voor foodies is. Toegang tot verse en biologische producten die van zaad tot plant zijn gekweekt. Je kent het hele levensverhaal – hoe het werd gekweekt, wanneer het werd geplukt en hoe ver het moest reizen.

Voor iemand die tot dusver altijd van gedroogd materiaal afhankelijk was omdat ik geen eigen tuin heb, voelt dit als een enorme rijkdom. Heb je geen ruimte of tuin, kijk dan eens of er een stadstuin in jouw buurt is waar je mag plukken, zoals bij Zoete Aarde in Zoetermeer.

Ik heb dit voorjaar dus een leuke uitdaging om de tuin van mijn vriend op een zo voordelig en leuk mogelijke manier om te toveren tot een bloeiend paradijsje. Het is nu een blanco gras canvas!

Nu zijn daar voor mij wat uitdagingen, want het is nu een en al gras, de grond is vrij zuur en er is overwegend schaduw. Maar daar laat ik me natuurlijk niet door kisten!

Over kisten gesproken… In plaats van de hele tuin om te gaan woelen om gezonde grond te creëren heb ik besloten om te gaan werken met natuurlijke bakken. Behalve dat het er op die manier superleuk uit gaat zien, heb ik vanaf het begin ook de controle over de grond waarin mijn mooie plantjes straks komen te staan.

Ik heb voor deze mooie natuurlijke bakken gekozen, waar geen bomen voor hebben moeten sneuvelen:

En omdat er overwegend schaduw is in de tuin heb ik een wenslijstje gemaakt voor de eerste aanplant met:

In de echte schaduwgebieden
Bergamot
Borage
Citroenmelisse
Kamille
Lavas
Munt
Hondsdraf

In de half schaduwgebieden
Sint Janskruid
Smeerwortel
Salie
Valeriaan
Peterselie
Hibiscus
Helichrysum

En in de zon gebieden
Echinacea
Calendula
Roos
Lavendel
Klaproos
Rozemarijn
Thijm

Dit is wat er bij mij in de bakken komt. Daarnaast zal ik ook nog het een en ander in de volle grond planten zoals marshmellow, jasmijn, weegbree, frambozen en toverhazelaar. En in potten komen nog wat andere leukerds zoals de blauwe vlindererwt die een prachtige blauwe kleurstof geeft.

Reizen naar verre oorden vereist dat we acclimatiseren; we weten dat we het beste functioneren in de omgevingen die we gewend zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze huid grote affiniteit heeft met de planten die groeien in de omgeving waarin we leven. We zullen kijken naar een aantal van de kruiden die ons ter beschikking staan gedurende de wisselende seizoenen en de heilzame eigenschappen die deze met zich meebrengen voor onze huidverzorging.

Doe je met me mee, en leg je ook je eigen beauty tuin samen met mij aan?

Er zijn veel redenen waarom je je eigen huidverzorging zou willen maken. Zoals dat je je huid zo natuurlijk mogelijk wilt behandelen, dat je geld wilt besparen op schoonheidsproducten, dat je kruiden wilt gebruiken die je al hebt laten groeien, of omdat je gewoon een leuk weekendproject wilt hebben. Wat de reden ook is, het leren gebruiken van kruiden is een waardevolle en creatieve vaardigheid om te hebben. Je huid zal er ook van houden.

Veel planten hebben huidvriendelijke eigenschappen die je thuis veilig kunt extraheren. Deze eigenschappen komen in de vorm van flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, antioxidanten, harsen, zuren, eiwitten en vluchtige oliën. Afhankelijk van de plant kunnen ze afkomstig zijn van bloemblaadjes, bladeren, schors, wortels of stengels.

Elke plant heeft verschillende extracten die je kunt gebruiken om je eigen schoonheidsproducten te maken. Hier zal ik uiteraard ook dieper op ingaan en natuurlijk deel ik heerlijke recepten met je die we van deze beautyplanten gaan maken.

Voor de aankoop van mijn onbespoten kruiden en planten ga ik trouwens naar Schoutens Kruiden in Boskoop. Met veel liefde en plezier kweken ze onbespoten kruiden en vaste planten op hun ambachtelijke kwekerij. Ik hou ervan om juist bij kleine lokale ondernemers te kopen om zo de lokale economie te steunen. De meeste kruiden vallen tussen de 2,50 en 3,00 euro.

En als je je nu aanmeld voor mijn nieuwsbrief, dan gaan we dit avontuur samen aan en deel ik mijn stappen met je. We gaan van week tot week, stap voor stap er doorheen. Van de eerste aanleg tot het maken van de extracten en heerlijke recepten voor natuurlijke huidverzorging.

We houden je gegevens privé en delen je gegevens alleen met derden die deze dienst mogelijk maken. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *