Natuurlijke Grondstoffen

Raapzaadolie

Onze eigen inheemse “olijfolie” noem ik het weleens. Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa L. syn. Brassica rapa ssp. oleifera). Steeds vaker gebruik ik raapzaadolie in plaats van olijfolie in mijn huidverzorging. Raapzaadolie is hoog in oleisch zuur en een bron van vitamine E, A en K, die de olie zijn antioxiderende en regeneratieve eigenschappen geeft. Deze lokale olie wordt beschouwd als een zeer goede vochtinbrenger en kan heel goed worden gebruikt in de plaats van uitheemse producten zoals olijfolie. Daarnaast is het heel neutraal van geur.

Nederland is van oudsher sterk in de verwerking van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Dat heeft alles te maken met onze geografische ligging, maar ook met onze agrarische achtergrond en onze ondernemersgeest. Al in de middeleeuwen stonden er in Nederland veel oliemolens en smolten slagers dierlijke vetten uit.

De Korenmolen – een Nederlandse oliemolen in Eerbeek

Raapzaadolie of Koolzaadolie, wat is het verschil?

De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Maar hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een typisch landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. Raapzaad als gewas bestaat nog wel, en is nauw verwant aan koolzaad, maar wordt nagenoeg niet meer verbouwd. De reden hiervoor is dat koolzaadolie een veel gunstiger vetzuursamenstelling heeft dan raapzaadolie, en daar wordt de voorkeur aan gegeven. Let dus wel op of je echte raapzaadolie hebt.

Wil je echt helemaal richting zelfvoorzienend gaan, dan zou je zelfs kunnen overwegen om met de hand je eigen koudgeperste olie te maken met behulp van de Piteba oliepers.

Raapzaadolie zal je huid strakker maken en je die gladde, mooie gloed geven. Het enige wat je dus hoeft te doen is deze olie op te nemen in je dagelijkse huidverzorging en deze regelmatig op je huid aan te brengen en het vermindert je ecologische voetafdruk omdat het hier in Nederland groeit en wordt verwerkt tot olie.

En voor zeep maken is het ook super! Raapzaadolie is namelijk extreem vochtinbrengend en draagt bij aan een romig schuim. Het is een perfecte vervanging voor palmolie. Het heeft een langzame trace, dus het is een zegen bij het maken van swirls, lagen of andere gecompliceerde patronen. En ik hou gewoon van de glanzende en gladde textuur die het geeft aan een zeep.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *