Natuurlijke Grondstoffen

Nigella sativa – Zwarte zaadolie

Zwarte zaadolie is afkomstig van een plant die bekend staat als zwarte komijn, wetenschappelijk bekend als Nigella sativa. De bloeiende plant werd oorspronkelijk gebruikt als een remedie voor de Egyptenaren, die het de bijnaam “Farao’s’ olie” gaven.

Zwarte komijn zaden zijn van veelal van Indische, Syrische, Turkse of Egyptische herkomst. Er wordt gezegd dat deze zaden werden gevonden op vele plaatsen, variërend van het oude Egypte, waaronder de graftombe van Toetankhamon.

Door jarenlang klinisch en wetenschappelijk onderzoek is in nigella sativa olie (ook wel zwarte zaadolie genoemd) de ultieme oplossing gevonden om een breed scala aan huidaandoeningen aan te pakken. Zwarte zaadolie bevat de krachtige antioxidanten thymoquinone en thymohydroquinone die synergetisch werken om schadelijke vrije radicalen uit de huidcellen te verwijderen. Dit verjongt en revitaliseert de huid effectief (en op natuurlijke wijze) door het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het elimineren van onzuiverheden en donkere vlekken.

Zwarte zaadolie bevat ook natuurlijke meervoudig onverzadigde en verzadigde vetzuren (waaronder linolzuur, oliezuur en palmitinezuur), evenals natuurlijke plantensterolen, naast verschillende andere huidverbeterende vitaminen en mineralen (ijzer en calcium). Deze componenten geven zwarte zaadolie zijn anti-microbiële, anti-inflammatoire en hydraterende eigenschappen!

Bij de eerste toepassing van zwarte zaadolie voor de huidverzorging werd vooral gebruik gemaakt van de hoge concentratie anti-oxidanten. Zwarte zaadolie bevat een verscheidenheid aan radicaliserende bestanddelen, zoals thymoquinone, carvacrol, t-anethool en 4-terpineol. Deze stoffen helpen de huid te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen in het lichaam en het milieu. Oxidatieve schade kan leiden tot vroegtijdige tekenen van veroudering (bijv. fijne lijntjes en rimpels). Bovendien heeft zwarte zaadolie bewezen een effectief plantaardig middel te zijn voor het verzachten van een droge, oncomfortabele huid (1).

Zwarte zaadolie blijkt samentrekkende eigenschappen te bezitten die de opbouw van onzuiverheden op het huidoppervlak kunnen helpen verminderen. Deze studie (2) vond dat lotion met 20% zwarte zaadolie effectiever en veiliger is dan lotion met 5% benzoylperoxide bij de behandeling van milde tot matige acne vulgaris. Dit toont het potentieel aan voor zwarte zaadolie om een levensvatbaar ingrediënt te zijn in het reguleren en afwenden van de vorming van puistjes.

  1. Aburjai, T. and Natsheh, F. Plants used in cosmetics. Phytotherapy research 17.9, 987-1000 (2003)
  2. Hadi, N. and Ashor, A. Nigella Sativa Oil Lotion 20% vs. Benzoyl Peroxide Lotion 5% in the Treatment of Mild to Moderate Acne Vulgaris. Iraqi Postgraduate Medical Journal 9.4, (2010)

Wanneer je van plan bent zwarte komijnolie (Nigella Sativa) online te bestellen of in de winkel aan te schaffen, dan is het belangrijk om goed te letten op de zuiverheid, verwerking en verpakking van het product. Pure en versgeperste zwarte komijnolie bevat voedingsstoffen die van nature perfect in balans aanwezig zijn. Verhitting of verwerking van de olie kunnen deze voedingsstoffen beschadigen. Het beste is om je daarom te houden aan een koudgeperste variant zwarte komijnolie, die zonder verhitting of schadelijke chemicaliën verwerkt is. Kies dus altijd een product dat 100% puur, koudgeperst, ongeraffineerd en biologisch is.

Het zwartzaad wordt in de Lijnzaadfabriek iedere donderdag op ambachtelijke wijze koud geperst tot verse zwartzaadolie en zwartzaadbrokken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *