Earth Mama Recepten

Zeep uit de oven maken

Omdat we nu toch zeeën van tijd hebben om leuke nieuwe dingen te proberen, ga ik vandaag maar eens een keer Hot Press Oven Process (HPOP) zeep maken, ook wel Cold Proces Oven Proces zeep genoemd.

Voordeel van deze zeep en dit proces. is dat het niet eerst wekenlang hoeft te rijpen en feitelijk de volgende dag al gebruikt kan worden, al is een week rijpen voor de hardheid wel optimaal. En de geur blijft hierbij ook veel beter bewaard.

Daarnaast hou ik van het rustieke uiterlijk van Hot proces zeep.

Als je nog nooit eerder zelf zeep hebt gemaakt, stel ik voor dat je eerst het proces goed doorleest, met name de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen. Zeepmaken is erg leuk, maar alleen als je weet wat je doet en eerst de veiligheid in de praktijk brengt!

Voor degenen onder ons die nog nooit zeep hebben gemaakt, zijn er twee hoofdmethoden van zeep maken – koud proces en warm proces.

Bij het koude proces moeten het loogmengsel en de vetten/oliën in combinatie met elkaar van dezelfde temperatuur zijn. Vervolgens worden ze in de vorm gegoten en enkele weken lang uitgehard. Als je de “zeep” gedurende deze tijd gebruikt, zal het je huid verbranden, omdat het loog de vetten/oliën niet in zeep heeft omgezet (verzeping) en dus nog steeds zeer bijtend is. Dit proces maakt zeer romige repen, maar het duurt weken totdat het kan worden gebruikt.

Een extra bonus van zeepbars is dat ze vrij van plastic verpakkingen kunnen zijn.

Ondersteun je lokale ambachtelijke zeepmakers door direct bij hen zeep te kopen of maak het zelf!

Dus…

Ik gebruik nu de hete procesmethode. Bij deze methode worden de loog/oliën/vetten samen gekookt tot de vetten verzeept zijn. Als dit klaar is, is de zeep ook gelijk klaar en klaar voor gebruik. De oven is voor mij de makkelijkste en snelste met het meest consistente resultaat.

Reinigen – voeden – verzorgen

Traditionele zeepbars bevatten hoge hoeveelheden glycerine als een natuurlijk bijproduct van het verzepingsproces. Glycerine is een bevochtigingsmiddel dat de huid helpt te hydrateren.

Zepen kunnen ook voedend en verzachtend werken. De vetzuren die de beste voedende en verzorgende eigenschappen hebben, zijn onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, linolzuur en linoleenzuur.

Zeepbars hebben over het algemeen een pH-waarde tussen 9 en 10 en sommige mensen maken zich zorgen dat deze te hoog is voor de huid omdat de pH-waarde van de huid rond de 5 ligt. Hoewel het waar is dat het gebruik van zeep de pH-waarde aan het oppervlak van de huid verhoogt, heeft onze huid een natuurlijk vermogen om de pH-waarde te reguleren, en na verloop van tijd zal deze weer een gezond zuurniveau bereiken (meestal duurt het 20 minuten tot twee uur).

Zin om zelf zeep te leren maken?

Verzamel eerst al je apparatuur en ingrediënten. Aan het einde van deze tutorial geef ik je een basisrecept met basisingrediënten, zodat je dit kunt proberen zonder in de schulden te raken. Natuurlijk, voel je vrij om je te buiten te gaan en alle luxe vetten en oliën, geuren en kleurstoffen te kopen. Maar het is absoluut niet nodig om een mooie zeep te kunnen maken.

Dingen die je nodig hebt:

 1. ingrediënten
 2. weegschaal
 3. een soort mal
 4. hittebestendige glazen maatbekers
 5. houten lepels
 6. veiligheidsbril en -handschoenen
 7. een staafmixer
 8. schaaltjes om je ingrediënten in af te wegen

Recept – volgens deze Nederlandse Zeepcalculator

43 % Olijfolie [Sodium Olivate ]: 150 gram
57 % Kokos olie, Kokos vet [Sodium Cocoate ]: 200 gram

NaOH*: 53 gram
Water: 143 gram
Etherische olie of parfumolie  (max 3%)
Eventueel kleurstof of oogschaduwpigment**

* NatriumHydroxide (is te vinden bij de drogist als gootsteenontstopper. Zorg dat het product 100% bestaat uit NaOH).
** los dit eerst goed op in een beetje glycerine.


De methode

 • Weeg je vetten (oliën, boters) af.
 • Meng je afgewogen loog in je water. Voeg het water niet toe aan je loog of je ziet je eigen loogvulkaan. Roer tot het loog goed en helemaal is opgelost. Kijk uit voor de dampen. Ik reik gewoon mijn arm ver uit om te roeren, zodat mijn gezicht niet boven de vloeistof hangt. Het scheelt ook om dit onder de afzuigkap te doen.
 • Voeg de loogoplossing toe aan de gesmolten vetten als beiden ongeveer een gelijke temperatuur hebben van ca 38 gr.
 • Gebruik je staafmixer om te roeren tot het een trace geeft, hou je staafmixer hierbij een beetje schuin, zo komt er minder lucht in.
 • Trace is wanneer je je lepel of mixer optilt en de druppels naar beneden druppelen en op het oppervlak blijven liggen.
 • Zorg ervoor dat je pot maar half vol is of giet het over in een grotere pot. Dit komt omdat het mengsel zal uitzetten en kan overstromen als je niet genoeg ruimte hebt.
 • Plaat de pot in een voorverwarmde oven op de laagste temperatuur (ca. 70/75 gr C.) Stel de timer in op 30 minuten.
 • Roer op 30 minuten. Stel in op nog eens 15 minuten.
 • Roer weer en controleer. Blijf dit doen tot je mengsel op appelmoes lijkt.
 • Haal het uit de oven en schep het een beetje om. Het moet er nu uitzien als aardappelpuree.
 • Nu is het tijd om eventuele geuren, kleurstoffen, en andere items toe te voegen – zoals exfoliërende ingrediënten, klei, kruiden, enz.
 • Nadat alles goed gemengd is, giet je het in je vorm. Maak de bovenkant een beetje glad en klop je mal een beetje op het aanrecht om alles te laten bezinken en de luchtbellen te laten ontsnappen.
 • Laat het nu een nachtje afkoelen of tot het stevig is.
 • Haal als het stevig is uit de mal
 • Snijdt er zeepstukken van

Er zijn veel recepten te vinden op het internet. Kies een eenvoudig recept en probeer het eens.

Basisrecept

Je kunt nooit fout gaan met een 34/33/33 verhouding. Dat is 34% olijfolie, 33% kokosolie en 33% zonnebloemolie.

Hier nog een basic recept van mezelf dat ik door de beste online calculator die ik ken en zelf gebruik heb gehaald, hiermee maak je een goed reinigende en tegelijk verzorgende zeep. Deze calculator laat ook gelijk zien wat de uitkomst van je zeep is qua hardheid, functie, houdbaarheid enz. Het is altijd aan te raden een recept zelf ook door de calculator te halen, ook bloggers maken weleens typfoutjes.

NB de foto die is afgebeeld is gemaakt met fijngehakte pepermunt, rode klei en cambrian blue clay en er is na het gieten een loofah toegevoegd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *