Algemeen

Paardenbloem voor je huid

Vandaag gaan we kijken naar een bloemetje die je overal tegen kan komen en maken we daar een extract mee en een recept voor een shampoobar met paardenbloem extract.

Paardenbloemen zijn een familie van bloeiende planten die in vele delen van de wereld groeien.Ze staan ook bekend als Taraxacum spp., hoewel Taraxacum officinale de meest voorkomende soort is. Je bent misschien wel het meest bekend met paardenbloemen als een koppig onkruid dat nooit je gazon of tuin lijkt te verlaten.

In de traditionele kruidengeneeskunde worden paardenbloemen echter vereerd om hun brede scala aan medicinale eigenschappen. Dit ‘onkruid’ bevat verschillende medicinale stoffen waaronder sesquiterpeenlactonen (bitterstoffen, taraxacine), triterpenen, fytosterolen, fenolzuren, inuline en choline. Orale inname van paardenbloemwortel (als tinctuur of thee) bevordert de spijsvertering, stimuleert de vorming en afgifte van galvloeistof en is een levertonicum. Paardenbloem heeft een ontstekingsremmende en antimicrobiële (vooral antivirale) werking; het blad van paardenbloem bevordert de diurese. 

Download een overzicht van Herbalpedia bomvol recepten.

En voor de huid?

In één studie beschermen paardenbloemblad- en bloemextracten de huid tegen huidbeschadiging bij toepassing net voor of direct na blootstelling aan UVB-straling (zonlicht).

Een van de kenmerken van een verouderde huid is een afname van de productie van gezonde, nieuwe huidcellen. Een studie toonde aan dat een extract van de paardenbloemwortel de aanmaak van nieuwe huidcellen verhoogt, wat het verouderingsproces kan vertragen

Aanvullend onderzoek geeft aan dat paardenbloemextract huidontsteking en -irritatie kan verminderen en tegelijkertijd de hydratatie en collageenproductie kan verhogen. Dit kan dus nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van bepaalde soorten acne.

Een extract maken van paardenbloemen

Verzamel bloemen van plaatsen die niet zijn besproeid met chemicaliën of die niet worden gebruikt als badplaats voor dieren. Paardenbloemen hebben vaak insecten of mieren op zich, dus laat de container een paar uur buiten zitten voordat je ze naar binnen brengt. Ze zijn een vrij belangrijke voedselbron voor verschillende kleine beestjes, waaronder honingbijen, in het voorjaar, dus laat 3 of 4 bloemen achter voor elke bloem die je plukt.

Omdat paardenbloemen een hoog watergehalte hebben, moet je de bloemen een paar dagen laten drogen voordat je ze in olie giet om schimmel en mogelijke bederf te voorkomen. Spreid de verse paardenbloemen uit op een schone theedoek of papieren handdoeken in een enkele laag om ze een paar dagen aan de lucht te laten drogen. Sommige bloesems kunnen in pluisjes veranderen terwijl ze drogen, maar ze zijn nog steeds prima te gebruiken.

Als je klaar bent om de olie te infuseren, vul dan een potje ongeveer halverwege met gedroogde paardenbloemen en vul de rest op met olijfolie.

Voor een snellere infusie: Zet de met olie en paardenbloemen gevulde pot in een pan met op laag vuur verwarmd water. Laat de pot in het verwarmde water staan, met de brander op laag, gedurende 2 tot 3 uur, verwijder dan, koel af en zeef. Houd het fornuis gedurende deze tijd goed in de gaten om er zeker van te zijn dat de olie niet oververhit raakt.

Voor de langere methode: Dek het potje af en zet het op een warme plaats gedurende ongeveer vier weken. Een zonnige vensterbank werkt goed. Na vier weken zeef je de bloemen uit de olie en is je extract klaar.

Deze olie kun je weer verwerken in je balsems, crèmes of maak er een heerlijke zeepshampoo-bar met kurkuma van; maakt het haar zacht en stralend.

klik hier voor mijn recept

Echte zeep, gemaakt door een vakkundige, professionele zeepmaker, heeft een pH-waarde tussen 9 en 10. Het is een fabeltje dat de huid pH-evenwichtige producten nodig heeft. Het maakt niet uit waarmee u uw gezicht wast, vermits een gezonde huid zichzelf op natuurlijke wijze terug in balans brengt binnen 1 tot 2 uren. De enige manier om de pH-waarde van zeep te verlagen is detergenten toevoegen en dat is de reden waarom grote commerciële bedrijven hun zogenaamde “zeep” met een lage, neutrale pH-waarde van 5,5 (PH van de huid) tot 7,5 (PH van het oogvocht) verkopen. Dit is geen echte zeep en ze kan schadelijk zijn voor de huid en deze uitdrogen, waardoor problemen als allergieën, eczeem, dermatitis en psoriasis ontstaan. Meer informatie pH

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *