Algemeen, Highlighted

Tallow is hypoallergeen en een van de beste ingrediënten voor je huid

Ik ga steeds meer de schoonheid, diepgang, balans en wijsheid van traditionele natuurlijke huidverzorging inzien en waarderen.

Onze voorouders wisten zeker wel wat van hoe van binnen en buiten gezond te blijven – maar nu bewijst ook de moderne wetenschap dat veel van hun theorieën, medicijnen en behandelingen zeer effectief zijn – in sommige gevallen zelfs nog meer dan de moderne alternatieven. Bovendien gaat de wetenschap nu ook verder om ook uit te leggen hoe en waarom ze werken. Verzadigde vetten geven de celmembranen de “noodzakelijke stijfheid en integriteit” die nodig zijn voor een goede werking

Ons lichaam weet het beste hoe we voor onze huid moeten zorgen, en het produceert zijn eigen huidverzorgingsproduct genaamd talg. Ossenwit of ook wel bekend als tallow, heeft dezelfde verzadigde vetten (triglyceriden) en squaleen die het grootste deel van onze eigen talg vormen. Er is geen ander huidverzorgingsproduct dat zo veel op menselijk talg lijkt.

Naar mijn mening komt de beste natuurlijke anti-aging huidverzorging van iets dat heel dicht bij de samenstelling van onze eigen huid ligt. Ossenwit dus, ook wel bekend als tallow of rundertalg! Het heeft een zeer vergelijkbare celbiologie als onze eigen cellen en bevat alles wat onze huid nodig heeft om zichzelf te herstellen en te verjongen.

Al die exotische boters en oliën voor je huidverzorgingsproducten tot je beschikking hebben is natuurlijk lekker, maar ze hebben wel een behoorlijke reis af moeten leggen die ten koste van het milieu gaat en dan hebben we het nog niet over de omstandigheden voor de boeren daar.

Ik ging daarom op zoek naar alternatieven en kwam steeds weer uit bij tallow (ossenwit).

Natuurlijk en biologisch, maar niet vegan.

Als natuurliefhebber maak ik geen onderscheid tussen de plantaardige en de dierlijke wereld, ze zijn voor mij beiden natuurlijk en belangrijk. We maken allemaal deel uit van dezelfde kringloop en hebben elkaar nodig voor ons voortbestaan. Daarnaast hebben zowel planten als dieren een bewustzijn en dienen beiden met respect te worden behandeld.

Dierlijke producten en dode dieren. Dat zijn altijd precaire onderwerp en ik heb gemerkt dat van alle onderwerpen die je kan aansnijden, hier de reacties altijd het felst op zijn. Het is dan ook niet de bedoeling om hier een discussie over wel of geen vlees te gaan houden.

Voor mij draait een bewuste lifestyle om balans en weloverwogen keuzes. Ik wil normaal kunnen eten, zonder dat ik mijn lijf in allerhande essentiele voedingsstoffen zoals b12 tekort doe, ook dat is zelfliefde, mijn weekmenu’s zijn dan ook een mooie balans tussen plantaardig, vis, kip en vlees. En ik zie ook steeds meer hardcore vegans die om medische redenen weer vlees zijn gaan nuttigen. Voor mij is belangrijk dat ik niet meer of minder gebruik dan noodzakelijk en dat ik veel bewustere keuzes ben gaan maken in waar mijn vlees vandaan komt. Ik heb vrede met vlees eten en heb ook niet de behoefte me daarvoor te verantwoorden. Ik heb er veel over nagedacht, dingen onderzocht en ik ken de ethische problemen.

Maar het ook in je huidverzorging verwerken zoals met tallow, dat is toch nog wel een dingetje voor velen. Maar als je je lichaam van binnenuit voedt met dierlijke vetten, dan is het eigenlijk heel logisch om dat ook aan de buitenkant doen, het is namelijk bijna identiek aan onze eigen talg waardoor het goed door de huid wordt opgenomen en de andere inhoudsstoffen ook veel dieper in de huid opneemt. Daarnaast is het een bijproduct van het stukje vlees op je bord, en dan is het juist heel humaan om niets verloren te laten gaan.

Het vlees dat ik zelf (met mate) eet komt daarom meestal bij Vleesch en Co vandaan, zij verkopen eerlijk natuurvlees uit Nederlandse parken. Hun natuurvlees komt van biologisch gecertificeerde kuddes die hun hele leven lekker buiten lopen in Nederlandse natuurgebieden. Deze bestaan uit Schotse Hooglanders, Aberdeen Angus en Schoonebeeker Heideschapen die alleen maar gras, bloemetjes en lekkere kruiden eten.

Omdat tallow een volledig natuurlijk product is dat niet chemisch is gezuiverd en zonder kustmatige toevoegingen, is het heel goed door je lichaam te verwerken. Tallow is daarom een heel gezond vet om te gebruiken, zowel in als op je lijf.

Tallow is een van de meest complementaire vochtinbrengers voor onze huid. Tallow is een natuurlijke rijke bron van vetoplosbare vitaminen A, D, E & K, die allemaal noodzakelijk zijn voor de algehele gezondheid en integriteit van de huid en die niet te vinden zijn in plantaardige vetten.

Een opgeklopte of vaste balsem van tallow (ossenwit) is een huidherstellend wonder dat je zal verbazen. Het gebruik van tallow voor het maken van een vochtinbrengende crème voor de huid is een praktijk die al duizenden jaren oud is. Het is echt een traditioneel huidverzorgingsproduct dat al eeuwenlang geliefd is. Tallow is stabiel en staat bekend om zijn natuurlijke conserveringseigenschappen.

Wat maakt tallow zo geweldig? Grasvetten bevatten een unieke hoeveelheid voedingsstoffen die de huid genezen, kalmeren en hydrateren. Laten we eens kijken.

 • Is diep voedend en hydraterend
 • Bevat Vitaminen A, D, K, & E, & B12, die allemaal uiterst heilzaam zijn voor de huid
 • Helpt vochtverlies van de huid te voorkomen.
 • Bevat geconjugeerd linolzuur (CLA) met natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Heeft al deze voedingsstoffen die alleen in dierlijke producten samen voorkomen
 • Bevat oliezuur (omega 9) helpt andere componenten om diep in de huid te dringen.
 • Is antibacterieel & antimicrobieel
 • Bevat palmitinezuur dat de beschermende barrièrefunctie van de huid helpt verbeteren
 • Is rijk aan mineralen
 • Bevat stearinezuur dat de beschadigde huid helpt te herstellen en de flexibiliteit en soepelheid van de huid verbetert.
 • Hulp bij huidregeneratie voor een huid die er gezonder en jeugdiger uitziet
 • Bevat palmitoleïnezuur (omega 7), één van de basisbouwstenen van onze huid.

1 – GEZONDE VETTEN LEIDEN TOT EEN GEZONDE HUID

Tallow bevat dezelfde vetten of lipiden als in een gezonde, soepele menselijke huid. Lipiden zijn in overvloed aanwezig in het membraan van elke cel in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor de vrije doorstroming van vloeistoffen (ook wel vocht) in en uit onze cellen.

Lipiden zijn heilzaam omdat ze een beschermende, maar toch doorlaatbare barrière vormen die infectie voorkomt, vocht, flexibiliteit en structuur van de cel in stand houdt.

Er wordt aangenomen dat tallow droogte op celniveau voorkomt zonder de huidbarrière te verstikken, net zoals lotions op basis van aardolie.

2 – BEVORDERT EEN JEUGDIG UITZIENDE HUID

Rundvet, afkomstig van met gras gevoederde runderen, zit vol met vitamine A, D & K en antioxidanten. Een daarvan is vitamine E, waarvan bekend is dat het de verjonging van de huid bevordert door het bestrijden van vrije radicalen die rimpels kunnen veroorzaken.

Ook is aangetoond dat vitamine E de afbraak van collageen voorkomt. “De inname van natuurlijke vitamine E-producten helpt bij het tegengaan van collageenveroudering en lipidenperoxidatie, die beide verband houden met de veroudering van de huid.”

Vitamine D heeft het vermogen om de levendigheid van de huid te herstellen. Bovendien induceert Vitamine D “de expressie van antimicrobiële peptidegenen in de menselijke huid en speelt het een belangrijke rol bij het voorkomen van opportunistische infecties”.

3 – HARMONIEUS EVENWICHT TUSSEN TALLOW EN TALG

Tallow en talg (de olie in onze huid) delen veel van dezelfde lipiden of vetten in vergelijkbare concentraties. Sommigen geloven dat het deze gelijkenis is die ervoor zorgt dat talg diep in de huidlagen kan worden geabsorbeerd.

Het is 100% natuurlijk, deelt veel van dezelfde vetzuren als onze huid en absorbeert zeer snel. Persoonlijk heeft het mijn huid getransformeerd van vlekkerig, droog en ruw naar zijdezacht en stralend.

4 – BEVAT CLA – EEN KRACHTIG ELEMENT

Vee dat op natuurlijke wijze op gras in de zon mag grazen ontwikkelt grote hoeveelheden geconjugeerd linolzuur, oftewel CLA. Deze CLA wordt voornamelijk opgeslagen in de vetcellen die de organen van de koe omringen, namelijk de nieren.

“Geconjugeerd linolzuur (CLA), een natuurlijk voorkomende verbinding die voorkomt in producten van herkauwers, is aangetoond dat het in vivo en in vitro antikankereigenschappen heeft”.

5 – INTENSE VOCHTINBRENGENDE CRÈME

Tallow is al jaren in dienst om één reden…HET WERKT!

Tallow is een intense vochtinbrenger die helpt bij het vasthouden van de natuurlijke vochtbalans van de huid. Het vult de bouwstenen van onze huid aan die met de leeftijd afnemen. Het is niet vettig, verstopt je poriën niet, is langdurig, duurzaam en 100% natuurlijk. Het voorkomt dat je huid droog voelt gedurende de dag en hoeft maar één keer te worden aangebracht.

6 – HET KAN LOKAAL WORDEN GEVONDEN

Ook niet onbelangrijk, is dat het gebruik van tallow -in plaats van al die exotische butters – je ecologische footprint enorm naar beneden kan brengen.

7 – HET IS ECHT STUKKEN GOEDKOPER

Maak vandaag nog de overstap naar Tallow-Based Skincare

Tallow Balsem maken

Tallow balsem werkt ongelofelijk goed voor een routinematige hydratatie. Maar het is nog verbazingwekkender wanneer het gebruikt wordt om een verscheidenheid aan huidproblemen te verzachten. Eczeem, acne, uitslag, jeukende huid en brandwonden zijn niet te vergelijken met de heerlijke kalmerende en helende eigenschappen van talgbalsem.

De natuurlijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen maken deze balsem ook geweldig voor het verzachten en genezen van acne.
Littekens en striemen zijn een andere mogelijkheid die zich van tijd tot tijd voordoen. Tallow balsem helpt enorm om ze te vervagen en om de huid te kalmeren en te herstellen.

Ingrediënten:

1 cup gesmolten tallow (bij voorkeur van biologisch geteeld, 100% gras gevoederd rundvlees)
1/4 cup raapzaadolie of druivenpitolie(of een andere huidvriendelijke, vloeibare olie)
48 druppels etherische oliën (indien gewenst)

Instructies:

Smelt de tallow zachtjes zodat het vloeibaar is.
Roer de raapzaadolie in de gesmolten tallow.
Voeg essentiële oliën toe en roer opnieuw.

To whip or not to whip

Voor de vaste versie giet je de vloeibare balsem in een glazen pot. Laat het op kamertemperatuur stollen.

Voor de opgeklopte versie giet je de vloeibare balsem in een grote mengkom. Laat de balsem op kamertemperatuur stollen. Klop de talgbalsem met de handmixer minstens twee minuten op tot hij licht en luchtig is, waarbij je regelmatig even met je spatel om de zijkanten van de kom schraapt om alles bij elkaar te houden.

Bewaar de balsem vervolgens op een koele, donkere plaats.

Een whipped bodyscrub van deze basis maken is ook supereenvoudig, Voeg er na het kloppen 2 cups suiker aan toe en je hebt een whipped bodyscrub.

Tallow is ook een ideaal vet voor het maken van een huidvriendelijke zeep. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, geeft hardheid en romigheid aan de afgewerkte zeepstaven en is heerlijk voor de huid.

Ook voor je haar is het geweldig. Het is zacht reinigend en diep hydraterend. Bovendien geeft tallow de shampoobars de nodige hardheid, waardoor ze langer meegaan en niet wegsmelten onder de douche.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *