Beauty Garden

Kersen voor je huid

Kersen zijn zogenaamde steenvruchten en ze zijn familie van de roosachtigen. Over de geschiedenis van de kers is weinig bekend. Ze komen van oorsprong waarschijnlijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië.

Kersenbomen worden in Nederland vooral in de Betuwe op grote schaal geteeld. Weer een lokale superhero dus!

Kersen zijn erg gezond omdat ze veel mineralen en weinig calorieën bevatten. Ze zitten vol vitamine A, B en C, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast bevatten kersen ook meer antioxidanten dan vrijwel elke ander fruitsoort.  De melatonine die in het rode fruit zit helpt tegen slapeloosheid.  En slaap is natuurlijk ook heel belangrijk voor een stralende huid! En voor je het weet is het kersenseizoen begonnen, begin juni zul je ze al in de winkels tegenkomen.

Kersen zijn dus goed voor je huid! Kersen, en met name de zure kersen, jaja ik weet die zijn minder lekker dan de zoete, bevatten veel retinol. Retinol is een in vetoplosbare vitamine die een positieve invloed heeft op de huid. Bij een onderzoek onder vrouwen tussen de 26 en 44 jaar verhoogde de behandeling met retinol na zes maanden de elasticiteit van de huid met 10.7%, terwijl de viscositeit met 15,8% daalde (2,3). Dat zijn best indrukwekkende cijfers.

Kersenpitolie is niet zo heel erg bekend voor het zelf maken van cosmetica, maar het kan een waardevolle bijdrage leveren aan je recept. Met name in combinatie met de kokosnootolie zorgt de kersenpitolie voor een heel zachte structuur die ook zo aanvoelt op de huid, bijvoorbeeld bij een lichaamsmassage. Kersenpitolie is een lichte, verzachtende olie, vergelijkbaar met Zoete Amandel- of Abrikozenpitolie.

In feite kan kersenpitolie in veel gevallen een vervanging zijn voor deze oliën. Net als andere fruit- of bessenpitoliën bevat het een grote hoeveelheid essentiële vetzuren. De zuren die in Kersenpitolie bijzonder hoog zijn, zijn de omega 6- en 9-vetzuren.

Het is ook rijk aan tocoferolen, waardoor het een zeer stabiele olie is, dus een goede keuze voor zepen en cosmetische formuleringen. Kersenpitolie is een goede aanvulling op lippenbalsems, huidcrèmes, scrubs of maskers. Het kan ook zijn hydraterende eigenschappen geven aan haarverzorgingsformules waar vaak de voorkeur wordt gegeven aan lichtere oliën om het haar niet te verzwaren.

Ook kun je een glyceriet maken met de kersenvruchten en de gekneusde pitten. Je zult verbaasd zijn van de prachtige kleur die het geeft.

  • 52 % Glycerine
  • 47.5 % Gekneusde Kersen en kersenpitten
  • 0,5 % Conserveringsmiddel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *