Be the Change

Voorbij de angsten

Ik denk dat het een jaar of vijf geleden was, toen ik een kruidenbalsem (volgens traditioneel recept) had gemaakt voor een slijmbeursontsteking, die wel iets deed, maar niet genoeg. Tot een collega me aanraadde om de basis van ossenwit (tallow) te maken omdat dit veel dieper in de huid drong. Ik was in no time van mijn slijmbeursontsteking af zonder spuiten.

Zelf gebruik ik ossenwit inmiddels al jaren in veel recepten voor mezelf, maar niet voor anderen, terwijl het echt het beste anti aging middel is dat er is! Wat weerhield me daarin? Angst! Angst voor de reacties van hardcore veganisten.

Natuurlijk en biologisch, maar niet vegan, dus met bijenwas en ossenwit.

Als natuurliefhebber maak ik geen onderscheid tussen de plantaardige en de dierlijke wereld, ze zijn voor mij beiden natuurlijk en belangrijk. We maken allemaal deel uit van dezelfde kringloop en hebben elkaar nodig voor ons voortbestaan. Daarnaast hebben zowel planten als dieren een bewustzijn en dienen beiden met respect te worden behandeld.

Dierlijke producten en dode dieren. Dat zijn altijd precaire onderwerp en ik heb gemerkt dat van alle onderwerpen die je kan aansnijden, hier de reacties altijd het felst op zijn. Het is dan ook niet de bedoeling om hiermee een discussie over wel of geen vlees te gaan houden.

Ik geloof niet in of/of ik geloof in en/en. Wat ik wel belangrijk vind is de herkomst ervan. Zo komt de ossenwit bij Vleesch en Co vandaan, zij verkopen eerlijk natuurvlees uit Nederlandse parken. Hun natuurvlees komt van biologisch gecertificeerde kuddes die hun hele leven lekker buiten lopen in Nederlandse natuurgebieden. Deze bestaan uit Schotse Hooglanders, Aberdeen Angus en Schoonebeeker Heideschapen die alleen maar gras, bloemetjes en lekkere kruiden eten.

En mijn bijenwas komt uit een van de grootste natuurreservaten van Europa, gevestigd in de Roemeense Karpaten. De schone lucht, grond en water uit de omgeving geven deze Bijenwas een bijzondere kwaliteit.

Voor mij draait een bewuste lifestyle om balans en weloverwogen keuzes. Ik wil normaal kunnen eten, zonder dat ik mijn lijf in allerhande essentiële voedingsstoffen zoals B12 tekort doe, ook dat is zelf-liefde. Mijn weekmenu’s zijn dan ook een mooie balans tussen plantaardig, vis, kip en vlees. En ik zie ook steeds meer hardcore veganisten die om medische redenen weer vlees zijn gaan nuttigen.

Voor mij is belangrijk dat ik niet meer of minder gebruik dan noodzakelijk en dat ik veel bewustere keuzes ben gaan maken in waar mijn vlees vandaan komt. Ik heb vrede met vlees eten en heb ook niet de behoefte me daarvoor te verantwoorden. Ik heb er veel over nagedacht, dingen onderzocht en ik ken de ethische problemen.

Maar het ook in je huidverzorging verwerken zoals met ossenwit, dat is toch nog wel een dingetje voor velen. Maar als je je lichaam van binnenuit voedt met dierlijke vetten, dan is het eigenlijk heel logisch om dat ook aan de buitenkant doen, het is namelijk bijna identiek aan onze eigen talg waardoor het goed door de huid wordt opgenomen en het de andere inhoudsstoffen ook veel beter en dieper in de huid opneemt. Daarnaast is het een bijproduct van het stukje vlees op je bord waar je voor gekozen hebt, en dan is het juist heel humaan om niets verloren te laten gaan.

Ik vind het nog steeds een beetje spannend, dat mag je best weten. Maar de wens om een hele gebalanceerde en pure back to basic lijn te lanceren is groter dan mijn angst voor reacties geworden. En zo heb ik al heel wat angsten in mijn leven moeten overwinnen om te komen waar ik nu ben.

Wat mag je als gevolg hiervan binnenkort als workshop verwachten?

Lotionbars met Tallow
Moisturizers met Tallow
Sugarscrubs met Tallow
Shampoo bars met Tallow
Zeep bars met Tallow
Lippenbalsems met Tallow
Kruidenbalsems met Tallow

En de naam van de workshoplijn is URUZ – naar de rune Uruz – oeros

Uruz is de rune van de oerossen; een groot beest dat lijkt op de hedendaagse bizon die in Europa, Azië en Noord-Afrika rondzwierf.

Met deze lijn ga ik dus nog wel verder dan alleen dat ene obstakel. Het knipoogt ook naar mijn interesse in de oude vikingcultuur. Vanouds zijn magie, experimenten, kruidenkennis en rituelen deel geweest van het alledaagse leven en bekend bij gewone mensen.

Een dan is er de cosmeticawetgeving, die het maken en legaal verkopen van traditionele remedies op hele kleine schaal vrijwel onmogelijk maakt als hobby en daarmee ook onze vrijheid van keuze ontneemt. Strikt genomen mag mijn dochter of een vriendin mij zelfs niet eens vragen om een bodylotion voor haar te maken als ze de kosten daarvoor vergoed.

Deze producten komen hierdoor als DIY pakketten in de winkel, dus de grondstoffen en het recept of ik kan je tijdens een workshop helpen door het gewenste product(en) samen met je te maken.

Uruz is the rune of the inner-King and inner-Queen. We can assert our right to exist and be free in the very same primal authority that the aurochs did theirs. It is the will to live passionate and free. –
 https://runesecrets.com/rune-meanings/uruz

Fehu (kudde welvaart maar ook passie, vuur en verlangen) – Uruz (oerkracht) – Thurisaz (strijd voor vrijheid) zijn voor mij dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want enkel je passie is sterk genoeg om de strijd aan te gaan met de kudde voor je individuele vrijheid om te zijn wie je werkelijk bent.

Losbreken van de kudde

Je mag geen cosmetica verkopen die niet aan de uitgebreide cosmeticawetgeving voldoet. Ook niet op kleine schaal, zelfs niet als het er maar eentje is.

Het kost al snel honderden euro’s voor een enkel, simpel product. Bij een complexer product zoals een zeep of een crème met meerdere ingrediënten moet je eerder denken aan duizenden euro’s.

Ik zal je eerlijk zeggen dat die hele cosmetica wetgeving me flink wat koppijn heeft bezorgd en ook heel lang heeft weerhouden om überhaupt ermee naar buiten te komen als kunde en passie. Maar ook om een hele pure basic lijn te kunnen maken waar anderen duidelijk behoefte aan hebben. Het geld om te voldoen aan de cosmeticawetgeving staat voor mij niet in verhouding met de schaal waarop ik wil werken. Het is voor mij echt een hobby en ik wil er absoluut geen bedrijf van maken, maar ik ga mijn hobby er ook niet om opgeven!

En de boetes als je toch verkoopt zonder aan de cosmeticawetgeving te hebben voldaan, zijn niet mis. Daar heb ik ook weinig trek in, om dat risico te lopen om anderen tegemoet te komen.

Daarom ben ik uiteindelijk maar workshops gaan geven. Ik zorg voor het recept, de kennis en de ingrediënten en begeleid je in het maken. En na de workshop, kan je het door jezelf onder toezicht gemaakte product lekker mee naar huis nemen en in gebruik nemen. Bevalt het product goed, dan kun je eenvoudig de ingrediënten nabestellen voor een nieuwe batch, want het recept voor eigen gebruik krijg je natuurlijk ook van me mee.

Wil je vooraf een tester ontvangen van een van mijn producten met tallow? Dat kan, stuur me dan even een berichtje.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *