Bij-zondere ingrediënten uit de bijenkorf

De bloemetjes en de bijtjes, ik kan me over beiden nog altijd blijven verwonderen! Wat een wijsheid en wat een geschenken van de natuur.

Zo ver terug als de oude Egyptenaren, werd honing en andere door bijen geproduceerde ingrediënten al geprezen als huid helende ingrediënten.

Nu meer en meer mensen kijken naar natuurlijke ingrediënten in hun huidverzorging arsenaal, is er een heropleving van bijenkorf gebaseerde huidverzorging. Ik schreef al eerder over bijenwas als een van mijn favoriete ingrediënten in een balsem.

Priesteressen van vroeger waren geleerde vrouwen die de samenhang van alles in de natuur begrepen, geruchten gaan dat Cleopatra ook een priesteres van Isis was. In de cursus Sacred Beekeeping die ik zelf met veel plezier heb gevolgd, wordt de heilige achtergrond van bijen belicht, met inbegrip van de praktische kennis van de bijen en het imkerschap, samen met de ongelooflijke medicijnen die in uit de bijenkorf komen.

Misschien heb je er weleens van gehoord – Egyptian magic – een crème waar zelfs Hollywood beroemdheden massaal fan van zijn. Wat deze bij-zondere balsem zo heilzaam maakt, zijn de rauwe honing, het bijenstuifmeel, de koninginnengelei en de bijenpropolis.

Egyptische Magie is een volledig natuurlijke huidcrème gemaakt van zes van de krachtigste vochtinbrengende en helende ingrediënten uit de natuur. Het is de synergie van de ingrediënten die deze balsem zo magisch aakt.

Over de geschenken van de bijen

Rauwe honing is niet verhit en gepasteuriseerd, dus het zit nog vol met heilzame enzymen, antioxidanten en vitaminen.

Het bijenstuifmeel zit vol met vitaminen. Het is rijk aan proteïnen en aminozuren en zou helpen bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

Bijenpropolis is een complexe harsachtige stof die door bijen wordt verzameld en die in principe bestaat uit hars en etherische oliën die afkomstig zijn van nabijgelegen planten en bomen. Ze gebruiken deze geweldige stof voor een grote verscheidenheid aan dingen, waaronder het dichten van kleine gaatjes in de bijenkorf en het voorkomen van rotting. Studies hebben aangetoond dat het anti-schimmel- en antibacteriële eigenschappen heeft.

Koninginnengelei bevat een grote hoeveelheden eiwitten, vitaminen (vooral B-complex) en glyceriden. Verder is er nog een klein deel onbekende stoffen, die misschien het grote geheim bevatten van de wonderbaarlijke vruchtbaarheid in de bijenwereld.

Mijn ingrediënten komen uit Transsylvanië (Roemenië). Dit is één van de weinige gebieden in Europa waarin de uitgestrekte natuur nog weinig aangetast is door landbouw-pesticiden, infrastructuur en verstedelijking.

De resulterende Egyptische Magische balsem is dik en romig. Het is helemaal niet plakkerig van de honing en verzinkt mooi, waardoor de huid zacht en soepel blijft. Het is een geweldige natuurlijke behandeling voor kleine snijwonden en oneffenheden, en het maakt een smakelijke en effectieve lippenbalsem.

Doe-het-zelf Egyptian Magic Balm

37g kamille geïnfuseerde olijfolie (of zonnebloemolie)
10g biologische bijenwas
5g biologische rauwe honing
½ theelepel gemalen bijenpollen
½ theelepel gemalen koninginnengelei
40 druppels bijenpropolis tinctuur

Weeg de olijfolie en bijenwas samen in een kleine kookpot en smelt door middel van een double boiler samen op laag vuur, waarbij je een theelepel of twee van de olijfolie reserveert.

Klop de honing in een kleine kom en meng langzaam het stuifmeel, propolis en de gereserveerde olijfolie erin. Je moet heel grondig kloppen om ervoor te zorgen dat de olijfolie in de honing emulgeert.

Zodra de olijfolie en bijenwas gesmolten zijn, haal je ze van het vuur en laat je ze afkoelen, roerend, tot je een ondoorzichtige, romige substantie hebt. Breng het honingmengsel over in de pot en klop alles stevig door elkaar. De reden dat we de oliën moeten laten afkoelen voordat we ze aan de honing toevoegen is dat we de honing niet teveel verhitten, waardoor de enzymen worden vernietigd.

Als het mengsel goed gemengd en geëmulgeerd is, giet je het in een klein blikje van 30 ml en koel je het af in de koelkast.

Egyptitian Magic Cream is een volledig natuurlijke huidcrème gemaakt van zes van de krachtigste vochtinbrengende en helende ingrediënten uit de natuur.

Olijfolie, bijenwas, honing, bijenpollen, koninginnengelei, bijenpropolis en goddelijke liefde.

Een band met de bijen

Om je mystieke band met de honingbijen te verankeren kun je een altaar maken dat aan hen is opgedragen. Altaren zijn versnellers en wat ze ook toegewijd zijn, ze zullen de energie verhogen, als gaat om het verhogen van de trilling van een intentie. Altaren worden al lang gebruikt door adepten die zich aan de mysteries hebben gewijd. Ze werden strategisch geplaatst in tempels, kathedralen, heilige bosjes en andere bijzondere plaatsen, waar ze de frequentie van de voorwerpen en de bedoelingen die erop werden geplaatst vasthielden.

Neem de tijd om een intentie voor de honingbijen te verzinnen en creëer je altaar rond die intentie. Je brengt in wezen een heilig gebed in de materiële wereld. Maak het altaar mooi en voeg geur, beelden, licht en textuur toe en plaats het op een bijzondere plek. Dit zal je mystieke verbinding met de honingbijen verdiepen en je intenties voor hen verankeren.