Algemeen, Highlighted

Back to Basics

Wanneer is huidverzorging in vredesnaam zo complex geworden? En zijn we onze huid niet eerder aan het uitputten en verstoren, dan aan het verzorgen met die veelvoud aan producten die we dagelijks op onze huid lijken te moeten smeren.

Het een lijkt het ander te moeten corrigeren en doen we onze huid daar echt een plezier mee? Of is het een belediging voor de inherente wijsheid die ons lichaam van nature heeft en haar zelf-helende vermogen.

Mijn werkkamer doet niet onder voor een laboratorium, dit is een overblijfsel uit de tijd dat ik nog heel uitgebreid cosmetisch formuleerde en van alles wilde maken. Ik heb planken vol met allerhande ingrediënten, veel natuurlijke maar ook synthetisch en de laatst genoemde daar zit al geruime tijd een laagje stof op omdat deze niet meer worden gebruikt.

Ik heb oliën en butters uit alle windstreken en uithoeken van de wereld staan, maar als ik heel eerlijk ben, zijn de basic producten waar mijn huid het meest blij van wordt, heel basic, heel traditioneel, heel natuurlijk en vooral heel dicht uit de buurt dus ook heel duurzaam.

We weten dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is en veel van wat er op wordt aangebracht direct opneemt, goed en slecht. Daarom kunnen ook zoveel medicijnen worden toegediend door het gebruik van transdermale patches. Om deze reden is het een goed principe en een wijze voorzorgsmaatregel om geen stoffen op onze huid aan te brengen die we niet snel inwendig zouden innemen ofwel, zouden eten.

Het zou ideaal zijn als wat we op onze huid gebruikten eetbaar was, en nog meer, een hele complete voeding, in welk geval het ook de potentie zou hebben om de huid daadwerkelijk te voeden en te helpen zichzelf te genezen.

Een ander goed gezondheidsprincipe is het lichaam te geven wat het nodig heeft om zichzelf te onderhouden en te genezen, aangezien alleen het lichaam zelf dat werk kan doen. De moderne mentaliteit (of moet ik zeggen arrogantie) echter probeert vaak de natuur te verbeteren of zelfs te verdringen, wat onmogelijk is om te doen, maar ook onnozel om te proberen. In het geval van huidverzorging probeert deze mentaliteit de chemie van de huid te manipuleren om korte termijn verlichting of verbetering te bewerkstelligen. En dat vergt, net als je perfecte gazonnetje, een constante manipulatie van de huid. Moeten we dat willen voor onze huid?

In de meeste gevallen wordt er een cyclus van afhankelijkheid gecreëerd – een antithese van het holistisch gezondheid en welzijn gedachtengoed. Vandaar dat ik mijn huid nu de juiste voeding en lifestyle bied om een gezonde functie te faciliteren.

Helemaal back to basic is dus eigenlijk het beste voor je huid

Als we dus ervan uitgaan dat ons lichaam zo wijs is dat ze zich met de juiste routine en voedingsbodem zelf in balans kan houden, dan komt het in onze huidverzorging aan op de vier pijlers die je hierboven ziet. En de producten die die functies moeten verzorgen, hoeven helemaal niet zo complex te zijn. Ze hoeven geen hele waslijsten met imponerende of trendy ingrediënten te bevatten om goed te werken.

Het voelt gewoon alsof onze huidverzorgingsroutines een beetje TE complex is geworden! En cosmeticahuizen maar van alles verzinnen en hele waslijsten met ingrediënten erin stoppen die marketingtechnisch goed scoren om nog onderscheidend te kunnen zijn.

Dr. Justine Hextall is een dermatoloog die het ermee eens is. “Vijftig procent van de mensen die ik in mijn kliniek zie, hebben een te gecompliceerde en te gevarieerde behandeling die de huidbarrière beschadigt en de natuurlijke zure pH-waarde uit balans brengt.” Het aanbod van huidverzorging is vandaag de dag groter dan ooit tevoren en mensen zijn veel experimenteler/beïnvloedbaarder geworden.

Mijn advies is om passende ingrediënten te vinden die voor jou in de basis werken en probeer het eens langer dan een week vol te houden! Producten kunnen minstens zes weken nodig hebben om het verschil te maken… verder gebruik is noodzakelijk om de resultaten te behouden.”

Natuurlijke huidverzorging is voor mij ook kijken naar de natuur als inspiratiebron.

We hebben vier seizoenen, dus mijn huidverzorgingsroutine is ook afhankelijk van het seizoen waar we inzitten. In de winter heeft mijn huid hele andere behoeften dan in de lente. En ook in de ochtend heeft mijn huid een hele andere behoefte dan in de avond voor het naar bed gaan. Maar bijvoorbeeld ook de verschillende fasen van je cyclus kunnen je huid andere behoeften geven.

Reinigen kan prima met een simpele oilcleansing of mijn cleansing bar met klei en een fijne tallow facial soap om zowel de aan olie als water bindende vervuiling van ons gezicht te wasssen.

Exfoliatie kan ook prima met een wat ruwere doek en een masker is natuurlijk lekker, maar een keer per week een duur masker of een goede dagelijkse verzorging, ik weet wel wat op de lange termijn de beste resultaten geeft. Ga eens op zoek naar een leuk patroontje om je eigen scrubbies te haken.

Na reinigen is hydrateren, voeden en beschermen van groot belang.

Tallow is super basic, hypoallergeen en een veilige, natuurlijke huidverzorgingsoplossing. Het lijkt het meest op de samenstelling van onze eigen huidvetten. Als we de onderlinge verbondenheid van het lichaam en de rol van de huid in het behoud van de eerste verdedigingslinie van uw immuunsysteem in gedachten houden, dan biedt tallow hydratatie, verzorging en een ontgiftend en beschermend schild voor genezing en holistische gezondheid ineen.

Tallow’s balans van vetzuren maken ook een uitstekende oplossing voor een vette huid zonder dat de huid er vettig uitziet. De olieproductie op het huidoppervlak is een natuurlijke lichaamsevolutie die bedoeld is om de huid te beschermen.

Bovendien wordt de hyperproductie van huidolie meestal veroorzaakt door verhoogde inspanningen om de huid te ontdoen van olie; het lichaam reageert dan op een verhoogde behoefte die door zijn functie wordt waargenomen, ofwel gaat de huid juist meer olie aanmaken om zichzelf te kunnen beschermen.

Hoe ziet mijn ochtendroutine eruit?

In de ochtend gebruik ik mijn tallow facial bar, ik maak mijn handen licht vochtig, maak een romig schuim en masseer dat over mijn gezicht heen. Dan neem ik een met warm water gedrenkt gastendoekje, leg dat 2 minuten op mijn gezicht en verwijder daarmee de zeep.

Dan neem ik een wasbaar bamboo wattenschijfje met wat oranjebloesemwater, daarmee verwijder ik de eventuele restanten die zijn achtergebleven.

Vervolgens breng ik mijn tallow lotionbar aan op mijn gezicht door deze even over mijn gezicht te masseren, het smelt in de huid en daarna verdeel ik het goed over mijn gezicht. Ik geef dit even de tijd om goed in te trekken en breng dan een zonnebescherming aan.

En mijn avondroutine?

Je huid loopt buiten vol met vervuiling, dus mijn avondroutine omvat eerst een uitgebreide oliereiniging, vervolgens een reiniging met mijn tallow facial bar, lavendelwater en ik sluit af met mijn tallow lotionbar. Voor mij geen overdaad aan potjes of verpakkingsmateriaal meer in mijn badkamer!

Geloof me je huid zal je dankbaar zijn! En je belonen met een stralende en zachte huid. Veel minder producten nodig, veel minder afval en een veel beter resultaat!

Facialbars en lotionbars zijn bij mij op maat te bestellen, afgestemd op het seizoen en op jouw huidbehoefte. Of kom gezellig je eigen verzorgingslijn maken tijdens een van mijn workshops.

Ik geloof dat het kennen van mijn leveranciers de belangrijkste manier is om tot kwaliteitsingrediënten te komen. Dat komt omdat kruiden, planten en oliën niet op zichzelf gezond of goed zijn. Ze zijn enkel gezond en voedzaam vanuit een gezond en robuust productiesysteem. Het begint met de bodem en de verzorging. En dat is zoveel groter dan alleen ‘biologisch’.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *