Natuurlijke Grondstoffen

Shea vs Tallow

Waarom ik bijna geen sheaboter meer in mijn zeep gebruik maar tallow.

Hieronder is een grafiek die de vetzuursamenstelling van tallow en sheaboter (karitéboter) vergelijkt:

Tallow Sheaboter
Laurinezuur 2 0
Myristisch zuur 6 0
Palmitisch Zuur 28 5
Stearinezuur 22 40
Ricinolzuur 0 0
Oliezuur 36 48
Linolzuur 3 6
Alfalinoleenzuur 1 0

Uit de bovenstaande tabel kun je zien dat in vetzuursamenstelling sheaboter en tallow vrijwel identiek zijn. Ze bevatten beide hoge gehaltes aan palmitinezuur en stearinezuur, waardoor het een goede vaste bar is; hoewel de tallow meer gediversifieerd is.

Ze bevatten ook allebei hoge gehaltes aan oliezuur waardoor het een mooie vochtinbrengende bar is.

Sheaboter is net als pindakaas afkomstig van de geroosterde noot die wordt geplet tot een pasta. De pasta wordt vervolgens gekookt in water om het sediment naar de bodem te laten bezinken terwijl de olie van de bovenkant wordt opgeschept. Nadat het is afgekoeld, wordt het hard en is het klaar om te verkopen.

Sheaboter bevat echter veel onverwoestbare stoffen (deeltjes die niet in zeep kunnen veranderen). Deze onverzeepbare deeltjes, die geen talg bevatten, spelen een kritische rol in de formulering en functie van zeep.

Sheaboter schuimt niet
Terwijl tallow in ieder geval een klein beetje lauric en myristinezuur bevat, bevat sheaboter geen enkele. Laurinezuur en myristinezuur zijn de onmisbare vetzuren die bijdragen aan het schuimen. Een 100% sheaboterzeep schuimt niet.

Bovendien remmen de onverwoestbare stoffen die ik hierboven noemde, ook het schuimen en waarom zou je dat willen in een zeep? Wanneer zeepmoleculen loskomen van het moederschip, hechten ze zich aan de onverwoestbare deeltjes uit de zeep in plaats van schuim te maken om zo ander vuil uit ons lichaam te verwijderen.

Sheaboter is comedogeen
Wat is “comedogeen”? Een comedone is de wetenschappelijke term voor een zwarte kop, dus een comedonische olie betekent dat het de poriën verstopt en zwarte koppen creëert.

Zoals je kunt raden, omdat het bijna identiek is aan onze menselijke oliën, verstopt tallow de poriën niet. Daarom maak ik mijn gezichtszepen met 100% tallow plus extra voor een voedende tere huid.

Weet je nog die onverzadigbare delen in sheaboter? Ze blijven hangen en stoppen al die poriën dicht. Met een SPF van 6 is het geweldig om over het lichaam te wrijven, maar het draagt zwaar en vettig, vooral op het gezicht.

Sheaboter is alleen voor “Label-Appeal”…
Dat klopt, label aantrekkingskracht. Al die onverwoestbare stoffen in sheaboter zorgen voor een vrij vreselijk stuk zeep. Ik zal je een klein handelsgeheim vertellen over de wereld van de zeep. Het meest voorkomende percentage sheaboter is 5%. Ja, een magere 5%. Als er geen andere harde oliën in een recept zitten, zoals palmolie, dan kan het percentage oplopen tot 10%. Daarna gaat de kwaliteit van de zeep achteruit met een niet schuimende zeep. Het punt is dat wanneer iemand specifiek naar een sheaboterzeep zoekt, hij of zij teleurgesteld zal zijn als hij of zij vaststelt dat hij of zij er echt geen krijgt.

Sheaboter is duur
Oké, misschien moet dit wel of niet een deel ervan zijn. Niet alleen is sheaboter een vrij duur vet dat vanuit Afrika naar het buitenland wordt verscheept, het is ook vrij duur om een stuk zeep te kopen dat slechts 5% ervan bevat! Als we teruggaan naar de aantrekkingskracht van het etiket, dan is dit vet op de een of andere manier als een luxe olie gepercipieerd, ondanks het feit dat het niet schuimt, het remt het schuim, en het verstopt de poriën. Maar als iemand sheaboter op de etiketten plakt, kan hij er op de een of andere manier veel meer voor vragen.

Omdat tallow zo voedend is voor de huid, heb ik gezichtszepen gemaakt met 100% gras gevoed tallow plus extra’s voor de ultieme badervaring. Deze zijn speciaal ontworpen voor degeneratieve huidaandoeningen, baby’s & ouderen, en die gebieden die een beetje extra verwennerij nodig hebben (d.w.z. het gezicht). Ik maak mijn lichaamszepen met meer dan 50% tallow zodat je huid na het douchen zacht en schoon aanvoelt in plaats van droog. Zelfs als je je handen vaak moet wassen, zullen deze zepen je niet uitdrogen. Mijn shampoozepen en scheerzepen zijn speciaal ontworpen om het geschikte schuim voor het doel te geven. Dit alles terwijl je de extra voordelen van alle vitaminen en voeding van de tallow krijgt. De tallow die ik gebruik is zo rijk aan vitaminen en mineralen dat we zelfs een balsem hebben om direct op je delicate huid te wrijven. Gekloofde lippen? Daar heb ik ook een balsem voor.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *