Voedselbank voor bijen

De helft van alle ruim 350 soorten bijen dreigt uit te sterven. En dat komt voor een groot deel door ons, de mens. Massa’s landbouwgif, intensieve teelt waarbij maar één soort gewas wordt gekweekt en het verdwijnen van natuurlijke weides en bermen vol klaver doen de dieren de das om. De volkjes sterven bij bosjes. En dat is zeer ernstig want bijen zijn onmisbaar voor de de voortplanting van planten en bomen.

Ook dit jaar doe ik daarom weer mee als voedselbank voor de bijtjes, ze zijn voor mij zo belangrijk in het maken van mijn mooie traditionele huidverzorging. Zonder hen geen honing of bijenwas!

Vanaf 15 april kun je bij één van de 1000 voedselbanken voor bijen een zakje biologisch zaad ophalen.

Op 22 april is het tijd om te zaaien voor de bij, en daarvoor hebben zoveel mogelijk mensen zaden nodig. Wij daarom delen ook dit jaar weer een gigantische berg zaad uit en kunnen jouw hulp daar goed bij gebruiken.

Dit is het vierde jaar dat The Pollinators een distributienetwerk opzetten, met dit jaar meer dan 1000 voedselbanken voor bijen!

Zaai met me mee! Kom gezellig langs en haal een zakje zaad op voor de bij, vlinder en uiteindelijk jezelf. Stuur me een berichtje als je zaad op wil komen halen! Uiteraard nemen we de 1.5 meter sociale afstand bij het uitreiken van het zaad.

Een bijdrage is welkom, maar niet verplicht. Met een bijdrage kunnen we de essentiële kosten dekken. Jouw bijdrage gaat weer richting Pollinators voor het volgende seizoen.

Adopteer een bij

Bijen houden kun je zowel op het platteland als in de stad, in je tuin of op het dak. Een bijenkast staat best op een rustige plaats met weinig passage, op minstens 20 meter afstand van de woning van de buren en van de openbare weg. De beste oriëntering is zuidoost, met voldoende ruimte rondom voor een aanvliegroute van 2 of 3 meter; schaduw is geen probleem. Voorzie ook een sokkel om de kast op te plaatsen.

Een bijenkast huren kost zo’n 300 euro per jaar. Niet goedkoop, maar je helpt er wel de bijen een stuk mee vooruit, en een deel van de honing is ook voor jou. En zeg nu zelf, honing uit eigen tuin, zonder dat je er zelf wat moet voor doen, is wel heel erg leuk.

Een professionele imker komt regelmatig langs om de bijen te controleren, en betrekt je bij het leven van zo’n kast, en de honingproductie. Eén kast telt zo’n 10.000, soms wel 30.000 bijen, die er in een strikte hiërarchie samenleven, en waarbij elke bij een heel precieze taak heeft. Voor kinderen is het een bijzonder leerrijk proces.

Als je tuin vrij toegankelijk is, hoef je daar niet speciaal voor thuis te blijven. Is het oogsttijd dan komt de imker een deel van de raten ophalen om er de honing uit te slingeren en zijn de potten voor jou. Er zijn meerdere partijen die een abonnement aanbieden, zoals Gastvrij voor de BijBijenZaken en Sterke Bij.