Technieken – Glycerieten

Soms aangeduid als glycerol, is glycerine een heldere, kleurloze en reukloze vloeistof met een ongelooflijk zoete smaak die de consistentie van dikke siroop heeft. Glycerine is gebruikt als een ingrediënt in tandpasta, shampoos, zepen, kruidengeneesmiddelen en vele andere huishoudelijke artikelen.

Glycerine is ook een geweldig oplosmiddel voor het extraheren van bestanddelen uit planten zonder het gebruik van alcohol. Deze extracten staan bekend als “glycerieten” en zijn een uitstekende keuze voor het toedienen van kruiden aan mensen die om welke reden dan ook gevoelig zijn voor alcohol. Glycerine heeft anti-fermentatieve eigenschappen die efficiënt zijn voor het behoud. Een glyceriet heeft een houdbaarheid van 14-24 maanden, tegenover een alcohol extract met een houdbaarheid van 4-6 jaar.

Bij het maken van een glyceriet met gedroogde kruiden is het gebruikelijk om water te gebruiken om de kruiden te rehydrateren en het botanische materiaal los te maken. Over het algemeen is een mengsel met 60% of meer glycerine tot 40% of minder water een veilige verhouding. Om de veiligheid te waarborgen ga ik uit van een 75% glycerine tot 25% water ratio. Als je met vers vochtig kruid werkt, kun je kiezen voor 100% glycerine voor je extract – zorg er wel voor dat je je goed vertroebelt.

Hoe maak je alcoholvrije kruiden glycerieten?

  • Vul een potje met voor 50% vol met gedroogd kruid (75% met vers kruid). Hak het gedroogde kruid goed in stukken alvorens het te mengen met menstruatie.
  • Meng in een aparte pot 3 delen biologische glycerine en 1 deel gedestilleerd water. Schud om te mengen.
  • Giet het vloeibare mengsel over het kruid en dek het geheel af om het potje te vullen.
  • Etiketje maken met datum, de verhouding tussen glycerine en water en de gebruikte kruiden.
  • Schud dagelijks gedurende 4-6 weken.
  • Zeef met kaasdoek, vullen, etiket erop en klaar!

Let op: Als je een fijn poeder gebruikt kan het nodig zijn dat je dubbel filtert, en zelfs extra nog eens door een koffiefilter filtert om er zeker van te zijn dat er geen botanisch materiaal in je glyceriet achterblijft.

De smaak te pakken? Ga dan ook eens aan de slag met fruit en groenten!

Je mag ook mijn labeltje downloaden om te gebruiken:

De algemene overtuiging is dat de aanwezigheid van 50 procent glycerine in volume een goed bewaarmiddel is voor een kruidenoplossing. Mijn ervaring is echter dat dit niet altijd het geval is. Ik heb ontdekt dat 60 tot 75 procent glycerine betrouwbaarder is en als wat alcohol verdraagbaar is, het toevoegen van 10 tot 15 procent alcohol aan de 50 procent glycerine ideaal zou zijn. Dit is nog steeds een sterk verminderde alcohol inhoud, en de smaak zal superieur blijven. Doe dit niet bij een extreem gevoelige huid.