Easy Shampoobars maken

Shampoobars zijn de laatste tijd razend populair. Maar heb je de prijzen ervan gezien? YIKES! Je kunt de ingrediënten kopen om minstens een dozijn DIY Melt and Pour Shampoo Bars te maken voor de prijs van 1 of 2 van die “spa” bars. En ze zijn zo eenvoudig te maken. Deze eenvoudige DIY Melt and Pour Shampoo Bars zijn trouwens ook geweldige cadeautjes voor vrienden en familie.

Shampoobar of Haarzeep

Er zijn verschillende manieren om shampoobars te maken, met reinigers als SLS, SLSA en SCI of natuurlijk met vertrouwde zeep. Dingen zoals “Sodium cocoyl isethionate” klinkt eng – maar het is eigenlijk gewoon een schoonmaakmiddel of beter gezegd een oppervlakte-actieve stof op basis van kokosolie – de oppervlakte-actieve stof heeft een neutrale ph – terwijl de zeep een ph van 7+ heeft. Dit verschil in PH zorgt ervoor dat er tijdens het wassen verschillende dingen gebeuren met de schubben op elke haarlok.

Zeep is geen slechte zaak, het is een prachtig iets, zeker als je fijne olieen als basis ervoor neemt, maar wanneer je zeep op je haar gebruikt moet je weten hoe je elke bar op de juiste manier moet gebruiken om de resultaten te krijgen die je wilt. Mijn shampoobars met zeep komen gemiddeld op een pH van 8 uit dus voor een zeep is dat heel mild, dit komt door mijn samenstelling van het recept voor mijn shampoobars..

Een ph van meer dan 7 zal namelijk de schubben op elke haarlok optillen en zonder het alkaliteitsniveau weer neutraal te maken, zal het haar “plakkerig” aanvoelen en heeft de neiging om te matteren, of het voelt alsof het aan elkaar geplakt is.

Dit kan worden verholpen door het haar te spoelen met een conditioner op basis van zuur. Hierdoor zullen de schubben weer plat op de haarlok gaan liggen, waardoor het haar gladder aanvoelt en minder snel gaat klitten.

Ok en dan nu je eigen shampoobar en acid rinse maken….

Ingrediënten

1 pond Glycerine Melt & Pour Soap Base*

1/2 theelepel mangoboter of sheaboter

2 theelepels Ricinus (castor) olie

20 – 25 druppels hoogwaardige etherische olie

Kleine spuitfles met wrijfalcohol

Een dubbele ketel of iets om zich te gedragen als een double boiler

Zeepvorm

Instructies

Snijd je zeepbase af en smelt op een laag vuur (of in de magnetron) je wilt niet dat het verbrandt of kookt.
Eenmaal gesmolten voeg je de Mangoboter toe en laat je die smelten…
Verwijder van het vuur en meng de ricinusolie (castorolie) erdoor.
Voeg eventueel een essentiële olie naar keuze toe
Zorg ervoor dat je mal op een stevig en vlak oppervlak staat – giet het mengsel in je mal.
Spuit met de wrijfalcohol over de bovenkant om luchtbellen te voorkomen
Laat enkele uren afkoelen
Verwijder voorzichtig uit de mal
Bewaren in een luchtdichte container

*Er zijn verschillende melt and pour bases te koop, zelf heb ik voor shampoobars de voorkeur voor shea, hennep, geitenmelk of honing. De bases die ik gebruik zijn van Stephenson of zelfgemaakt. Ja, ik maak zelf ook melt and pour basis, vraag me gerust welke ik momenteel op voorraad heb.

Hoe gebruik je je DIY Melt and Pour Shampoo Bars?

Net als bij het wassen met vloeibare shampoo, maak je haar nat en maak je vervolgens ook de bar nat. Neem de shampoobar en laat het in je handen opschuimen of gebruik het direct op je hoofdhuid en haar. Werk de zeep in een sopje en spoel het vervolgens uit. Spoel na met een acidrinse (azijn of citroenzuur) om de pH weer te balanceren.

Simpel toch?

Tip: een paar druppeltjes broccolizaadolie na het wassen zorgt voor een geweldige doorkambaarheid en glans. Ze noemen het niet voor niks de natuurlijke silicone olie.

Wil je je shampoobar ook een leuk kleurtje geven? Dan zijn er heel veel natuurlijke ingrediënten die je hiervoor kunt gebruiken. Zoals diverse kruiden, superfood poeder zoals bietenpoeder, houtskool en verschillende kleisoorten.

Wil je nog een stapje verder en je shampoobar echt helemaal van scratch af aan maken? Verdiep je dan hier eens in, ik help je hierin ook graag op weg met een van mijn workshops.

Shampoobars zijn een vaste zeep, speciaal ontworpen voor het wassen van het haar. Door gebruik te maken van de hot process zeep-methode in een slow cooker, kun je je eigen zeep creëren in slechts een paar uur. Helemaal zoals jij het wilt hebben, met precies die ingrediënten die jij er graag in zou willen hebben voor jouw haar.

Tips voor het gebruik van shampoobars:

Maak zowel het haar als de shampoobar goed nat en wrijf de bar direct tegen je hoofd aan (beter voor korter haar) of laat in je handen opschuimen en wrijf dan door je hoofdhuid en haar heen (bij lang haar). Spoel goed uit met water.

Een verhelderende laatste spoeling van azijn en water is nodig om de pH van je haar weer te neutra. Begin met een 50-50 verhouding van appelciderazijn en water en pas je aan aan je haartype.

Het kan een week of twee duren voordat je haar zich aanpast aan het gebruik van een shampoobar. Probeer het eens en als het toch niet bevalt, kan de shampoobar nog steeds worden gebruikt als een algemene all-purpose lichaam of scheerzeep.

Acid Hair Rinse Powder

4 ½ tl citroenzuur
¼ tl zijdepoeder, peptide of aminozuur*
½ theelepel gedroogde fijngemalen heermoes
½ theelepel fijngemalen heemstwortel

Meet alles uit en maal alles samen tot een fijn poeder. Ik gebruik hiervoor mijn bulletblender, ik raad aan een stofmasker te dragen om te voorkomen dat het fijne poeder wordt ingeademd, want dat is slecht voor je longen. Laat het deksel van je koffiemolen/blender minstens vijf minuten na het mengen zitten om het poeder goed te laten bezinken, zodat je het niet inademt als je de molen opent.

Gebruik een trechtertje om het poeder in een klein flesje over te brengen.

Om te gebruiken, meng ongeveer een kwart theelepel van het poeder met ongeveer 100ml (iets minder dan een halve kop) warm water in een beker of spuitflesje, en neem dat mee in de douche om je haar te spoelen na het wassen.

Heermoes bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Heermoes stimuleert echter ook de haargroei. Bij gebruik als additief voor haarverzorging verzacht marshmallow-poeder, hydrateert en voedt het haar voor een zijdeachtiger gevoel.

*Het recept werkt echter ook prima zonder, je kan dan na het handdoekdroog maken van het haar ook een paar druppels broccolizaadolie in het haar doen.