Destilleren met de crockpot

Ik moet iets bekennen, ik gebruik mijn crockpot voor van alles behalve voor eten bereiden. Ik maak er ook hydrolaten van kruiden en bloemen en natuurlijk gedestilleerd water mee. Het bespaart je flink wat geld en het is super eenvoudig om te doen!

Hydrolaten maken een comeback, en niet voor niets. Veiliger en duurzamer dan etherische oliën, krachtiger dan kruidenthee en gemakkelijk thuis te maken, bieden deze stoomgedistilleerde aromatische waters een bijna onbeperkt aantal voordelen en toepassingen.

Hydrolaten: Waar Aromatherapie en Kruidengeneeskunde elkaar ontmoeten…

Wat heb je nodig?

Een crockpot
Een bakje
Water
IJs
Als je een hydrolaat wilt maken:
Eventueel kruiden of bloemen

Kook eerst het water, dat versnelt het proces in de crockpot aanzienlijk.
Voeg het net gekookte water toe in de crockpot en plaats het bakje goed in het midden. Zorg ervoor dat het water op ongeveer maximaal 1/3 van je potje komt.
Doe dan het deksel omgekeerd op je crockpot en leg het ijs erop.
Zet je crockpot aan en op standje hoog. Het water zal verdampen en omdat het tegen het koele deksel met ijs aankomt zal het hierdoor weer vloeibaar worden en vormt het druppels die naar het midden toe stromen en via de knop van het deksel in het kommetje vallen.

Laat de crockpot ca. 1- 1,5 uur op deze manier stomen en als het ijs is gesmolten, voeg dan wat nieuw ijs toe. Na een uurtje zie je dat het bakje in het midden aardig is gevuld en heb je zelf gedestilleerd water. Of, als je er kruiden of bloemen aan toe hebt gevoegd, een zelfgemaakt hydrolaat.

Zo maak ik liters Toverhazelaar, Lavendel , Rozemarijn Kamille en Rozen hydrolaat gewoon lekker zelf! Met vers of gedroogd materiaal. Wees ook eens creatief en maak ook eens een hydrolaat met bijvoorbeeld fruit of komkommer, dat is super voor in toners en lotions.

Hydrolaten van bijvoorbeeld naaldbomen geven rust, ruimte, kracht en ontspanning.

Komkommerhydrolaat maakt een verfrissende, vochtinbrengende en kalmerende gezichtsnevel. Heerlijk voor op de zomerse dagen! Of probeer een paar wattenschijfjes in komkommerhydrolaat te weken en plaats ze dan over uw ogen voor een luxueuze Home Spa. Meng in de keuken een paar eetlepels met een scheutje graanjenever of een paar kopjes bruiswater voor een verfrissend zomerdrankje. Je kunt het ook op een verse salade uit de tuin sprenkelen om een knapperige en verfrissende bite toe te voegen.

De meest voorkomende in de handel verkrijgbare hydrolaten zijn rozenwater en toverhazelaar, hoewel de in de winkel gekochte versies vaak worden verdund met alcohol of andere conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen.

Door zelf hydrolaten te maken – of door flessen van hoge kwaliteit te kopen bij ambachtelijke distilleerders – kun je een ongelooflijk scala aan zuiver aromatisch water ervaren, waaronder kamille, lavendel, munt, kaneel en mirre.

Deze vloeibare aromaten kunnen worden gebruikt als een natuurlijke kamerverfrisser of parfum; opgenomen in een breed scala aan recepten, waaronder gebak, sorbets, siropen en cocktails; gemengd in zelfgemaakte lichaamsverzorgingsproducten; gegoten in baden; toegevoegd aan neti potten of sinusstomen; en zelfs gebruikt in het huishouden om aanrechtbladen en verfrissend linnengoed te besproeien.

Koperen Alembic Still