Meer groen in huis

Planten zijn de beste therapeuten en kunnen je belangrijke levenslessen leren! Daarnaast zorgen ze voor een zuivere lucht in huis, zijn het de mooiste interieurdecoraties en levende kunst in huis. En is met je vingers in de aarde enorm goed voor je rootchakra en dus je aarding.

Of het nu in je moestuin is, of op het balkon. Een enkele plant in huis of een heuse urban jungle…. we kunnen zoveel leren van planten!

 • Planten stellen geen grenzen aan hoe groot ze kunnen groeien, ze groeien zoveel als ze kunnen.
 • Klein beginnen werkt echt, een inieminie stekje is in een jaar tijd toch echt een plant geworden.
 • Ze verstaan de universele taal van de liefde, ongeacht in welke taal dit wordt uitgewisseld.
 • Hoe groter de pot hoe groter ze worden, maar wel steeds een maatje groter en niet gelijk verzuipen in een te grote pot
 • Ze ontwikkelen ieder lekker eigenwijs op hun eigen tempo
 • Als je eraan trekt gaan ze niet harder groeien
 • Als je ze te veel liefde (water) geeft verzuipen ze
 • Geef je ze te weinig, dan kwijnen ze weg
 • Hoe dieper de wortels, hoe steviger ze staan
 • Hoe steviger ze staan, hoe meer ze kunnen handelen
 • Hun strijd om het bestaan wordt juist hun kracht.
 • Ze nemen alleen wat ze nodig hebben om te gedijen
 • Ze draaien zich altijd naar de zon toe
 • Ze passen zich aan de veranderende seizoenen aan
 • Ze laten zich niet door hun omgevingsomstandigheden bepalen
 • Ze zijn niet bang om te schitteren
 • Ze zijn gericht op het vervullen van hun potentieel
 • Ze creëren daarmee iets van waarde voor anderen
 • Ze zijn daarom tevreden om gewoon zichzelf te zijn
 • Ze geven veel meer waarde uit dan ze verbruiken
 • Ze zijn veerkrachtig
 • Ze hebben slechts een paar eenvoudige dingen nodig om op hun best te zijn

Planten zijn de nieuwe gurus’s en hun levenslessen zijn gratis

De makkelijkste manier is naar het tuincentrum gaan, maar de leukste en goedkoopste manier om meer planten in huis te hebben is door ze zelf te stekken en of door stekjes te ruilen. Het is ook gelijk een prachtige les in geduld en het is zo leuk om je baby’s te zien opgroeien tot planten.

Dit is ook de duurzaamste optie, want je weet op die manier zeker dat jouw plant zonder insecticide is opgegroeid. Bovendien zijn er voor het kweken van je plant geen vrachtwagens of verwarmde kassen aan te pas gekomen. Jouw huiskamer kan namelijk prima als kas dienen!

Mijn Huiskamer Jungle

Hoe kom je aan stekjes? Door deze te ruilen of voor een kleine vergoeding van iemand over te nemen. Nog mooier is natuurlijk als iemand de overvloed deelt en een stekbibliotheek heeft opgezet. Als jouw planten dan aan stekken toe zijn, dan kun je er daar een paar in terugplaatsen. Je kan ook je huis openstellen voor kneusplantjes, die het bij een ander niet zo heel goed doen. Mogelijkheden genoeg zonder dat het je een faillissement kost.

Volgende keer als je tijd hebt ook eens de ‘ingrediënten’ van speciale grond inspecteren als je in het tuincentrum bent. Net als bij cosmetica loot dat. Al die speciale soorten is pure marketing, logisch nadenken over waar een plant in het wild groeit vertelt je vaak voldoende over de beste grondsoort.

Inspiratie opdoen

Ik heb heel veel gehad aan de video’s van Sadia Badlei van Pick up Limes, die dame heeft echt groene vingers. Haar huis is een prachtige Urban Jungle en haar uitleg is heel plezier en ik raad je aan haar andere video’s ook te bekijken. Dit is een van mijn favoriete bloggers.

Geen plek voor planten? Dan heb je waarschijnlijk teveel spullen!

Een flinke opruimbeurt is niet alleen goed voor je huis maar ook voor je geest. Maar zakt de moed je al in de schoenen als je om je heen kijkt? Is het overal rommelig in huis? Lukt het maar niet om het opgeruimd te krijgen én te houden? Ben je regelmatig iets kwijt? Schaam je je voor je rommel? Tijd voor een gezonde, simpele en snelle routine!

Ik ben daar ook geweest, ik zat een tijdlang niet lekker in mijn vel, heb me doodgeschaamd en voelde me echt een mislukkeling. Onverwachte visite dat vermeed ik liever, zelfs van mijn familie en het ontbrak me aan de energie om er verandering in te brengen. Nu ben ik trots op mijn kleine groene paradijsje, mijn oase van rust.

Door een bewezen super eenvoudige routine (dat miste ik zelf) van Clean Mama (met werkbladen) in te bouwen ga je stap voor stap van rommel in je huis en hoofd naar ruimte en rust, zelfs al je bijna geen energie ervoor hebt. Je hebt daarvoor gewoon een logisch systeem nodig waardoor je tijd bespaart.